S-a scris istorie la Mintiu. Asfaltul a luat locul uliţei de altădată

Drumul e lin de la Cepari spre  Mintiu şi Nimigea de Jos. Autorităţile judeţene au recepţionat lucrările de modernizare a DJ 172 B, de la intersecţie Tărpiu – Cepari  până în Nimigea de Jos. Alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi de specialiştii din aparatul de specialitate, au fost primarul Mircea Runcan şi preotul Ioan Rus, dar şi localnici, pentru care această zi a fost o sărbătoare.

         „Mă bucur foarte mult că am reuşit cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al Consiliului Judeţean să scoatem un sat important al judeţului nostru, cu multă istorie, din noroi şi să-l aducem la nivel de civilizaţie europeană.  Cu Primăria Nimigea am reuşit, prin proiectele de Master Plan, anul trecut să rezolvăm problemele de aducţiune de apă, pe urmă, din bugetul propriu al Consiliului Judeţean am reuşit să modernizăm acest drum. Fac precizarea că acest drum a fost modernizat cu resurse integrale din bugetul Consiliului Judeţean şi nu puţine. Aproximativ 13 milioane lei, 130 miliarde lei vechi a costat acest drum de 9 km, care are şi foarte multe lucrări de artă, şi v-aş da ca exemplu şanţurile, pe o lungime de 8 km, plus podeţele de intrare pe toate proprietăţile, plus drumurile laterale”, a declarat la momentul festiv, preşedintele Consiliului Judeţean, amintindu-şi de vremurile când, licean fiind, venea la Mintiu cu „cursa”.

         Radu Moldovan a evidenţiat şi calitatea lucrărilor executate de SC Dimex 2000 Company SRL, arătându-se încrezător că vor fi şi „de durată”. În ceea ce priveşte porţiunea de drum comunal de la Cepari, pe care se circulă foarte greu, preşedintele Moldovan a explicat că a cerut Primăriei Dumitra să îl cedeze administraţiei judeţene, însă a fost refuzată, asta pe motiv că drumul este inclus într-un proiect cu fonduri europene.

În context, acesta a menţionat că încep lucrările pe Drumul Blajului, unde  finanţarea este asigurată integral, care vor fi finalizate în această vară. „Sper ca anul acesta să terminăm şi celelalte două părţi de la Negrileşti în Dealul Şpanului şi de la Târlişua. Am vorbit cu preşedintele Zetea de la Maramureş şi mi-a promis că prinde şi el bani să facă cei aproximativ 3,5 km din Suciu de Sus până la limita de judeţ. Vom avea o legătură modernă din DN 17 la Târgu Lăpuş. De ce spun din DN 17? Pentru că o să asigurăm şi finanţarea integrală pentru modernizarea celor aproximativ 40 km de drum, care arată foarte rău, din Uriu, prin Căianu Mic, Spermezeu, până la „podul preşedinţilor” din Târlişua”, a precizat preşedintele Moldovan.

        

Primarul Mircea Runcan: Căminul cultural, reabilitat din fonduri europene

         Primarul comunei Nimigea, Mircea Runcan, a declarat că există proiecte în derulare atât pentru comunitatea din Mintiu, cât şi pentru celelalte sate. „Avem o legătură la fel de bună cu Bistriţa, am scurtat mult din kilometri pe care-i făceam pe la Cociu şi mai departe. Mai avem câteva străduţe de rezolvat în Mintiu şi Mintiul are în totalitate asfalt. Referitor la Căminul cultural, avem deja proiect şi este aprobată finanţarea prin fonduri europene, iar şcoala va intra în reabilitare în acest an prin fonduri guvernamentale prin Ordonanţa 28”, a precizat primarul Mircea Runcan.

Edilul a menţionat că la nivelul comunei Nimigea există mai multe proiecte în implementare, cu finanţare locală, guvernamentală sau din fonduri europene. „Pentru Mocod, Mogoşeni, Floreşti, suntem la licitaţie şi vor intra la asfaltare în acest an. Avem un alt studiu de fezabilitate făcut pentru celelalte străzi care au rămas neasfaltate în comuna Nimigea şi finalizarea reţelelor de  apă pe străzile care nu au fost incluse încă în program. Avem un proiect şi va fi finanţat pe GAL pentru o capelă în Nimigea de Jos, avem un proiect pentru o sală de nunţi cu fonduri locale, deci multe obiective în anumite faze, de licitaţie sau de semnare a contractului de finanţare. Sunt bucuros că reuşim să facem lucruri bune pentru cetăţenii comunei Nimigea. Ajutaţi de Consiliul Judeţean, cu siguranţă că vom finaliza mai multe lucrări. Avem la Tăure început un tronson, în pădure la Şintereag, şi atunci va fi rezolvată şi legătura cu Şintereagul. Probabil că în viitor se va finaliza şi drumul Tărpiului vechi, pentru legătura cu Bistriţa”,  a explicat Mircea Runcan.

         În context, preotul Ioan Rus, de 26 de ani preot în Mintiu, a precizat că oamenii simt că acum trăiesc ca la oraş. „Aud pentru prima dată din gura unui preşedinte că Mintiul e important, ceea ce până acum nu am auzit. Mulţumesc din suflet în numele credincioşilor din Mintiu şi vă numim preşedintele nostru. Am ajuns şi noi să trăim într-un sat civilizat, asfalt, cu apă şi cu condiţii frumoase de viaţă”, a spus preotul din Mintiu.

***

Sistemul rutier de pe DJ 172 B include un blocaj din piatră brută, strat de fundaţie din balast şi balast stabilizat, plus îmbrăcăminte rutieră asfaltică. Au fost executate 29 de drumuri laterale, din care 18 cu acelaşi sistem rutier cu al drumnului judeţean, iar 11 la nivel de material pietros. Au fost executate şanţuri pe o lungime totală de 7,5 km, ziduri de sprijin – 200 m şi podeţe noi – 335 m. Pe sectoarle care prezintă pericol în trafic au fost montate 1400 m de parapete metalice, fiind amplasaţi stâlpişori de ghidare, 139 de indicatoare rutiere de reglementare şi restricţie plus marcaje rutiere la nivel axial şi lateral.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5