Comisia Juncker – bilanţul anului 2015
La 1 noiembrie 2014, avea să îşi înceapă mandatul prima Comisie Europeană aleasă pe baza votului cetăţenilor europeni. Preşedintele acesteia, Jean Claude Juncker promitea o nouă abordare, mai apropiată de cetăţeni, axată pe atingerea unui obiectiv central „dezvoltarea economică şi creşterea numărului de locuri de muncă”, şi zece priorităţi politice stabilite pentru a răspunde marilor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană: Un nou impuls pentru locuri de muncă, creştere şi investiţii; O piaţă digitală unică; O Uniune a Energiei solidă cu o viziune asupra politicilor de schimbare climatică; O piaţă internă mai corectă şi de substanţă, cu o bază industrială puternică; O Uniune Monetară şi Economică de substanţă şi mai corectă; Un acord de liber schimb cu Statele Unite ale Americii care să fie rezonabil şi echilibrat; O zonă de justiţie şi drepturi fundamentale, bazată pe încredere reciprocă; Spre o nouă politică în domeniul migraţiei; Un actor global mai puternic; O Uniune a schimbării democratice.
Privind redresarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, Comisia a reuşit să depăşească aşteptările, lansând Planul de investiţii de 315 miliarde de euro şi demarând implementarea primelor proiecte în cadrul acestuia. În prezent, celor 9 state membre care au deja angajamente de participare la acest plan (Marea Britanie, cu 8,5 miliarde, Polonia – 8 miliarde, Germania – 8 miliarde, Franta – 8 miliarde, Italia – 8 miliarde, Spania – 1.5 miliarde, Slovacia – 400 milioane, Bulgaria – 100 milioane, Luxemburg – 80 milioane), li s-a alăturat un prim stat din afara Europei, China. De asemenea, Fondul European pentruInvestiţii a semnat mai mult de 50 de acorduri de finanţare pentru proiecte cu băncile intermediare din 11 state (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia si Marea Britanite) în valoare de 1,14 miliarde euro, destinate sprijinirii dezvoltării IMM-urilor din statele respective.
Sub conducerea Preşedintelui Juncker, Comisia a urmărit şi consolidarea colaborării cu Statele Unite, fiind continuate negocierile din cadrul Parteneriatului Transatlantic pentruComerţ şi Investiţii, şi făcuţi noi paşi pentru a face procesul de negociere mai transparent şi pentru a garanta aplicarea standardelor europene.
O problemă foarte importantă apărută la nivelul Europei în anul 2015, a fost „criza refugiaţilor”: intensificare amigraţiei din spre zonele de conflict limitrofe spre statele din Uniune. Comisia a luat măsuri şi a depus eforturi coordonate pentru a răspunde problemei migraţiei şi a refugiaţilor. Astfel, încă din luna mai 2015, au fost adoptate două pachete de măsuri, în cadrul Agendei Europene asupra Migraţiei. Acestea au inclus relocarea a 160.000 de refugiaţi şi mobilizarea a aproape 10 miliarde de euro de la bugetul UE în 2015 - 2016 pentru a sprijini combaterea crizei refugiaţilor. Prin intervenţia rapidă a Comisiei, se estimeazăcă au fostsalvate peste 122.000 vieţi în Mediterana Centrală, iar numărul refugiaţilor salvaţi prin operaţiuniile Uniunii cresc în fiecare zi.
O altă prioritate politică de bază a Comisiei Europene, în cadrul căreia s-au făcut paşi foarte importanţi, este „Piaţa unică digitală”. Pentru atingerea obiectivelor din cadrul acesteia, a fost adoptată o strategie bazată pe trei piloni: un acces mai bun al consumatorilor şi al întreprinderilor la bunuri şi servicii digitale în întreaga Europă; crearea condiţiilor adecvate dezvoltării reţelelor digitale şi a serviciilor inovatoare, precumşi a premiselor pentru o concurenţă echitabilă; valorificarea la maximum a potenţialului de creştere al economiei digitale. Au fost stabilite măsuri precum: stabilirea unor norme pentru a facilitacomerţul electronic transfrontalier; asigurarea respectării normelor de protecţie a consumatorilor; o legislaţie mai modernă, mai europeană privinddrepturile de autor; o iniţiativă europeană privind libera circulaţie a datelor etc.
Având la bază susţinerea cetăţenilor europeni, manifestată prin vot democratic în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, Comisia a reuşit în anul 2015 să consolideze relaţia cu aceştia, prin creşterea transparenţei şi a numărului de consultări publice. De asemenea, în plan extern, Comisia s-a dovedit a fi principalul lider global înmaterie de promovare a politicilor de combatere a schimbărilor climatice şi a valorilor democratice, rămânând şi cel mai important donator de ajutor umanitar din lume.
Pentru informaţii detaliate despre UniuneaEuropeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilo reuropeni, contactaţi Centrul de Informare Europe Direct Bistriţa
Centrul Europe Direct Bistriţa
Adaugă comentariu nou