Din nou, în capitala Colindului străbun-Mărișel!
Zilele acestea s-a desfasurat la Mărișel ediția a V-a a Festivalului Național de colinde ‘’Slobozî-ne gazdă-n casă’’, singurul Festival de o asemenea anvergură din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Organizat de primăria Mărișel de Parohia și Asociația Tinerilor ortodocși filiala Mărișel, festivalul s-a bucurat de atenta…veghere a părintelui protopop Alexandru Vidican și de binecuvântarea Inalt Preasfinției Sale, Mitropolitul Andrei.
În urmă cu ani mulți, pe când era lumea Lume și oamenii trăiau întru credință așteptând Crăciunul cu smerenie și post, păstorul Obștei era Preotul mirean înconjurat de învățător și de primar și nu era nevoie de Festivaluri de colinde! Acum când tradiția se pierde încet încet lipsindu-i tot mai acut suportul țărănesc, neaoș românesc, neînduplecat în fața tăvălugului istoriei, ne refugiem în…festivaluri precum străbunii în peșteri în fața puhoiului dușman năvălitor! Se pare că lucrurile acestea sensibile și realitățile acestea tragice au fost bine înțelese la Mărișel de un preot cu har, dăruit de Bunul Dumnezeu cu neastâmpăr, răbdare și perseverență în recuperarea valorilor trecutului și în nemurirea lor prin cele mai curajoase forme! Omul acesta scrie cărți, organizează festivaluri, păstorește ansambluri folclorice și își conduce credincioșii pe un drum de la care ei nu se pot abate pentru că este un drum care le trece prin curțile lor, prin prispa caselor lor și prin pridvorul sufletelor lor! Părintele Aurelian Poptean, la fel ca alți preoți vrednici de pe Valea Șieului și din tot Protopopiatul Bistriței, se luptă cu morile de vânt și le și… pornește! Și macină făină bună. Și coace pâine pe placul Norodului însetat de aluatul înmugurit de Cuvânt!
Drept urmare Festivalul de colinde a fost unul de succes. Colindători de peste zări au adus colindul lor în fața unei săli arhipline și doldora de căldură. Juriul, format din oameni profesioniști, a fost prezidat de părintele protopop Alexandru Vidican, din el făcând parte doctorul în etnografie și folclor. profesorul Vasile V. Filip, etnologul Maximinian Menuț, artistele Cornelia Ardelean Archiudean, Emilia Popdeac, Maria Golban Şomlea şi viceprimarul Iuliu Ognean. Prezentarea avizată, făcută de un artist și un om de televiziune – Maria Golban Șomlea a asigurat fluiența și farmecul spectacolului. Concurenții au trecut prin prin sita celor patru criterii valorice stabilite: autenticitate, interpretare, prezență scenică și repertoriu. A câștigat toată lumea! Toate formațiile au avut o evoluție deosebită. Ca urmare etnologii juriului au trebuit să-și impună viziunea lor asupra profilului câștigătorului. Marele premiu a fosta acordat colindătorilor din Șieuț care au impresionat, până la…lipsa de replică, prin costumele lor fabuloase, prin număr și prin faptul că au respectat tradiția colindului străbun, care, ne spun specialiștii, era, în vechime, teritoriul suveran al …bărbaților! Premiul I a fost obținut de grupul mixt de colindători din Archiud, comuna Teaca, grup care a impresionat de asemenea prin costume dar mai ales prin vechimea, autenticitatea și … modul de ’’colindare’’ al colindelor! Premiul II a rămas acasă la Mărișel iar premiul al III-lea a ajuns la colindătorii din Ungheni, Mureș. Două premii speciale au încununat...colindele formațiilor de colindători din Teaca și Chintelnic.
La secțiunea obiceiuri de Crăciun premiul I a fost obținut de Ansamblul „Datina” din Mărişel, cu obiceiul numit „Capra” şi cu Pluguşorul, iar premiul II a încununat grupul din Spermezeu, prezent cu „Jocul Moşilor”. În recital anul acesta s-a aflat ceata de colindători din Mărişel, judeţul Cluj câștigătorii ediției de anul trecut. Este de remarcat efortul organizatorilor și al sponsorilor de a acorda premii in bani formațiilor merituoase!
Prezent la festival, în calitate – între altele!- de președinte al juriului, părintele protopop Alexandru Vidican s-a adresat, în deschidere spectatorilor creionând un tablou minunat al colindelor străbune, însoțitoare ale magicei sărbători a Nașterii Mântuitorului.
În Mărișel și Măgurele(sat aparținător) au răsunat colindele grupurilor care au străbătut voioase ulițele parcă îndelung doritoare să mai asculte odată pe vestitorii nașterii Pruncului în Ieslea Bethleemului!
Se spune în popor că unele lucruri și chiar unii oameni ar trebui – uneori!- inventate(inventați) și reinventați în folosul obștii! Festivalul de la Mărișel ne învață însă că Biserica Neamului nu trebuiește, din fericire, nici inventată și nici măcar…reinventată! Ea trebuiește doar urmată cu încredere de popor. Peste două mii de ani de Istorie ne spun acest lucru. De peste două mii de ani ortodoxia românească a salvat poporul roman conducându-l printre strâmtorile ucigașe ale unui Destin falnic dar nemilos cu cei șovăielnici întru credință. Oare cât trebuie să mai învățăm? Oare cât trebuie să mai tot reinventăm roata? Oare cât vom mai suporta falșii învățători ai unei false istorii noi și inconsistente?
Acolo la Mărișel, înconjurat de poporul insetat de frumos, de preoții dedicați (fiecare formație a avut în frunte pe preotul satului său) și (poate) mai ales, de copiii și tinerii colindători, m-am cutremurat de multele adevăruri pe care le-am trăit ca pe niște revelații sub impulsul colindelor nemuritoare… Și mi-am adus aminte de ceea ce nu trebuie să uităm noi niciodată, anume că noi românii vom fi, pe lumea asta, oameni , oameni fericiți, doar atâta timp cât vom fi români! Dincolo de asta este doar un pustiu de Tăcere! Și vuietul nemilos al timpului care nu iartă lipsa de identitate…Iar Tăcerea se învinge prin Cuvânt. Și Cuvântul luminează în aceste zile Ieslea Bethleemului.
Preoți, cu crucea-n frunte căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost'pământ!
Așa am simțit, așa am scris și așa semnez de bună voie!
Cronicar de modă veche
Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Şieuţul a primit trofeul festivalului de la Mărişelu
- Trofeul colindelor de la Mărişelu, câştigat de Mărişel-Cluj
- O explozie de „făcături”, pe fel şi fel de ritmuri, se aşază cu nesimţire în faţa colindei româneşti. Alexandru Pugna: Tot felul de ”pseudocolindători” scot ”pe bandă rulantă” melodii ce nu vor trezi niciodată fiorul sfânt al adevăratelor colinde
- Vremea colindelor, la Mărișel și pe tot cuprinsul Vetrei Străbune!
- Mărișel – 2018: ‘’Slobozî-ne gazdă-n casă’’ – un festival născut din Speranța care zidește!
Adaugă comentariu nou