Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița a promovat cultura națională în Turcia

                  Activitățile de învățare din cadrul proiectelor Erasmus+, cofinanțate de Uniunea Europeană, reprezintă o oportunitate de experiențe culturale, bazate pe activități de învățare și schimb de bune practici. Astfel, Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița a dat startul unui proiect We Are Better Friends With Our Stories care reunește patrimoniul cultural național din cinci țări implicate în proiect. Accentul este pus pe valorificarea culturilor naționale în context European. În cadrul activităților internaționale profesorii au remarcat necesitatea de a facilita accesul elevilor la zestrea culturală națională și europeană. Proiectul nostru se axează, în special, pe valorificarea poveștilor populare, a basmelor populare, a snoavelor. Există în preajma noastră  povești care așteaptă să fie descoperite și încă nu este prea târziu să valorificăm potențialul de povestitori al bunicilor noștri. Elevii implicați în proiect au misiunea de a revitaliza această latură a patrimoniului național și, în același timp, să își îmbogățească cunoștințele cu povești, personaje, întâmplări din Europa.

                 Coordonatorul proiectului este un consorțiu de școli din Portugalia,   Agrupamento de Escolas Alcaides de Faria din localitatea Barcelos . Gazda întâlnirii a fost școala turcească din Nilufer, provincia Bursa, ERA College. Celelalte școli sunt din Polonia Szkola Podstawowa Nr.65 , Varșovia și Zakladna Skola Stefana Smalika, Tvorsin, Slovacia și Școala Gimnazială Nr.1 din Bistrița. România a fost reprezentată de prof. Ancuța Mihaiu, director al școlii, prof. Ramona Salak , inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar Județean și prof.Cristina Hădărău.

                Activitățile de învățare din Turcia au vizat asistențe la orele de curs și activități commune între elevi și profesori.Colegiul ERA este o instituție de învământ în sistem privat. Școala dispune de dotări materiale deosebite, sală de sport cu piscină și tribună, sală de proiecție video, cantina, săli de lectură și de socializare. Colegiul pune accent pe învățarea limbii engleze începând de la nivelul grădiniței, continuând până la clasele de liceu. În cadrul proiectului elevii au prezentat informații despre cultura a unsprezece tări de pe diferite continente. De asemenea, au prezentat regiunea și localitatea, cultura turcă. Elevii au evidențiat personaje reprezentative ale literaturii populare și s-au referit la scriitori care au marcat literatura universală. Alte activități au vizat utilizarea platformelor eTwinning în cadrul proiectului, elaborarea de broșuri, cărți, cărți digitale și filme. Delegația bistrițeană a prezentat în Turcia informații despre școală, oraș, județ care au fost făcute de elevii școlii noastre în cadrul activităților Erasmus desfășurate în școală.

Pentru fiecare țară au fost trasate  responsabilități. Partenerii proiectului au stabilit un program de derulare a activităților din proiect în concordanță cu  promovarea patrimoniului cultural european.

prof. Hădărău Cristina Elena , coordonator proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5