180 de ani de la naștere ! Acad. GRIGORE SILAŞI (27 ian.1836 - 17 ian.1897) exponent şi erou prememorandist al ideii naţionale române în Transilvania secolului al XIX

Partea I
Grigore Silași - Cronoologie

1836. Grigore Silași s-a născut la Beclean, în familia preotului protopop unit,Vasile Silaşi.
1843-1946. A fost inițiat în tainele cărții de cantorul evanghelic din Beclean și de călugări franciscani din Dej.
1846-1848 și 1850-1856. A fost înscris la Gimnaziului romano-catolic din Cluj.
1848 - 1850 În timpul agitației revoluționare pașoptiste din Cluj, a fost transferat la Şcoala Normală Capitală din Năsăud unde, ca şi Liviu Rebreanu peste patru decenii, a urmat singurele sale clase de nivel - liceu, în limba maternă. A fost elevul directorului Moise Panga şi al învățătorului Florian Porcius (viitorul său coleg din Academia Română).
1856-1860 A urmat studii universitare la Academia teologică greco-catolică la Blaj.
1860-1862 A continuat cu studii doctorale, în teologie la Universitatea din Viena.
1862-1872 A fost angajat ca vice-rector (director adjunct) al Seminarului “Sf. Barbara" din Viena; a obține și doctoratul în filozofie al Universităţii din Viena.
1872 S-a deschis Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj, având limba de predare maghiară. A fost invitat să susțină concurs de angajare, a devenit titular al catedrei de limba și literatură română, apoi șef de catedră, decan și „Membru honoris causa”.
1872 - 1884 A predat studenţilor români cursurile în limba română, stârnind protestele maghiarimii clujene. În 1877 a fost primit ca Membru de onoare al Academiei Române. Asupra sa s-au exercitat presiuni, persecuţii şi ameninţări.
1882- A fost sancţionat prin ordin al ministrului maghiar Trefort cu „…dojană severă… ca în viitor nici într-un chip să nu mai ţină cursurile în limba română,… unde se lasă răpit a face declaraţii agitatoare contra naţiunii maghiare şi tinde a tulbura paşnica bună înţelegere între naţionalităţi”.
1882-1884 - A perseverat în afirmarea ideii naţionale şi în predarea pentru studenții români a disciplinelor sale de învățământ, în limba română. Casa şi biblioteca i-au fost incendiate de studenţii extremişti maghiari.
1884 Acelaşi ministru Trefort, l-a exclude din Universitate.
1884 - 1895 Grigore Silaşi a activat, la Cluj, ca director al băncii „Economul” și în cadrul „ASTRA”; a înființat „Reuniunea Sodalilor” români (calfele - pentru care a organizat cursuri serale și duminicale de alfabetizare).
1892 - Și-a văzut ideile politice şi curajul afirmării lor, reînviate, prin Mişcarea memorandiştilor (condamnaţi în 1895 de justiţia Ungariei dar, graţiaţi, în același an, de Împăratul Franz Iosif).
1896 - Însingurat şi epuizat, s-a retras la Năsăud, unde a fost îngrijit în familia surorii sale, soția preotului Ioan Filipan, protopop unit de Năsăud. Toți trei sunt înmormântați. alături, în cimitirul „Comoara” din Năsăud.
(Va urma)
Gheorghe Pleș

Notă Năsăudenii doritori, pot identifica mormântul, în dreapta aleii centrale, la capătul pantei; obeliscul monumentului funerar al familiei Filipan este cel mai înalt din acel sector.
Alăturat își dorm somnul de veci, vicarii Năsăudului, Ioan Marian, dr Ioan Pop și Ciril Deac, ca și simbolul grănicerilor, învățătorul Vasile Nașcu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5