Colindul bistriţean, aplaudat, cu lacrimi în ochi, de 1000 de spectatori, la Bucureşti. Vin colindătorii, în direct, pe Radio România
Crăciunul de odinioară, aşa cum se trăia sărbătoarea Naşterii Domnului în satul românesc, de la colindat, la mere coapte şi miros de cozonac proaspăt, a fost adus de colindătorii din Bistriţa în capitală.
Momente emoţionante au trăit credincioşii de la Biserica Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel din Bucureşti la auzirea colindului străbun adus în biserică de bistriţeni. La invitaţia preoţilor Răzvan Alexandru Morariu şi a lui Casian Dabija, care au slujit alături de părinţii Necolae Iordăchescu şi George Janbore, colindătorii, coordonaţi de Cornelia Ardelean Archiudean, au avut un repertoriu care a impresionat până la lacrimi, amintind aici colindele „Pe cărarea şerpuită”, „Hai cu toţii să suim”, „Asta-i sara sfântă”, „Vino, vino, Crăciun dragă” sau „Cana Galilei”, la final întreaga biserică colindând „O, ce veste minunată”. De altfel, preoţii, împreună cu credincioşii, au fost gazde bune pentru colindătorii veniţi de departe, pregătind pentru fiecare un mic dar.
Lumea plină de farmec a Crăciunului tradiţional, cu datinile şi colindele strămoşeşti, a fost adusă, apoi, prin concertul extraordinar „Începem a colinda”, o tradiţie Radio România, de 29 de ani la Sala Radio, în preajma Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului, evenimentul a adus la Bucureşti cete din diferite zone ale ţării. Într-un număr impresionant, peste 200 de persoane din cetele de Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Gorj, Harghita, Maramureş, Sibiu, Suceava, Tulcea. colindători – copii, tineri şi bătrâni, cu recuzita adecvată (colaci, mere, nuci, cârnaţi) au dăruit spectatorilor de la Sala Radio momente speciale pe care bucureştenii nu mai au astăzi ocazia să le trăiască de sărbători. Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de grupul Vin colindătorii, înfiinţat în urmă cu peste 20 de ani de Cornelia Ardelean Archiudean, care va urca pe scenă alături de Ioana Ardelean, Marioara Sigheartău, Florentin Archiudean, Menuţ Maximinian, Violeta Todoran, Teodora Florea, alături de colindători din Ocniţa. Colindele, aplaudate la scenă deschisă de cei 1000 de spectatori, au constituit un punct de reper al autenticului din judeţul Bistriţa-Năsăud, arătându-se încă o dată că avem printre cele mai frumoase tradiţii păstrate din moşi strămoşi.
Cornelia Ardelean Archiudean dovedeşte, în această lume a comerţului, în care artiştii aduc pe scenă fel de fel făcături ritmate care or fi cântece de Crăciun sau altceva, însă doar colinde strămoşeşti nu, că mai avem profesionişti care se apleacă cu drag şi sfinţenie spre icoana sfântă a Naşterii Mântuitorului şi spre vestea adevărată ce răsună din glasurile colindătorilor.
Prin copiii pe care-i instruieşte doamna cântecului popular românesc, aceste colinde vor merge mai departe şi, nu întâmplător, organizatorii au remarcat insula de arhaism în această mare de poluare păstrată de grupul „Vin colindătorii”, înfiinţat în urmă cu aproape 30 de ani de Cornelia Ardelean, primul care a imprimat pe compact discuri colindul nostru.
Au fost momente care nu vor fi uitate, cu siguranţă, nici de spectatorii din Capitală şi nici de artiştii bistriţeni.
Alături de colindătorii noştri, în acest demers, ne-a reprezentat cu cinste judeţul pe cea mai importantă a scenă, acea a radioului, au fost familiile Mela Oprea din Bistriţa şi Florin Olteanu din Teaca, cărora li se aduc mulţumiri.
Printre artiştii prezenţi pe scenă, amintim pe Ion Drăgan, Marcel Părău, Pamfil Roată, Livia Harpa, Laura Erhan, şef producţie este Anca Negoescu, realizator Violeta Ianculescu. Evenimentul a fost prezentat de Miruna Ionescu.
Concertul a fost transmis în direct pe Radio România şi preluat de TVR şi favorit, astfel încât de el să se bucure întreaga ţară.
https://www.facebook.com/116526233059011/videos/564204594366499/?__xts__...
Citiţi şi:
- Bistriţenii colindă întreaga ţară, la Sala Radio, din Capitală, în faţa a 1000 de spectatori, în direct, pe Radio România
- De 20 de ani „Vin Colindătorii”
- Sub semnul Naşterii
- Spectacolul de colinde ”S-a născut un prunc în iesle’’ încântă bistriţenii
- Ansamblul folcloric''Baltagul'' din Monor la Editia a 45-a a Festivalului folcloric Datini si obiceiuri de iarnă de la Iaşi
Comentarii
Vine Moșul cu căruțul
Pe care îl trage struțul
Și, din lipsă de zăpadă,
Face-o nouă escapadă,
Ia omăt cu împrumutul,
Pe pârtii s-astupe lutul,
Plantează în vetre pinii,
Sapă și stârpește spinii.
De se lasă dealu-n vale,
Șandramaua se prăvale.
Taie lemne prin parcele,
La români le dă surcele,
Pe molizi, tei și verande,
Pune sute de ghirlande,
La veverițe-n culcușuri,
Le plasează vârticușuri,
Moșul târgului de mere,
Cu nămeți și cu himere,
Moșul târgului de struți,
Cu nămeți dați dispăruți.
Moșul Târgului Byzantz,
Cu nămeți luați din șanț.
.................................
Nu-i zăpadă în Finlanda,
Zic renii cu propaganda.
Adaugă comentariu nou