Alexandru Farcaş a purtat drapelul României la Mondialele de Atletism pentru Veterani, din Anglia

Când amintesc despre omul Alexandru Farcaş, amintesc despre trecutul glorios al sportivilor veterani din România, care ne-au reprezentat cu cinste ţara. A văzut lumina zilei în anul 1944, 10 noiembrie, în comuna Cîţcău, judeţul Cluj, fiind primul fiu al lui Gheorghe şi Viorica Farcaş, după care au mai venit pe lume Mircea şi Ioana.
A terminat şcoala primară în localitatea lui de suflet, Cîţcău, după care a continuat liceul la Dej. Încă de pe băncile şcolii a îndrăgit atletismul, primul contact cu pista de alergat a fost în anul 1961, când a câştigat faza pe raion la proba de 100 m plat, atunci fiind elev la Dej, la Liceul „Andrei Mureşanu”, de fapt,a un fel de Daciadă. Patru ani mai târziu a fost legitimat la Ştiinţa Timişoara, pregătindu-se pentru proba de 100 m plat.
În 1965, din motive medicale, nu a mai putut continua şi a făcut parte din conducerea Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport Timişoara, nedepărtându-se de pistă, a absolvit cursurile de arbitrii de atletism, arbitrând la diferite concursuri din Timişoara. În anul 1968 a fost repartizat la Bistriţa, la Direcţia Judeţeană de Poştă şi Telecomunicaţii. Din acel moment s-a apucat din nou de alergat pe stadionul municipal, zilnic alergând între 5 şi 10 km. Primul concurs câştigat în anul 1989, la crosul veteranilor din Mamaia, tot în acel a fost ales preşedintele Comisiei Judeţene de Atleţi Veterani, fiind evidenţiat pentru activitate cu mai multe diplome de merit. Tot în acel an, pe 8 octombrie, a participat la Cupa Castanelor, crosul veteranilor, la Baia Mare, pe o distanţă de 5 km. În 27 mai 1990, a participat la crosul veteranilor din Mamaia, clasându-se pe locul II. Un an mai târziu a concurat la Campionatul Naţional de la Bucureşti, pe „Lia Manoliu”, ocupând locul III. În 1991, a participat, la Buşteni, în 1992 a participat la Campionatul Naţional de la Bucureşti, ediţia 35, ocupând locul III la veterani 45 de ani. A urmat în 1992, crosul Litoralului din Mamaia, în 1993 acelaşi cros din Mamaia, ediţia a XII-a. Tot în acel an a obţinut locul III la 2000 m plat la Campionatul Naţional de pe „Lia Manoliu”. Au urmat Campionatele Naţionale din 1993, pistă 100 m plat, ocupând locul III. În 1994, pe 23 ianuarie, obţine locul II la proba de 60 m plat sală. În 1994, locul V la crosul balcanic, care s-a desfăşurat la Mamaia, cu participarea atleţilor din balcani. În 7.05.1994 se clasează pe poziţia a II-a la Campionatul Naţional de Veterani de la Bucureşti, la 100 m plat. Tot în acea lună a obţinut locul I la Campionatul Naţional pistă la 400 m plat. În data de 3-12 iunie 1994 a participat la Campionatele Europene Atleţi Veterani din Atena, Grecia, ajungând în finală, dar s-a accidentat şi nu a urcat pe podium.
Au urmat o serie de alte competiţii, clasându-se pe locuri fruntaşe, dar cea mai frumoasă amintire o are din Anglia, din anul 1999, la Campionatul Mondial Veterani, ediţia a XIII-a, ajungând în finală la 200 m plat, fiind totodată protdrapelul României la aceste Mondiale.
Ultima sa participare a fost pe 10-11 iunie 2000, ocupând locul I la 100 m şi locul II la 200 m plat de la Mediaş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5