Pilula de sănătate

CE ȘTIU ROMÂNCELE DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN?

Mirela Parker

În 2018, incidența cancerului de col uterin se situează pe locul 4 în lume, iar mortalitatea reprezintă a treia cauză de deces prin cancer la femei. România se află într-o situație nefavorabilă, cu incidență și mortalitate de aproape 3 ori mai mari față de media europeană și nu e de mirare! 1 din 10 femei din România nu a fost la un control medical de rutină în ultimii 10 ani. 35% declară că au fost mai rar de o dată la 3 ani.
11% dintre femeile din România nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani. 40% și-au făcut o dată sau mai puțin de o dată în ultimii 3 ani. 49% dintre femei își fac analizele de sânge o dată pe an sau mai des.
Un comportament preventiv, este dificil de dezvoltat atunci când nu ești informat. 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin. Dar.... Mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV, iar 1 din 10 femei consideră falsă informația potrivit căreia cancerul de col uterin este provocat de această infecție.
68% dintre românce nu au auzit de infecția cu virusul HPV. Jumate dintre femeile care au auzit de virusul HPV nu știu sau nu cred că atât femeile cât și bărbații pot fi purtători ai virusului Doar 1 din 5 românce află de la medicul de familie sau de la ginecolog despre această afecțiune. 7 din 10 femei românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou nici testul HPV- ADN) Doar 23% dintre românce și-au făcut în ultimii 3 ani testul Pap și 5% și-au făcut ambele teste. Datele prezentate sunt rezultatul unui studiu GFK din septembrie 2016, de tip Omnibus, eșantion reprezentativ rural, urban, 515 femei cu vârsta 18+.
Toate acestea in timp ce, la nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, în urma programelor de prevenție coerente, consecvente și comprehensive. Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul specifice reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin.
Se consideră că în România informarea despre riscul cancerului de col uterin nu este suficientă, iar conștientizarea cauzelor CCU și aplicarea metodelor de prevenție, ce pot diminua cu 80% riscul de CCU, trebuie să capete proporții de masă.
Multe femei ignoră controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii – testul Babeș-Papanicolau, testul HPV. Aceste controale, cunoscute și sub denumirea de controale de prevenție, controale de prevenție, au rolul de a depista leziunile premaligne în stadiile lor incipiente, precoce, atunci când se poate alege o variantă de intervenție minim-invazivă și foarte eficientă, atunci când șansele de vindecare ale bolnavului sunt maxime.
Din păcate, majoritatea femeilor din țara noastră ignoră importanța controalelor preventive și aleg să nu meargă la medic înainte să apară o durere, un simptom, atunci când este deja prea târziu.
Dacă te regăsești în vreuna din situațiile de mai jos, atunci trebuie să mergi de urgență la un control ginecologic pentru a ști cât mai repede dacă este vorba de un simptom trecător sau dacă înfrunți o afecțiune mai gravă, cum poate fi cancerul de col uterin. Dacă, ai avut sau ai sângerări vaginale intermenstruale sau după contact sexual; simți durere în momentul contactului sexual (dispareunia);ai experimentat sângerare vaginală în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei;ai avut sau ai secreție vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu firișoare fine de sânge.
Reacționează, fă ceva pentru tine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5