Peste 40 de misiuni de audit derulate de Camera de Conturi BN. Prejudicii de peste 5 milioane lei, depistate

Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a desfăşurat, anul trecut, un număr  de 41 acţiuni, dintre care 22 acţiuni de audit financiar asupra conturilor de execuţie bugetară întocmite la  31.12.2015, realizate U.A.T. Judeţul Bistrița - Năsăud,  U.A.T. Municipiul Bistrița, U.A.T.O. Beclean, U.A.T.O. Sângeorz-Băi şi  18  U.A.T. comunale. De asemenea, au avut loc 12 acțiuni de control privind utilizarea fondurilor alocate unităților administrativ-teritoriale de la bugetul de stat, prin  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru modernizarea drumurilor de interes local clasificate și alimentarea cu apă. Alte 5 acțiuni de control ai vizat situația, evoluția și modul de gestionare a patrimoniului  unităților administrativ-teritoriale  aflate în administrarea ocoalelor silvice, o acțiune de control s-a desfăşurat la la S.C. Aquabis S.A. Bistrița şi o  acțiune de control a urmărit legalitatea contractării sau garantării, precum și a utilizării și rambursării finanțărilor rambursabile la Dumitra.

„Urmare acţiunilor de audit/control desfăşurate pe parcursul anului 2016 la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, a instituțiilor subordonate şi a operatorilor economici de subordonare locală, au fost constatate abateri de la reglementările legale care au avut ca efect producerea de prejudicii în gestionarea resurselor publice în valoare totală de 5.007 mii lei, nestabilirea şi neîncasarea la buget, în totalitate şi la termenele legale, a unor impozite şi taxe în valoare de 2.255 mii lei, precum şi reflectarea nereală a patrimoniului public în situaţiile financiare anuale auditate, care prezintă denaturări cuantificate la 18.343 mii lei”, se arată în Raportul privind finanţele publice locale în anul 2015 la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Potrivit Raportului Camerei de Conturi BN, în 2016 a fost încheiat un  proces-verbal de contravenție și s-au aplicat  sancţiuni contravenţionale   ordonatorului principal  de credite al U.A.T.C. Silivașu de Câmpie, în valoare totală de 3.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.  De asemenea, au fost emise, până la data întocmirii raportului, un număr de 27 decizii, prin care au fost dispuse conducerii entităților verificate 211 măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi luarea măsurilor pentru recuperarea lor, precum și pentru înlăturarea neregulilor constatate în activitatea financiar-contabilă sau fiscală controlată.

Principalele abateri identificate cu ocazia misiunilor de audit financiar, au ţinut de faptul că elaborarea proiectului de buget, aferent anului 2015, nu s-a efectuat pe baza evaluării şi a inventarierii materiei impozabile, în funcție de care se fundamentează veniturile estimate cuprinse în proiectul de buget.

Misiunile de audit au arătat că nu fost inventariate și reflectate corect în evidența contabilă obiectivele de investiții finalizate, pentru care au fost întocmite procese-verbale de recepție la terminarea lucrărilor, că s-a menţinut eronat în conturile de creanțe suma de 2.112 mii lei  datorată de operatori economici radiați din baza de date a Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistrița – Năsăud.  

         Pe lista abaterilor figurează şi efectuarea unor plăţi din capitole bugetare diferite, reflectarea eronată în conturile de execuție bugetară a bonificațiilor acordate contribuabililor persoane fizice și juridice, nestabilirea în cuantumul legal a impozitului pentru  clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice sau  care nu au fost reevaluate în ultimii 3, neactualizarea impozitului pe clădiri persoane fizice ca urmare a racordării la rețelele de apă și canalizare, nestabilirea și neîncasarea taxei pe teren datorată de către persoanele fizice și juridice care au închiriat pășuni comunale. Nedeclararea/declararea eronată a  terenurilor deținute în proprietate și/sau folosință înscrise în Registrul agricol, încasarea deficitară a impozitului pe mijloacele de transport , neîncasarea taxei de autorizare pentru activități de excavare  produse de balastieră, nefacturararea tarifelor pentru gestionarea fondului cinegetic datorat de gestionarii fondurilor de vânătoare, stabilirea eronată a taxei de autorizare, neîncareasare chiriilor pentru imobilele aparținând domeniului public şi privat concesionate sau închiriate, neîncasarea penalităților cuvenite pentru neplata la termenele stabilite prin contracte a masei lemnoase, sunt alte deficienţe constate în misiunile de audit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5