ALDE BN susţine modificarea legii electorale. Judeţele mici sunt discriminate, la redistribuire

Preşedintele executiv al ALDE B-N, Constantin Braşoveanu, dar şi Ionel Tompa, purtător de cuvânt al formaţiunii, consideră că se impune modificarea legii electorale, atât în sensul extinderii modalităţilor de a face campanie electorală, cât şi în ceea ce priveşte distribuirea mandatelor.

         „După părerea mea e scurtă perioada aceasta, de doar o lună de campanie. Nu apuci să ajungi al tot omul şi să-i explici, atunci când îi ceri votul,  ce vrei să faci în următorii patru ani, ca să-i fie lui mai bine. O altă remarcă pe care vreau s-o fac este stabilirea alegerilor. Cine a stabilit data alegerilor nu prea stă în România, mai mult pe la Miami. Era mai cald afară decât în sălile unde ne-am întâlnit cu populaţia (...). Această campanie a fost cam săracă, nu prea s-a simţit că a fost campanie, nu ai voie cu banere, doar cu două afişe pe panou, cu toate că panoul e mai mare. Prin senatorul nostru o să aducem, sper, unele modificări la legea electorală”, a declarat Constantin Braşoveanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

         În context, prof. Ionel Tompa a punctat discriminarea care se creează între judeţele mari şi cele mici, la redistribuirea mandatelor.

„După opinia noastră, soft-ul care a făcut o redistribuire a mandatelor acolo unde nu au existat mandate pline creează o discriminare între judeţele mici şi cele mari, pentru că singurul criteriu de ierarhizare este numărul de voturi. Închipuiţi-vă că într-un judeţ mic, un partid mic, ca să aibă un parlamentar cert, ar trebui să câştige din start numărul de voturi care să-i dea un mandat plin. În rest, eşti dezavantajat. Suntem pe locul patru pe ţară cu aproape 9%, dar iată că sunt judeţe care au voturi mai multe, fireşte că au şi potenţial electoral mai mare, şi au parlamentari.

Vom încerca ori pe filiera de partid, ori prin intermediul parlamentarului nostru să iniţiem o acţiune care să vizeze o obiectivare a votului, în care poate să existe şi o îmbinare a numărului de voturi obţinute, dar şi cu procentul, care spune mai mult”, a declarat Tompa, referindu-se inclusiv la situaţia deputatului UDMR de la Constanţa, ales cu 250 de voturi. Acesta a remarcat faptul că ALDE B-N este pe locul trei, ca număr de voturi şi procent în Bistriţa-Năsăud, şi pe locul patru, în rândul filialelor ALDE, la nivel naţional. De asemenea, targetul a fost atins, asta pentru că ALDE miza pe un parlamentar şi şanse la redistribuire, pentru al doilea, doar că prognozele au fost inversate între cele două Camere ale Parlamentului.

         ALDE B-N a obţinut 8274 voturi (8,87%) la Camera Deputaţilor şi 8260 voturi la Senat (8,9%). Cele mai bune rezultate, în mediul rural, ca număr de voturi a fost obţinut de ALDE la Livezile, iar cel mai mare procent la Romuli. Per total judeţ, cel mai mare număr de voturi a fost obţinut în municipiul Bistriţa.

 

Comentarii

23/12/16 11:11
Cititor

Legea asta cu "redistribuirea" consider ca este o porcarie ordinara. Prin ea, apar in Parlament,persoane care nici n-au fost agreate si nici votate de nimeni .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5