Ioan Mititean şi Elisabeta Luşcan premiaţi de Liga Scriitorilor Români

Dan Popescu

În şedinţă festivă la Centrul Militar din Cluj-Napoca, Sala Armelor, s-a desfăşurat Gala premiilor Ligii Scriitorilor Români, pentru cele mai bune produse editoriale care au văzut lumina tiparului în cursul anului 2016.
Dintre cele 129 de titluri selectate provenite de la 31 de edituri din 17 oraşe din ţară şi din afara ţării, au fost admise 13 cărţi, fără a se ţine cont din ce organizaţii profesionale provin autorii respectivi. Este o adevărată democraţie în mişcarea literară, lucrările acestea sunt ale literaturii şi culturii române şi nu ale unei organizaţii.
Doi scriitori năsăudeni au fost premiaţi aici, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud, Ioan Mititean, cu cartea sa de publicistică literară, „Amintiri de peste râu”, apărută la Editura „Ecou Transilvan” şi Elisabeta Luşcan, din Leşu, pentru volumul „Vărsător în Carul Mare”, oferită de Editura „Armonii Culturale” din Adjud, ambii primind Diplome de Excelenţă.
Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, doar după trei ani de viaţă, s-a remarcat ca un organism viu, cu intense preocupări pentru popularizarea cărţii-vezi „Cartea pe roţi”-căutând căi adecvate pentru a-şi duce corect misiunea sa nobilă pusă în slujba culturii române în general şi a cărţii, în special.
Personal am făcut cu ceva timp în urmă recenzia cărţii domnului Mititean, „Amintiri de peste râu”, carte memorialistică admirabilă scrisă parcă, cu un pix înmuiat în lacrimi. Volumul acesta poartă numărul XXI din ciclul „În vârful peniţei”, ciclu care ne pune în faţă, cu graţie ş nonşalanţă, sute de personaje, precum şi mirificul sat al naşterii şi al copilăriei sale, Luşca cea din coasta Năsăudului. Scriitorul are o frază limpede, echilibrată, blândă, fără ifose şi fără a forţa culoarea discursului narativ, domnul Mititean fiind un om riguros, ordonat, bine familiarizat cu tehnica şi tactica cuvântului scris. Vom scrie şi despre doamna Elisabeta Luşcan când îi vom citi cartea.
Pentru imaginea culturală a filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, cât şi pentru oraşul Năsăud, aceste distincţii sunt bine venite, oraşul academicienilor nu se dezminte, aici, în pofida unor greutăţi, cultura este la ea acasă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5