Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan: La 20 de ani de „Dor Românesc”, le doresc artiştilor noştri să aibă mii de clipe de aplauze şi cântec însoţit de flori
Aniversăm 20 de ani de când Ansamblul Profesionist „Dor Românesc„ este în slujba folclorului şi a culturii tradiţionale româneşti, promovând cântecul, obiceiurile, costumele populare, printr-o multitudine de spectacole, ilustrând diversitatea și originalitatea vetrei străbune din Bistriţa-Năsăud.
Ansamblul a dăruit nestematele repertoriului său, unic prin valoare și autenticitate, și le-a prezentat în calitate de ambasador al acestui colț de pământ românesc, pe meridianele lumii, bucurându-se de recunoașterea specialiștilor în domeniu, dar și de aprecierea și dragostea publicului spectator.
Înzestraţi cu o vocaţie artistică remarcabilă, soliştii (vocali, instrumentişti, dansatori) sunt continuatorii unor frumoase tradiții pe care județul Bistrița-Năsăud le are, moştenind izvorul viu al lumii satului.
“Dor Românesc” a păstrat cu sfințenie, nealterată, menirea unui ansamblu folcloric profesionist.
În cele două decenii a promovat nume mari ale folclorului românesc, din toate zonele etnografice ale țării, dar s-a constituit și într-o rampă de lansare pentru tinerele talente....
Pentru prima data ansamblul va avea o casă doar pentru artişti. Dacă în ultimii ani a funcţionat în clădirea Centrului Judeţean pentru Cultură, alături de Şcoala Populară de Arte, acum, prin gestul oferit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, ansamblul va funcţiona în Centrul Cultural “Dacia”, gândit ca un centru multifuncţional care să cuprindă o sală de spectacol cu 330 locuri (sala A), numită „Valeria Peter Predescu”, cinematograful “Adrian Pintea”, cu 170 locuri (sala B), o sală de repetiţii (sala C) pentru “Dor Românesc”. De asemenea, cabine şi birouri pentru artiştii profesionişti, iar foaierul, pe lângă casa de bilete, are şi o cafenea. Aşadar, Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, etalon al muzicii din judeţul nostru, are un sediu modern, cum puţine ansambluri au în ţară, ce va fi inaugurat, acum, la 20 de ani.
Şi tot ceas de sărbătoare, în premieră, debutează dansatorii ansamblului, astfel încât putem vorbi de un ansamblu în înţelesul complex. Astăzi ansambul bistriţean are 47 de angajaţi. Dacă mai adăugăm că tot de acum avem un autocar ce îi va duce pe artişti la concertele din ţară şi străinătate, putem spune că prin toate dotările necesare unui act artistic, “Dor Românesc” are toate ingredientele necesare pentru a străluci pe scenă.
Istoria ansamblului este începând de azi şi într-o carte, semnată de unul dintre cei mai apreciaţi scriitori bistriţeni, Menuţ Maximinian, marcând activitatea celor care îşi dedică sufletul în numele spectatorului.
Împletesc şi eu un buchet de alese gânduri şi le doresc artiştilor noştri să aibă cât mai mulţi spectatori, mii de clipe de aplauze şi cântec însoţit de flori.
Prin Dumneavoastră, stimaţii noştri artişti ai Ansamblului Profesionist “Dor Românesc”, prin cultura pe care o emanaţi, ne facem mai cunoscuţi în lume şi, sigur, faceţi lumea mai bună! Felicitări şi Cel de Sus să vă binecuvinteze cu zeci de ani în lumina scenei.
Cu respect şi drag de a vă urmări spectacolele,
Emil Radu Moldovan
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud
Citiţi şi:
- „Dor Românesc”, la 20 de ani. Marea familie a folclorului românesc, reunită la Bistriţa
- Centrul Multicultural „Valeria Peter Predescu”, inaugurat în iunie. Ce spune Alexandru Pugna
- Ansamblul,,Dor Românesc”, preţuri mici. Vezi cât costă un spectacol cu profesioniştii judeţului
- Dorul românilor într-o carte celestă
- Spectacolul de excepţie „La porţile dorului” a deschis stagiunea Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor Românesc”
Adaugă comentariu nou