O explozie de „făcături”, pe fel şi fel de ritmuri, se aşază cu nesimţire în faţa colindei româneşti. Alexandru Pugna: Tot felul de ”pseudocolindători” scot ”pe bandă rulantă” melodii ce nu vor trezi niciodată fiorul sfânt al adevăratelor colinde
Trăim vremuri în care o explozie de cântece de Crăciun, pe fel şi fel de ritmuri, se aşază cu nesimţire în faţa colindei româneşti. Mesajele acestora, transmise de cele mai multe ori din mijlocul pădurii, de parcă am colinda lupilor şi nu la fereastra gazdei, în mare parte nu sunt legate de mesajul Naşterii Domnului, ci vorbesc mai mult despre mâncare şi băutură de parcă acestea ar fi pe primul loc, nu sufletul.
Colindul era întotdeauna în grup, nu transmis de câte un „rătăcit” printre brazi, iar în judeţul nostru aveau o linie melodică simplă, nu una cu instrumente ce vor să arate virtuozitatea liniei melodice în detrimentul mesajului.
Infuzie de „colinde” este pe reţelele de socializare, acolo unde atât tinerii ce bat la porţile afirmării prin festivaluri şi emisiuni televizate, dar şi artiştii consacraţi vin cu fel şi fel de texte de slabă calitate şi cu linii melodice care ne îndeamnă la joc.
Artistul Alexandru Pugna ia atitudine în acest sens: „Într-o perioadă în care tot felul de ”pseudocolindători” scot ”pe bandă rulantă” tot felul de producții muzicale care s-ar vrea colinde, dar nu sunt, vă invit să ascultați colindul adevărat al sufletului țăranului român. Valeria Peter Predescu ne aduce colindul valoros, autentic, cel cu mesaj, ce emoționează, înalță sufletește, înnobilează. Colindele noastre stămoșești au o încărcătură teologică cu totul aparte. Ele trebuie cântate cu evlavia ce o avem când spunem o rugăciune. Azi din păcate, observăm tot felul de ”voci” ale unor ”colindători” îmbrăcați inadecvat, în peisaje de iarnă, cu brazi încărcați de zăpadă (de parcă ar colinda brazilor, pe munți, nu la casa omului), cu flori in păr, de parcă ar fi în plină vară, încercând să impresioneze și să câștige sufletul ascultătorilor prin așa-zisele ”colinde”, ce majoritatea vorbesc despre cât e de frumos Crăciunul, veselia sărbătorii, mâncăruri etc.(teme ce se găsesc și în colindele tradiționale, dar exagerate in ”colindele contemporane”, fabricate) Astfel, se uită de fapt de mesajul esenței acestei mari sărbători creștine, de sensul adevărat, teologic al Crăciunului. ”Colindele lor” nu au nimic din curăția colindelor adevărate. Din dorința lor de a epata, de a ieși în față abordează colindul ca pe un mijloc de a-și crea succesul la care aspiră. Însă ei nu reușesc să transmită acea emoție deosebită și se îndepărtează mult de la sensul adevărat al colindului străbun. Oricât le-ar prelucra, melodiile lor nu vor trezi niciodată fiorul sfânt al adevăratelor colinde. De aceea vă îndemn să vedeți Adevărul, esența și spiritul curat al sărbătorii, al colindelor noastre tradiționale. Să colindăm și noi cu sufletul, împreună cu corurile cerești. Cu magii să ne închinăm și noi și să aducem darurile noastre de fapte bune, de iubire, de bunătate. Cu păstorii să-L vestim și noi pe Mântuitorul Lumii prin viața noastră acolo unde trăim. Să-L primim în ”Ieslea Bethleemului sufletului nostru” pe pruncul IIsus. Să colindăm colindele noastre adevărate și să nu uităm că acest obicei, ”Colindatul de ceată bărbătească”, a fost înscris, printr-un demers de ani de zile al Ministerului Culturii din România, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO, fiind considerat ca un element de valoare mondială al omenirii. De aceea avem cu toții obligația de a nu ne bate joc de acest Patrimoniu unic pe care trebuie să-l lăsăm posterității curat, autentic, intangibil. Doamne Ajută! Să nu se supere nimeni, dar prin acest demers am vrut doar să trag un semnal de alarmă, fără a intenționa să supăr pe cineva. Și acum ascultați colindul Valeriei Peter Predescu și trăiți atmosfera adevărată și bucuria sărbătorii. Tuturor din suflet vă doresc SĂRBĂTORI FERICITE!” transmite Alexandru Pugna.
Oricum, trăim într-o vreme în care fiecare face ce vrea, puterea stând la ascultători care sunt singurii în măsură să discearnă între filonul tradiţional şi făcături. Noi putem doar să nu promovăm asemenea cântece şi să vă invităm să ascultaţi colindul adevărat. Pentru dumneavoastră am selectat 3 ipostaze ale colindului năsăudean.
Citiţi şi:
- Ovidiu Barteş: Nu se colindă singur, nu se pun linii melodice din alte genuri muzicale. Festivalul de la Mărişelu a ajuns la a X-a ediţie
- Alexandru Pugna: Colindele sunt mutilate. Au apărut tot felul de compozitori şi textieri ce creează la comandă
- Colindul Rozaliei Fucă-Tomescu
- Concert de Crăciun
- Colindul bistriţean, aplaudat, cu lacrimi în ochi, de 1000 de spectatori, la Bucureşti. Vin colindătorii, în direct, pe Radio România
Comentarii
Un adevăr, mulți dintre noi l-am constatat, o luare de poziție pertinentă ! Din păcate kitsch demonetizant de colinde și folclor care îi fac ridicoli pe autori și pe interpreți.
Laude și mulțumiri.
Adaugă comentariu nou