Galeria Galateea Contemporary şi Cuptorul „Colţi de elefant”, prezentate la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

Marţi, 13 septembrie, sub genericul „Formă şi Dialog”, s-a desfăşurat la Muzeul de Artă Comparată din staţiunea Sângeorz-Băi, un interesant eveniment de cultură, prezentarea video „Galeria Galateea Contemporary Art 2010-2015”, repere stilistice în ceramica contemporană românească şi inaugurarea Cuptorului „Colţi de elefant”, cuptor de ceramică cu ardere pe combustibil lemnos.

        Galeria Galateea a fost prezentată de artistul ceramist Georgiana Cozma, care a spus printre altele, că activitatea dânşilor oferă o identitate fiecărui artist, acolo avem diversivitate în exprimare, artiştii au anumite direcţii în activitatea dumnealor, direcţiile de atitudine.

        Despre inaugurarea Cuptorului „Colţi de elefant”, Workshop ceramic, a vorbit artistul ceramist Nicolae Moldovan. Cuptorul este o combinaţie între cuptorul japonez Sasukonei smokelles kiln şi un altul tradiţional japonez Anagama, ultima încăpere a cuptorului Dancing wood kiln. I se spune colţi de elefant deoarece cărămizile din bolta ultimei încăperi a cuptorului sunt aşezate alternativ, una mai jos decât cealaltă, rândul următor fiind pus în acelaşi mod în aşa fel încât ele creează un joc de sus-jos, bolta fiind astfel vibrată. Rolul acestora este acela de a colecta cenuşa care se va scurge în mod aleatoriu pe piesele de ceramică, obţinând astfel o glazură de cenuşă. Temperatura de ardere variază în funcţie de efectele dorite, de la 1100 grade celsius până la 1250 de grade celsius.

        A fost lume bună la acest eveniment de cultură, atent pregătit de amfitrioniul muzeului, cunoscutul sculptor Maxim Dumitraş, au fost 45 de persoane, printre care profesorii Monica Berende, Elena Ursa, Liviu Ursa, Voichiţa Bocoş, Silvia Scurtu, Ioan Scurtu, Adela Ureche, Radu Cârcu, Vasile Şteopoaie.

                                       

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5