Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiunile aparatului cardiovascular (III)

Tahicardia

Accelerarea bătăilor inimii peste 90 pulsații pe minut. Ritmul cardiac normal variază între 60-90 pulsații pe minut, cu o medie de 70 până la 80. O tahicardie poate evolua în mod tacit fără simptome ori se manifestă prin palpitații, stări de indispoziție, sincope. Terapia cu plante recomandă:

Păducel (Flores, folium et fructus Crataegi) - infuzie din 1 linguriță flori și frunze, respectiv 2 lingurițe fructe la o cană apă. Se bea fracționat în cursul zilei. Tinctura de Păducel, 10-15 picături de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Talpa-gâștei (Herba Leonuri), infuzie din 1 linguriță plantă la o cană apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Valeriană (Rhizoma cum radicibus Valerianae), infuzie din 1 linguriță rizomi și rădăcini la o cană apă, se bea în cursul zilei. Tinctură 10-15 picături de 3 ori pe zi.

Ateromatoza și ateroscleroza

Depunerea lentă și progresivă de colesterol, grăsimi, săruri de calciu pe pereții arterelor duce la formarea de ateroame. Arterele își pierd elasticitatea, își îngustează lumenul, adică se sclerozează. Procesul afectează în special arterele mari și cele de la nivelul creierului, inimii, rinichiului, sistemului digestiv. În consecință sângele nu poate fi condus eficient spre zonele corespondente ale organelor respective  determinând perturbări patologice, cum sunt hemoragiile și infarcturile care pot duce la moarte. Cauzele principale sunt: alimentația prea bogată în grăsimi și glucide, sedentarismul, abuzul de alcool, tutun, cafea, stresul, vârsta înaintată. În aceste afecțiuni regimul alimentar este de mare importanță. Pentru că nu există un tratament curativ propriu-zis al aterosclerozei se va pune accentul în terapia cu plante pe profilaxie.

Ateroscleroza nu este același lucru cu arterioscleroza care înseamnă întărirea și pierderea elasticității arterelor din diferite cauze. Ambele pot coexista la același bolnav.

Terapia cu plante recomanda plante medicinale cu rol complementar care vor contribui la dizolvarea colesterolului sanguin, la prevenirea oxidării colesterolului și formării de cheaguri circulante prin artere și vene: Vâsc (Folium Visci), Păducel (Flores et folium Crataegi), Coada-calului (Herba Eguiseti), Păpădie (Folium Taraxaci), Traista-ciobanului (Herba Bursae-pastoris). Infuzie din 1 linguriță amestec la o cană apă, se beau 2 ceaiuri pe zi.

Anghinare (Folium Cynarae), infuzie din 1 linguriță frunze la o cană apă, se bea câte un ceai de 3 ori pe săptămână. Aceasta determină o inhibiție a activității enzimei reductaza,  răspunzătoare de sinteza colesterolului; modifică raportul celor două fracțiuni de colesterol, în sensul creșterii HDL și scăderii LDL; la concentrații mari de colesterol chiar poate bloca activitatea acestei enzime (substanțele active din frunze de Anghinare acționează asemănător statinelor). De asemenea reduce si nivelul trigliceridelor

Păpădie (Folium Taraxaci), infuzie din 1-2 lingurițe frunze la o cană cu apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Mesteacăn (Folium Betulae), infuzie din 1-2 lingurițe frunze la o cană cu apă. Se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu pentru neutralizarea acidului betulinic care frânează diureza. Se bea în cursul unei zile.

Păducel (Folium cum floribus, fructus Crataegi), infuzie din 1 linguriță frunze si flori, respectiv 2 lingurițe fructe la o cană apă. Se bea pe parcursul zilei.

Un cardio-protect de excepție este betaina din Sfeclă (Beta vulgaris) şi vitamina B12 din Drojdia-de-bere (Saccharomyces cerevisie) care reglează nivelul de homocisteină, un aminoacid răspunzător de elasticitatea vaselor de sânge și a depozitelor de aterom. Prin scăderea homocisteinei se previn accidentele vasculare pentru că substanțele amintite tonifică mușchiul cardiac, previn acumularea excesivă de colesterol în sânge și ficat, deci împiedică formarea plăcilor de aterom și mențin elasticitatea arterelor.

     

Sfeclă (Beta vulgaris)           Drojdia-de-bere (Saccharomyces cerevisie)

Omega 3 din Alge, Uleiuri presate la rece, din pește, au rol important în menținerea colesterolului în limite normale și prevenirea formării ateroamelor.

Stilul de viață pentru ținerea sub control a colesterolului:

- Un program de viață bine organizat în care să se îmbine munca cu odihna și recreerea, încă din tinerețe dacă e cazul de înclinație genetică;

- Un regim alimentar hipocaloric (redus cu 20-40%), hiposodat și cu reducerea grăsimilor (maxim 40-50 g/zi);

- Evitarea fumatului, iar consumul de alcool cu multă precauție;

- Baza alimentației este lacto-vegetariană care va asigura necesarul de vitamine și minerale;

- Consumul de sucuri naturale din fructe și legume, dimineața pentru fluidificarea sângelui și evitarea trombozelor și infarctului;

- Consumul de pește, uleiuri vegetale, tărâțe, drojdie-de-bere pentru purificarea sângelui;

- O atenție sporită se va acorda vitaminelor naturale: Vitamina C din Măceș care are rol antiaterogen prin transformarea colesterolului în acizi biliari care sunt eliminați prin căile biliare, vitaminelor A și E din Cătina-albă care reduc absorbția colesterolului pe pereții interni ai vaselor de sânge;

- Se consumă cu mare restricție alimentele bogate în colesterol: creier, rinichi, viscere, gălbenuș, grăsimi animale saturate, brânzeturi fermentate, leguminoase uscate, sucuri excitant.

Din punct psiho-emoțional acumularea de colesterol este cauzată de pierderea unei persoane dragi care ne dădea bucuria de a trăi (pensionarea, plecarea unui membru din familie). Organismul meu interpretează evenimentul ca un caz dramatic, nu mai pot conta decât pe mine, și atunci efectul este acumularea de colesterol.

Rezolvarea se face când accept să circule bucuria în mine, îmi neutralizez frica de a trăi și las bucuria să intre în viața mea, să îmi realizez visele.

6.8. Cardiopatia ischemică sau insuficiența coronariană

Este produsă de ischemia acută de scurtă durată a miocardului, declanșată spontan, mai frecvent datorită unor eforturi cardiace deosebite (efort fizic, emoții, frig, după mese copioase). Durerea este localizată în regiunea inimii și iradiază spre umărul și membrul superior stâng până la ultimele degete. Aceasta durere este însoțită de senzația de frică, bolnavul având un aspect anxios. Poate fi datorată aterosclerozei. Angina pectorală tinde să fie înglobată în sindromul de cardiopatie ischemică care se definește ca fiind o boală de inimă de origine vasculară, caracterizată de dureri precordiale care limitează capacitatea de efort a bolnavului. Cauze: fumat, alcool, cafea, stres, consum excesiv de carne, sedentarism, obezitate. Angina pectorală atât forma dureroasă cât și forma nedureroasă poate evolua spre un infarct miocardic sau chiar moartea subită.

Terapia cu plante recomandă plante medicinale cu rol complementar alături de tratamentul alopat care este de baza. Se indică plante cu efecte sedative, ușor dilatatoare ale vaselor coronare.

Păducel (Folium cum floribus, fructus Crataegi).Acestea cresc fluxul sanguin coronarian mărind capacitatea de utilizare a oxigenului, deci îmbunătățește activitatea de pompă a inimii. De asemenea au acțiune vasodilatatoare periferică, diminuând tensiunea arterială și împiedică formarea plăcilor de aterom pe arterele coronare. Infuzie din 1 linguriță frunze și flori și 2 lingurițe fructe la o cană apă, se bea în timpul crizelor, dar și între crize în tratamente de lungă durată, până la 6 luni pe an. Tinctura de Păducel, 20 picături în timpul crizei sau câte 25 picături de 3 ori pe zi preventiv. Amestec:

Menta (Folium Menthae), Roinița (Folium Melissae), Talpa-gâștei (Herba Leonuri), Coada-racului (Herba Anserinae), Valeriană (Radix Valerianae), infuzie din 1 linguriță la o cană apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi sau când apare criza.

Anghinare (Folium Cynarae), infuzie din 1 linguriță frunze la o cană apă, se bea câte un ceai de 3 ori pe săptămână.

6.9. Arteritele

Sunt boli inflamatorii ale arterelor periferice. Cel mai frecvent apar la nivelul membrelor inferioare de unde se extind.

Se disting două forme de arterite:

1.trombangeită obliterantă, cu lezarea arterelor mici și medii, caracteristică bărbaților tineri până la 35-40 ani și

2.arteriopatia ateroscleroasă frecventă la vârstnici după 55 ani, cu afectarea arterelor mari care prezintă alternativ dilatări și îngroșări până la obturare (arterită obliterantă).

În toate cazurile circulația este deficitară, existând o carență de oxigen și substanțe nutritive în țesuturi și o greutate în eliminarea toxinelor din sânge rezultate în urma dezasimilației. Arterele se îngustează treptat până la obturare datorită depunerii unor cheaguri (trombus) pe peretele interior al vasului sau prin răniri locale. Uneori cheagul se poate mobiliza în curentul sanguin ajungând în alte zone. Primele simptome ale bolii: cârcei și înțepături în glezne și pulpele picioarelor cu senzație de oboseală în timpul mersului și efortului fizic.  Într-un stadiu avansat durerea devine permanentă, chiar și în repaus. Începând de la degete picioarele se răcesc cu schimbarea de culoare de la palid până la violaceu sau chiar negru. Pielea își pierde elasticitatea, devine lucioasă, unghiile se deformează. Gravitatea începe cu apariția ulcerațiilor care se vindecă foarte greu și înaintează pe picior, cu atrofierea mușchilor gambei. Boala este agravată de factori favorizanți (fumat, frig, umezeală, stres, infecții).

O altă boală a circulație periferice, frecventă mai ale la femei este insuficiența venoasă,  care se manifestă prin umflarea picioarelor, cu reținere de apă și stagnarea sângelui în vene. Cauze: deficitul de estrogeni, supraponderabilitatea, statul prelungit în picioare, încălțămintea incomodă, obiectele care împiedecă circulația. Terapia cu plante recomandă în toate cazurile de circulație periferică slabă preparate din plante medicinale cu rol antiinflamator, antiseptic, vasodilatator, cu efecte de fluidizare a sângelui, de dilatare a capilarelor pentru mărirea lumenului vascular, de relaxare a musculaturii netede din pereții vaselor, de cicatrizarea rănilor. În final se urmărește normalizarea fluxului de sânge.

Frunze de Gingko biloba sub formă de tinctură, 30-40 picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă,  în cură de 1 lună. Aceasta va ajuta circulația în arterele mici și în capilare, va scădea vâscozitatea sângelui prin efectul antiagregant plachetar.

Gingko biloba

Herba de Sulfină-galbenă (Melilotus officinalis), infuzie, 1-2 ceaiuri pe zi pentru mărirea permeabilității arterelor și înlăturarea vasoconstrucției.

Frunze și rădăcini de Păpădia (Taraxacum officinale), infuzie pentru normalizarea circulației în tot corpul.

Herba de Coada-șoricelului (Achillea millefolium), infuzie seara, mai ales după primele înțepături.

Fructe de Măceș (Rosa canina), infuzie, pulbere atomizată, pentru reglarea permeabilității și elasticității capilarelor prin conținutul de vitamina C cu bioflavonoide și vitamina E.

Fructe de Coacăz-negru (Ribes nigrum), suc natural care conține vitamina C, antocianozide, acid linolenic, săruri de potasiu cu rol antiagregant plachetar.

Fructe de Cătină-albă (Hippophae rhamnoides), suc natural bogat în vitamine, uleiuri, aminoacizi esențiali.

Cătină-albă (Hippophae rhamnoides)

Amestec pentru arterită: frunze de Salvie (Salvia officinalis), herba de Cimbrișor (Thymus serpyllus), frunze de Urzică (Urtica dioica), în cură lungă de primăvară.

Amestec pentru picioare cu insuficiență venoasă: frunze de Afin (Vaccinium myrtillus), Pedicuță (Lycopodium clavatum), rădăcini de Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), herba de Coada-calului (Equisetum arvense), Coada-șoricelului (Achillea millefolium), infuzie 3 ceaiuri pe zi.

Stilul de viață a persoanelor cu circulație periferică slabă:

- Evitarea statului în picioare și a mersului pe jos timp îndelungat;

- Evitarea factorilor favorizanți: fumatul, frigul, căldura excesivă, umezeala, infecțiile virotice;

- Încălzirea corpului dar nu a piciorului bolnav;

- Masaj superficial seara la culcare cu oțet natural, tincturi din plante, de la degete spre genunchi;

- Băi zilnice locale la picioare și mâini, alternative (călduțe și reci); cu avizul medicului gimnastică vasculară Burger și băi ascendente Hauffe;

- Purtarea încălțămintei și hainelor comode;

- Zilnic sucuri naturale din crudități.

 

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5