Celebrul regizor al Televiziunii Naţionale, apropiat al bistriţenilor, pe poarta veşniciei
A trecut la cele veşnice unul dintre cei mai îndrăgiţi regizori şi realizatori TV, care a debutat în Televiziunea Română în anii 60. De-a lungul timpului, Ion Filip, s-a dovedit a fi unul dintre realizatorii celor mai importante documentare ce vor rămâne în arhiva de aur a Televiziunii Române.
„Excelent cunoscător al fenomenului folcloric românesc, Ioan Filip a realizat cele mai frtumoase, inspirate şi documentate filme folclorice în cele mai imporrtante zone ale ţării. Are cel mai mare număr de premii obţinute la festivaluri internaţionale şi sunt sigur că filmele sale pot fi aşezate într-o filmotecă care va sta peste timp mărturie pentru bogăţia spirituală extraordinară a neamului românesc. În Bistriţa-Năsăud a realizat numeroase filme, printre care „Lumini şi datini”, „Ca pe Someş”, „Dor de acasă”, „La izvoare someşene”, „Anotimpurile doamnei Trifu”, „La Şanţ,după 60 de ani”, „Nunta de aur la Salva”, „Fata lui Ion de pe Valea Dragostei”, „Addenda la Codex Caioni”, „La Salva de Paşti”, „Craii de la Mocod”, „Bătrânul îşi împarte zestrea”, „Cu cântecul şi pana pe Valea Bîrgăului”, „Sânzienele măierene”.
Am avut marea bucurie şi onoare ca primul meu film la TVR să fie realizat de dl. Ioan Filip. Îi mulţumesc pentru toate sfturile bune ce le-am primit de la dumnealui, pentru aprecierea ce a avut-o mereu pentru activitatea mea, pentru tot ce a tezaurizat pentru vecie în arhiva TVR, cu minunate momente realizate în Bistriţa – Năsăud şi-l rog pe Bunul Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică şi să-l aşeze de-a dreapta Sa”, ne-a declarat artistul Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
După trecerea la cele veşnice a doamnei cântecului năsăudean, Valeria Peter Predescu, regizorul Ioan Filip cel care a realizat unele dintre cele mai frumoase filmări ale artistei, a pus o floare la mormântul din curtea bisericii din Telciu şi împreună cu echipa sa a realizat un documentar cu două dintre moştenitoarele cântecului năsăudean, Alina Ceuca şi Cristina Livia Scurtu. De regizorul Ioan Filip se leagă şi documentarul „Nunta Zamfirei”, precum şi „Cântarea României”, difuzată în anul 1989 din judeţul nostru cu forţe extraordinare.
Primul sau film folcloric „Izvoare fermecate” (1962) a însemnat nu numai unul dintre primele productii produse cu mijloace proprii de televiziune, dar si prima partcipare a TVR la un festival international de film: Festivalul International al filmului de televiziune de la Cairo (1962).
Al doilea film în regia lui Ion Filip „Nu zâmbiti, va rog !” a fost realizat în Studioul A din Moliere, tot în anul 1962 si a marcat o alta performanta a TVR, fiind singura productie prezenta în 1963 la Festivalul International al Filmului de televiziune de la Montreux, La Rose D'Or.
Distinctii: Premiul pentru transpunerea artistica a unui obicei folcloric, la Festivalul International al Filmului Folcloric pentru Televiziune „Raduga” („Curcubeul”) in 1977, Diploma de onoare a Juriului International si Premiul centrului de Televiziune al URSS, 1983 pentru documentarul artistic „ Cântecele florilor de sânziene”, „Premiul pentru cel mai bun film folcloric” la Festivalul International de Videofilm Turistic FESTORIL, Estoril (Portugalia) in anul 1997, Medalia Muncii în anii 1962 si 1967 si Premiul pentru cel mai bun film folcloric la FESTORIL (Portugalia) pentru documentarul „Pastorala Oseneasca” in 1999.
Filmari inedite din judet aici
Citiţi şi:
- Solidaritate cu Ucraina! Proiecţie Film Documentar la Palatul Culturii Bistriţa
- În sufletul meu va trăi mereu! Vezi ce artist spune asta!
- Cleopatra Lorinţiu, premiată la Festivalul Internaţional al Filmului De Artă Document.Art
- Filmul „colectiv” se vede în avanpremieră la Happy Cinema Bistrița
- Celebrul COR ”MADRIGAL”, CONCERT EXTRAORDINAR DE CRĂCIUN la Bistriţa
Adaugă comentariu nou