Cununa de pe Someş şi stelele New York-ului
Turneul Ansamblului folcloric „Cununa de pe Someş” în Statele Unite ale Americii s-a dovedit a fi un real succes. Timp de aproape două săptămâni, tricolorul românesc a fost purtat cu cinste de primii artişti din municipiul Bistriţa care au reuşit să participe la o serie de evenimente menite să promoveze tradiţiile româneşti.
Tricolorul nostru a fost purtat la manifestările care au avut loc la New Jersey, dar şi în New York, atât în săli de spectacole, cât şi în biserici. Primul spectacol a fost în New Jersey, într-un spaţiu cu un public exclusiv american. Dansatorii profesionişti au prezentat suite din zona noastră, dar şi din alte părţi ale ţării, iar cântecul a întregit atmosfera de sărbătoare. În acelaşi cadru a fost prezentată şi revista „Conexiuni magazin”, precum şi volumul „Duminică în Manhattan”, semnat de scriitorul Dorel Cosma, iar gazdele au primit Placheta Palatului Culturii Bistriţa.
Printre cei veniţi să-i salute pe bistriţeni s-a numărat şi Marcel Rus, fostul dirijor al Muzicii Militare din Bistriţa, stabilit în America.
După participarea la evenimentul de la Biserica Presbiteriană, la invitaţia artistei Patricia Dancing, Ansamblul a fost prezent la Sfânta Liturghie oficiată de prof. univ. dr. Theodor Damian, la biserica pe care acesta o păstoreşte în New York. Credincioşii din biserică au fost surprinşi în momentul în care uşile lăcaşului de cult s-au deschis, iar artiştii noştri, purtând steagul României, au adus două icoane mari şi o cruce din argint, care au fost donate bisericii de către dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii.
De altfel, părintele Theodor Damian a spus că aceste icoane vor sta de acum la loc de cinste în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, amintind de bistriţeni cu care Institutul de Teologie şi Cenaclul Literarar „Mihai Eminescu” au o colaborare foarte bună. Pricesnele cântate de tenorul Florin Ormenişan au întregit atmosfera de sărbătoare.
Un alt eveniment a avut loc la Biserica Sfântul Andrei, spectatorii prezenţi aici spunând că nu au mai avut asemenea manifestări de 20 de ani. Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” a susţinut un spectacol cu artiştii Petre Petruse, Mărioara Sighiartău, Bogdan Berbecar şi jocuri în coregrafia lui Teodor Puşcaş. Un recital aparte a fost susţinut de instrumentistul Nelu Gabor, cu piese din toate zonele ţării, Florin Ormenişan a cântat două canţonete, iar partea artistică s-a încheiat în ritmul „Periniţei”, cu toţii prinzându-se într-o horă a bucuriei şi revederii. După spectacol, prof. univ. dr. Theodor Damian a exclamat „Sunteţi „Cununa de pe Someş”, dar pentru noi, începând de astăzi, sunteţi stelele New York-ului.
A urmat lansarea volumului „Duminica în Manhattan”, ce surprinde spiritul de sărbătoare din SUA, scriitorul Dorel Cosma reuşind să facă o adevărată surpriză prin editarea acesteia, după cum au afirmat cei care au vorbit la lansare - jurnalista Mariana Terra de la Romanian Journal, profesoara Nicole Smith şi scriitorul Theodor Damian.
Şi pentru Biserica Sfântul Andrei a fost donată o icoană, care va fi aşezată în faţa altarului pentru a fi cât mai vizibilă, după cum spunea părintele de aici.
După întoarcerea cu lauri acasă a bistriţenilor, ecourile pozitive continuă în presa de peste hotare. În New York, cei peste 20 de artişti, coordonaţi de managerul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma, au luat contact cu cultura americană, vizitând câteva din obiectivele simbol pentru America, cum ar fi Statuia Libertăţii, Piaţa Turnurilor Gemene, dar şi celebra zona Broadway, unde au vizitat mai multe teatre, precum şi cea mai vizitată şi aglomerată zonă a New York-ului, Times Square.
S-au pus bazele mai multor proiecte care vor avea în centru promovarea culturii româneşti peste Ocean, o primă invitaţie urmând a fi onorată în toamnă, când Asociaţia Dorul, cea mai veche societate românească din America, va organiza „Sărbătoarea mustului”. Prin intermediul scriitoarei Muguraş Maria Vnuk, bistriţenii sunt invitaţi deja la inaugurarea unei noi parohii în America, în luna septembrie, acolo unde va fi instalat un preot din judeţul nostru. Mai apoi, se au în vedere şi alte colaborări, deoarece, văzând prestaţia artiştilor noştri, reprezentanţii mai multor comunităţi româneşti din America au dorit să îi aibă ca invitaţi în viitorul apropiat pe bistriţeni, stâmpărându-şi astfel, prin muzică de calitate, dorul de casă.
Adaugă comentariu nou