Ziua Mondială fără Tutun - 31 mai

În fiecare an, în data de 31 Mai Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără tutun, subliniind riscurile privind sănătatea și alte riscuri asociate consumului de tutun (în toate formele sale) și militând pentru politici eficiente, care să reducă consumul.

Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este ” Tutunul – o amenințare în calea dezvoltării”

 Campania din acest an:

  • Va fi axată pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni;
  • Va propune măsuri pe care guvernele trebuie să le ia în considerare pentru a promova sănătatea și dezvoltarea, prin combaterea crizei globale determinate de tutun.

Obiectivele campaniei sunt:

·         Să încurajeze țările să includă măsuri de control al tutunului, ca răspuns  pentru Agenda de dezvoltare durabilă pentru 2030.

·         Să susțină statele membre și societatea civilă în combaterea implicării industriei tutunului în procesul politic, pentru ca politicile și acțiunile privind tutunul să aibă un impact mai puternic.

·         Să încurajeze participarea partenerilor și a publicului larg, la dezvoltarea și implementarea de strategii și planuri care să prioritizeze acțiunile, privind controlul tutunului.

·         Să demonstreze că fiecare persoană poate contribui la o lume fără tutun, prin angajamentul luat individual, de a nu folosi nici un fel de produse care conțin tutun, sau la a renunța la acest obicei.

Pentru celebrarea Zilei Mondiale fără Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean Bistriţa-Năsăud, au cuprins în calendarul de activități următoarele activități specifice:

·         Desfăşurarea de  activităţi punctuale de prevenire a consumului de tutun (informare/educare/conștientizare) în mediul şcolar (Grădinița cu Program Normal ”Benita” Bistrița, Școala Gimnazială ”Iustin Ilieșiu” Anieș, Școala Gimnazială Budacu de Sus, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Bistrița,  Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” Sîngeorz-Băi, Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru ).

·         Amenajarea unui punct de informare antitutun,în data de 31 Mai 2017, în zona “Sugălete” din municipiul Bistrița, locaţie unde vor avea loc următoarele activităţi: aplicarea de chestionare în vederea stabilirii gradului de  dependenţă şi a motivaţiei pentru renunţarea la fumat, oferirea de  informații şi date de contact  privind  instituţiile care pot acorda sprijin în vederea renunţării la tutun şi alte droguri; demonstraţii stradale antitutun: ,,maşina de fumat”, “plămânii afectaţi”, ”păpuşa fumătoare”; distribuire unor materiale informative privind riscurile asociate consumului de tutun (pliante, afişe, fluturaşi);

*** 

Controlul asupra tutunului susține sănătatea și dezvoltarea

OMS le solicită tuturor țărilor să prioritizeze și să grăbească eforturile, în ceea ce privește controlul tutunului, ca parte din asumările trecute în agenda privind dezvoltarea durabilă, pentru 2030. Toate țările vor beneficia de pe urma unui control eficient în ceea ce privește epidemia tutunului, în primul rând protejându-și proprii cetățeni de efectele dăunătoare ale tutunului, și în al doilea rând reducându-și cheltuielile din economia națională.

Obiectivul Agendei de dezvoltare durabilă este asigurarea tuturor oamenilor că ”nimeni nu este lăsat în urmă”.

Controlul tutunului ajută la atingerea altor țeluri globale:

Pe lângă salvarea de vieți și diminuarea problemelor legate de sănătate, un control al tutunului se referă și la reducerea efectelor nocive asupra mediului, datorate cultivării, producerii, comerțului și consumului de tutun.

            Nu numai guvernele trebuie să ia atitudine în ceea ce privește eforturile de control al tutunului; fiecare individ poate contribui, la nivel individual la o lume fără tutun, fie prin asumarea angajamentului de a nu utiliza nici o formă de tutun, ori prin renunțarea la fumat. Acest lucru contribuie la protejarea sănătății celorlalți, prin oferirea unui aer nepoluat de fumul de țigară. Astfel copii, familia și prietenii sunt privați de fumatul pasiv. Banii economisiți asfel pot fi cheltuiți pe alte lucruri importante cum ar fii mâncarea sănătoasă, îngrijire și educație.

Adevăruri despre tutun, controlul acestuia și obiectivele dezvoltării:

  • Mai mult de 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la mai mult de 8 milioane, pe an până în 2030, fără acțiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare din noi, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau nivel de educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.
  • Folosirea oricăror forme de tutun costă enorm economiile naționale, prin creșterea costurilor legate de sănătate și scăderea productivității. Astfel se agravează problemele de sănătatea și crește sărăcia, având în vedere faptul că, persoanele cu venituri mici aleg să cheltuiască mai mulți bani pe tutun și mai puțini pe mâncare sănătoasă, educație și îngrijire. Aproximativ 80% din decesele premature cauzate de consumul oricăror forme de tutun sunt atribuite țărilor cu venituri mici și medii, care întâmpină dificultăți mari în atingerea obiectivelor de dezvoltare.
  • Cultivarea tutunului necesită cantități enorme de pesticide și fertilizatori, ceea ce pote fi toxic și poluant pentru rezervele de apă.
  • Convenția OMS privind controlul tutunului ghidează lupta globală împotriva epidemiei tutunului. Acest tratat internațional are 179 de țări partenere și Uniunea Europeană.  Mai mult de jumătate din țările lumii au implementat cel puțin o măsură din tratat.
  •  Prin creșterea taxelor pe tutun, o parte din bani pot fi folosiți în dezvoltare.

v   

 

Coordonator C.P.E.C.A. Bistrița-Năsăud

Subcomisar de poliție

psiholog Maria –Simona BORCANI

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5