Trei scriitori devin, de săptămâna aceasta, cetăţeni de onoare ai oraşului natal Sângeorz Băi

De săptămâna aceasta, oraşul Sângeorz Băi are trei noi cetăţeni de onoare. Scriitorii Ioana Nicolae, Marin Malaicu Hondrari şi Dan Coman, cei care au scris pagini frumoase despre oraşul în care s-au născut, sunt onoraţi cu cea mai înaltă distincţie acordată de Consiliul local.
“Miercuri, la ora 11.00, va avea loc în sala de ședințe a primăriei o ședință extraordinară a Consiliului Local în cadrul căreia se va acorda titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Sîngeorz-Băi următorilor scriitori: Ioana Nicolaie, Marin Mălaicu-Hondrari şi Dan Coman! Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare acestor persoane se justifică prin faptul că acestea sunt personalități culturale recunoscute la nivel naţional şi international. Reprezentați de marcă ai literaturii contemporane, Ioana Nicolaie, Marin Mălaicu-Hondrari și Dan Coman au un rol important în promovarea localității Sîngeorz-Băi, aceștia făcând nenumărate referiri în intervențiile lor, la localitatea în care s-au format. Chiar dacă sunt tineri, aceşti artişti ai scrisului, au o bogată activitate literară, au obținut premii literare valoaroase, au reprezentat literatura română la târguri de carte de renume mondial, iar titlul de Cetăţean de Onoare acordat, dincolo de faptul că îi va motiva să se implice și mai mult în promovarea localitătii Sângeorz-Băi, este și o recunoaștere a performanțelor acestora” ne-a declarat primarul Traian Ogâgău.

Ioana Nicolaie, născută în Sîngeorz-Băi, a publicat mai multe volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimun” – desemnat de USR „Cartea Anului” 2013), antologia Lomografii, două romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sîrmă”) şi literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik şi mercenarii” şi „Ferbonia”). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.

Marin Mălaicu Hondrari s-a născut în Sîngeorz-Băi, a locuit cinci ani în Spania, învățând limba și intrând în contact cu literatura în limba spaniolă, din care, mai târziu, va traduce scriitori importanți precum Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Enrique Nogueras. În Spania a scris volumul de poezii Zborul femeii pe deasupra bărbatului, volum de debut, apărut în 2004, pentru care obține Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj și romanul Cartea tuturor intențiilor, publicat în anul 2006. În 2010, publică romanul Apropierea pentru care este nominalizat la Premiile Radio România Cultural, la categoria proză, roman în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu. În 2011 publică volumul de versuri La două zile distanță pentru care obține premiul revistelor Poesis Internațional și Transilvania, iar în anul 2013 primește Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița, acordat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud pentru romanul Lunetistul. În 2015 a publicat Războiul mondial al Fumătorilor, roman.

Dan Coman, născut în familia Răţoi, din Sîngeorz-Băi, pentru prima sa carte, Anul cârtiței galbene, a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut și Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat Anul cârtiței galbene (Timpul, 2003; Vinea, 2004), Ghinga (Vinea, 2005), D great coman (antologie, Vinea, 2007), Dicționarul Mara (Cartier, 2009), Irezistibil (proză, Cartea Românească, 2010), Parohia (proză, Cartea Românească, 2012), ERG (antologie, Charmides, 2012) şi Căsnicie (proză, 2015).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5