De ce Dumnezeu este liber
Moise îl roagă pe Dumnezeu să-i arate faţa Lui, iar Dumnezeu îi răspunde să-L cunoască ce este El, adică Cel ce nu poate fi văzut. El nu are o forţă finită, mărginită, cunoaşterea Lui este infinită, pe Dumnezeu nu-L putem vedea pentru că este infinit, iar omul, finit, mărginit, nu poate cuprinde infinitul. Pe Dumnezeu nu-L putem cuprinde pentru că, dacă ar fi aşa, atunci L-am limita şi astfel limitat n-ar mai fi Dumnezeu. Existenţa lui Dumnezeu este apofatică, adică negrăită, deşi omul nu-L poate cuprinde pe Cel necuprins îşi dă seama însă de infinitatea Sa, incognoscibilitatea se uneşte în mod tainic cu cunoaşterea. În urcuşul spre misterul dumnezeiesc acumulăm tot mai multă cunoştinţă şi ajungem la concluzia că natura dumnezeiască este mai presus de orice cunoştinţă.
Dumnezeu este cu desăvârşre liber, este cel mai înalt şi nu este supus faţă de nimic, are în Sine totul din veci, în conformitate cu voinţa Lui, de aceea este cu desăvârşire liber. Cine nu are totul tinde să se împlinească şi mai mult, printr-o lege care îl domină, de aceea doar eliberându-ne şi noi de cele de jos, de patimi, ne putem apropia de Dumnezeu.
Omul fiind o fiinţă liberă, este creat tot de o fiinţă liberă, omul este creat de Dumnezeu în libertate, este creat din bunătatea lui Dumnezeu, de aceea unde sunt conştiinţă şi libertate de alegere , acolo este şi bunătate, acolo acţionează forţa binelui.
Împărăţia cerului nu are peste ea nici o stăpânire, de aceea nici cei care sunt acolo nu sunt stăpâniţi de nimic, sunt stăpâni pe ei înşişi, sunt cu adevărat liberi, pentru că ei sunt uniţi cu Dumnezeu, care nu este stăpânit de nimic. Oamenii aceştia sunt liberi de orice patimă, respiră în libertatea deplină a lui Dumnezeu. Cei cre se iubesc sunt liberi în iubirea lor, nimic nu-i constrânge să se iubească, nimic altceva nu-i domină, sunt liberi în iubire şi liberi să facă tot ce vor în iubire.
Adaugă comentariu nou