22 de şcoli, din mai multe judeţe, la Bistriţa, în competiţia ARBORI PENTRU VIITOR

Proiectul ARBORI PENTRU VIITOR aflat la a V-a ediţie, cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2017 a avut ca activitate principală un concurs de aplicații media și antreprenoriat. Activitatea s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa pe trei secțiuni: Turismul verde- turismul viitorului - sesiune de referate (clasele IX- XII)- coordonator prof. Vereș Liliana, Natură și viață - concurs de aplicaţii media (clasele V-XII) cu subsecţiunile aplicaţii media şi grafică computerizată – coordonator prof. Nelca Mirela Venera şi Tineri antreprenori în dezvoltarea turismului local – expoziţie/ concurs de machete, materiale promoţionale şi jucării ecologice (clasele V-VIII) – coordonator prof. Măgerușan Adina.
Scopul proiectului este de a dezvolta spiritul de observaţie, de investigare a realităţii, de cercetare, de creaţie, de protejare a mediului prin toate mijloacele de care dispunem.
Principalele obiective au fost de conştientizarea nevoii de „dezvoltare comunitară”, întărirea hotărârii tinerilor de a deveni factori civilizatori ai comunităţii din care fac parte, folosirea unor strategii eficiente în scopul stimulării creativităţii, gândirii şi imaginaţiei, educarea elevilor în spiritul moralităţii şi valorificarea potenţialului local.
O condiţie importantă în desfăşurarea concursului a fost cea a participării directe. Fiind un concurs regional nu a fost o misiune uşoară nici pentru organizatori, nici pentru participanţi. Conform regulamentului de desfăşurare toți concurenţii şi-au prezentat şi susţinut lucrările în funcţie de secţiunea la care au fost înscrişi. Din juriu au făcut parte specialiști în domeniu, reprezentanţi ai instituţiilor partenere în proiect: cadre didactice în specialitatea fiecărei secţiuni, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, Asociaţia Ruralis. Juriul nu a avut o misiune simplă deoarece au fost înscrise un număr de 22 de şcoli din judeţele Mureș, Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud, 121 de elevi coordonaţi de un număr de 38 de cadre didactice.
S-au acordat diplome de participare tuturor participanților iar cele mai bune lucrări au fost răsplătite cu premii, menţiuni şi premii speciale. Locul I a fost obţinut la secţiunea 1 de elevii de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor din Judeţul Suceava care s-au dovedit deosebit de pregătiţi, la secţiunea 2 elevii de la Şcoala Gimnazială Şieu Măgheruş iar la secţiunea 3 primul loc a fost ocupat de elevii de la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare din Bistrița. Mulţumim pe această cale Primăriei Municipiului Bistrița principalul finanţator al proiectului. Conform tradiției, ca semn al ospitalității organizatorilor, toţi participanţii au fost invitați la o „gogoaşă ecologică”. Am încercat și sperăm că am reușit să fim cât mai puțin formali, cadrul deosebit oferit de grădinile Liceului Agricol permițându-ne acest lucru, deoarece considerăm că scopul principal al proiectului este de dezvoltare personală şi relaţionare şi comunicare interpersonală şi nu de susținere a unui cadru competițional rigid.
Chestionarul de evaluare aplicat la final relevă faptul că activitatea a fost foarte apreciată, se doreşte continuarea proiectului, participanţii manifestându-şi dorinţa de a reveni şi la ediţii viitoare.
În loc de concluzie o să vă răspund la o întrebare, pe care probabil v-aţi pus-o: cine sunt „arborii” din proiectul nostru? Ei bine, sunt tinerii minunaţi cu care avem plăcerea şi bucuria de lucra zi de zi. Menirea noastră este una frumoasă dar încărcată de responsabilitate, aceea de a ghida, de a ajuta să-şi găsească şi croiască drumul drept în viaţă tinerele vlăstare de astăzi, arborii de mâine. Să ne creşteţi frumoşi, sănătoşi şi puternici spre binele vostru şi spre mândria părinţilor şi dascălilor voştri!
prof. Mirela Venera NELCA
Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa

Comentarii

22/05/17 05:49

Foarte interesant articol.

Multumesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5