Luigi Bambulea, despre lectură la Colegiul Național Petru Rareș Beclean

Luigi Bambulea, cercetător științific în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române din București, a ajuns la Colegiul Național Petru Rareș, fapt datorat proiectului pe care-l organizează și care are ca scop promovarea lecturii în rândul elevilor, dar și comunicarea directă cu tinerii pasionați de această latură. În proiect sunt cuprinse 100 de licee din toată ţara, din judeţul nostru mai figurând şi Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, precum şi Colegiul Naţional Andrei Mureşanu. Întâlnirea cu domnul profesor a reprezentat, într-adevăr, o incursiune în istoria și în valorile literaturii, printr-o atentă structurare a argumentelor ce susțin importanța și necesitatea trăirii prin lectură.
Viziunea expusă de domnul Bambulea a fost atipică, neurmând compoziția clișeică și clasicele considerente care ne sunt date ca răspuns la veșnica întrebare: De ce citim? Pe lângă faptul că lectura, așa cum a precizat domnul profesor, ajută la organizarea gândirii, facilitează alegerea modelelor cu adevărat importante pentru dezvoltarea noastră în plan interior și devine un sprijin pentru îmbunătățirea performanței discursive și a concretizării diverselor tipuri de inteligență, este, dincolo de orice, o exprimare prin hermeneutică, prin arta înțelegerii și-a receptării.
Astfel, așa cum a spus și prof. Luigi Bambulea în discursul său, lectura poate deveni o modalitate a cunoașterii sinelui și, mai ales în cazul nostru, al adolescenților, reprezintă posibilitatea cea mai sigură de a ascensiona, de a ne depăși limitele impuse și de a ajunge să creăm lucruri cu adevărat mărețe.
Modul în care și-a sintetizat ideile a fost inedit, trecând de la scriitorii antici la cei moderni. Citându-l pe Cesare Pavese, scriitor și poet italian care, într-unul dintre poemele saleafirma "Va veni moartea și va avea ochii tăi", domnul profesor, ne-a oferit oscurtă lecţie de hermeneutică, evidenţiind faptul că analiza acestui pasaj poate fi diferită și foarte profundă, depinzând de percepția și de viziunea fiecărui lector cum alege să o interpreteze, însă și de experiența sa referitoare la perceperea simbolisticii din spatele unei idei ambigue.
În fond, fiecare dintre noi ne dorim să atingem absolutul, nemărginitul si să ne contopim cu ideea de infinit, iar lectura este acea stare de grație, de plutire, care ne face să evadăm din realitate și să ne ancorăm în eternitate.

Sfechiş Anda
cls. a IX-a
Colegiul Naţional Petru Rareş Beclean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5