La Liga Scriitorilor Români şi-au dat mâna revistele-Agora literară şi Pro Memoria
În ziua de 30 martie 2017, în Sala Armelor de la Cercul Militar Cluj-Napoca, a avut loc gala premiilor Ligii Scriitorilor Români pentru cărţile apărute în anul 2016, material prezentat de Comitetul Director al Ligii la pagina 32, din revista Agora Literară. Din Ţara Năsăudului au fost ridicaţi pe podium scriitorii: Ioan Mititean, cu cartea de publicistică literară “Amintiri de peste râu” şi Elisabeta Luşcan, pentru volumul “Vărsător în Carul Mare”, cărţi apărute la Editura “Ecou Transilvan” din Cluj şi “Armonii Culturale” din Adjud.
Prin mulţimea de scriitori prezenţi, se plimbau din mână în mână, două reviste dragi mie: Agora Literară şi Pro Memoria, oferite de Iulian Patca şi Barbu I. Bălan, mentorii acestor publicaţii de prestigiu.
În paginile revistei Agora Literară s-au fixat şi scriitori năsăudeni şi bistriţeni: Rodica Fercana, Elisabeta Luşcan, Gheorghe Mizgan, Mircea Daroşi, Victoria Fătu Nalaţiu şi Lenuţa Dâmbu, oameni care se caută mereu pe sine spre a sălta în necunoscut. Din fiecare poezie citită descoperim elemente noi, alte lumi, prin care ne redescoperim propria esenţă şi ne aşează în matca milenară a tradiţiilor noastre ce ne îndeamnă să le preţuim ca atare. Iată, scriitori de pe meleagurile noastre purtători de valori, ce fac parte din acea categorie de oameni care nu acceptă înfrângerea păşind cu încredere pe urmele adevărului.
La pagina 2, Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, semnează articolul „Metafora ca ritm al gândirii poetice”, ce esenţializează o realitate, o glisare dintr-un spaţiu şi timp determinat. La pagina 4, Lenuţa Dâmbu din Năsăud, apreciază cartea luşcanilor, ca un loc de întâlnire a generaţiilor, ca dovadă premierea ei este o justă apreciere.
Secretarul Ligii Scriitorilor, Gavril Moisa, semnează articolul „Despre lupta noastră cu morile de vânt”, arătând demersurile făcute la forurile de cultură superioare pentru recunoaşterea naţională a Ligii Scriitorilor Români ca asociaţie de utilitate publică, aşa cum s-a făcut în toate statele democratice şi în ţările vecine, o recunoaştere firească şi de bun simţ, pentru sutele de creatori din ţară şi diasporă, pentru truda, efortul şi crezul lor în cultura vie şi spiritul nostru naţional. Încheie cu cuvintele preşedintelui Al. Fl. Ţene „numai timpul şi bunul Dumnezeu ne va judeca rostul şi ne va răsplăti faptele.”
La pagina 20, Victoria Fătu Nalaţiu semnează articolul „Eminescu a venit din viitor”, avându-l alături pe Mircea Daroşi urcat în „Trenul cu metafore”, fiind în acelaşi compartiment cu Menuţ, oameni ce ard ca o flacără pe altarul cuvântului scris. La pagina 30, Camelia Dumitrescu scoate în faţă Teleconferinţa anuală a Ligii Scriitorilor Români, unde Filiala Năsăud este printre filialele fruntaşe.
Sunt multe critici literare, ce remarcă varietatea trăirilor şi pasiunea autorilor pentru dezlegarea misterului vieţii, iar la pagina 32 este lista celor 13 autori premiaţi pentru produsele editoriale din anul 2016.
Revista cu caracter istoric „Pro Memoria” a străbătut prin mulţime cu atâtea fapte măreţe din istoria României, o revistă plină de taină şi mister, ce ne îndeamnă să trăim deopotrivă şi lacrima şi râsul. Fiecare pagină ne înalţă, ne înnobilează de parcă sunt poleite cu razele geniului. Pagini de istorie scrise de cărturari cu un plus de bunătate, cu o largă diversitate în gândire cum sunt: Mircea Pîrlea, Ioan Aurel Pop, Ioan Corneanu, Mircea Eliade, Ioan Bojan, Ion Longin Popescu, Marin Ştefan, Radu Mihai Crişan, Vasile Moiş, Traian Corneanu, Andrei Gorşcovoz, Simona Voicu, Dorin Suciu, Sergiu Andon, Vasile Lechinţan, Mircea Popa, Al. Fl. Ţene, care au completat paginile de la 5 la 98, formând un adevărat manual de istorie. De la pagina 96, au cuvântul umoriştii care ne înviorează şi ne descreţesc frunţile cu glume şi alte texte relaxante având ca înaintaş pe directorul revistei, pe universitarul şi umoristul Barbu I. Bălan care spune:
„Democratul”
Indignat şi cu ardoare
Strigă-n stradă-n gura mare:
„Cei ce sunt la guvernare,
La-nchisoare! La-nchisoare!
Adaugă comentariu nou