Fermieri de top

Cosmin Onoaie face din producerea legumelor şi fructelor o afacere profitabilă

După ce a lucrat o perioadă în Spania, Cosmin Adrian Onoaie şi-a zis, aşa ca pentru sine: de ce nu aş putea face şi acasă, la Cepari – Dumitra, aceeaşi muncă, adică agricultură? La noi, terenurile sunt bune, roditoare, condiţii avem, hărnicia nu poate fi pusă la îndoială, aşa că a revenit pe plaiurile natale şi s-a apucat de cultivarea pământului. Încet-încet, pasiunea udată cu foarte multă trudă, s-a transformat într-o afacere chiar profitabilă. Având teren prielnic legumiculturii, în perimetrul satului Cepari, spaniolul de ieri a devenit, în câţiva ani, printre cei mai performanţi producători de legume din judeţ, fiind căutat pentru calitatea şi prospeţimea acestora. Dar, să-l ascultăm pe Cosmin cu ce patos vorbeşte despre cea de-a doua pasiune.

„Deşi primăvara asta, care-i mai mult iarnă, ne-a cam încurcat şi întârziat  lucrările, n-am stat degeaba, fiindcă oricum primăvara vine. De câţiva ani, m-am profilat pe solarii. Am prins şi programul guvernamental de tomate, aşa că, împreună cu familia şi cu ceva ajutoare locale, ne-am înhămat serios la muncă. Mi-am zis: Ce, noi nu putem face legume tot aşa de frumoase ca în Spania?! Ba, se poate. Dar trebuie multă muncă. Şi mai este ceva, să ai dragoste şi plăcere în ceea ce faci. Aşa, numai ca să te afli în treabă n-are niciun rost. Stai pe margine şi priveşti.

Mi-am cumpărat seminţele de legume – certificate, tratate, productive, mi-am produs răsadurile în sera proprie, urmează cât de repede, când temperatura permite, să plantăm. Pe cele 15 ari de solar, 10 vor fi cu roşii, iar 5 cu ardei şi vinete”.

La Cepari, în ferma lui Cosmin nu este loc de prea multă vorbă. Întârzierea trebuie recuperată.  Observ că s-a adoptat tehnologiilor moderne: udarea prin picurare, apoi la vremea cuvenită se efectuează tratamentele la fiecare avertizare. Anul trecut, Onoaie a obţinut vreo 15 tone de roşii şi 10 tone de ardei-vinete. Îl întreb cum rezolvă cu desfacerea. „Dacă ai marfă de calitate, dacă eşti serios şi corect, vin beneficiarii acasă. Te caută. Apoi, mai am şi un alt principiu: îi las pe doritori să vină în fermă, să-şi culeagă ce vor şi de unde vor, la alegere. Repet, calitatea te face competitiv”.

Şi în acest an va cultiva, pe 15 ari, fasole păstăi, cu două recolte, aşa cum cer consumatorii, precum şi 14 ari cartofi pentru consum propriu.

În Ridul Handanabeşti se deschide o altă privelişte ce ţine tot de ferma lui Cosmin Onoaie. E patria căpşunului, 40 de ari cultură ce va fi irigată tot prin picurare (dispune de o sursă proprie de apă) şi de o livadă de 56 ari cu pomi fructiferi. Fiindcă în familie sunt şi specialişti în domeniu – inginerul Toma seniorul, cu mare experienţă, e un fel de diriginte de şantier – aici întâlnim în jur de 10 soiuri din speciile din cultură: măr, păr, prun, cireş, vişin, cais, piersic, aidoma unui câmp experimental.

 

Comentarii

27/03/18 15:19
ramona

Felicitari, sunt mandra de ce ai realizat, mult spor in viitor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5