Noua carte a părintelui prof. Nicolae Feier: Rugați-vă neîncetat!

prof.dr.Dorel Cosma

Noua carte a parintelui prof. Nicolae Feier-“Rugati -va neincetat” a aparut recent la editura “Karuna”din Cluj-Napoca. Cartea este asa cum precizeaza si subtitlul,un grupaj de sfaturi duhovnicesti si rugaciuni. Aparuta sub obladuirea IPS, Mitropolitul Andrei, cartea incepe chiar cu câteva fragmente din cuvintul IPS rostit la acordarea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Bistrita-distinsului preot prof.Nicolae Feier. Trebuie sa recunoastem-spunea IPS- ca nu toata lumea are curajul sa spuna valorilor pe nume, asa cum foarte frumos si fara echivoc o face Sfintia Sa, aducând balsam si mingaiere in inimile tuturor credinciosilor. Autorul ne vorbeste cu mare grija despre Puterea Rugaciunii: ,,Armele cu care ne luptam noi nu sunt supuse firii pamintesti, ci sunt puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile diavolului. Rasturnam cu rugaciunea pe tot cel ce se ridica impotriva lui Dumnezeu si orice gind al nostru il facem slujitor lui Hristos”. Foarte importanta este explicatia miridei-acea particica din prescura care-l reprezinta pe credincios acolo sus.
Noutatea pe care o aduce autorul consta in explicatia pe care o face rugaciunilor. Lipsurile, necazurile te indeamna la rugaciune dar ele trebuie alese cu grija prin prisma celor doua minusuri: Minusul divin care se manifesta pe verticala Crucii si Minusul uman care se manifesta pe orizontala Crucii. Nadejdea, credinta si iubirea sunt puterile care potenteaza rugaciunea-Rugaciunea in neputinta, rugaciunea pacii, rugaciunea pentru scaparea din necazuri, jertfa crucii, purtarea crucii si rugaciuni in incercari. Nu lipsesc rugaciunile pentru familie, copii, parinti dar si pentru tot neamul romanesc. Finalul volumului cuprinde “poezii crestine pe care le-am scris spre linistire si constientizare de vremelnicia noastra, de datoriile fata de parinti, fata de cei dragi si fata de neamul romanesc. Sirul poemelor incepe cu”Limba mea”si exprima dragostea netrmurita fata de valoarea si frumusetea limbii romane. Ascultind acest poem, Mitropolitul Batolomeu Anania spunea: Parintele inspector scolar Nicolae Feier este raiul de cuvinte nepereche al plaiurilor bistritene”. Urmeaza “Chenoza” tradusa si publicata in Australia,”Carul”-un car al vietii care urca-n cer nu cu stele ci cu”lacrimile mele”,”Cine-s Eu de pentru mine/ Dumnezeu se da pe Sine?/Fa-ma ca sa fiu ce nu-s/Floare-n raiul cel de sus/,”Floarea mea”,”Tatal meu”(Tatal meu nu a murit/Tata nu poate sa moara),”Umbra ta mama”(Umbra ta mama e unica dar vie/Si tata e viu,desi e sub glie/,”Eminescu la Putna”,”Dorul de lumina”s.a.
Nu as putea incheia aceste rânduri fara sa amintesc câteva dintre meditatiile autorului cuprinse pe coperta finala:”Rugaciunea este cea mai mare parte a lumii impartasita cu Sfintul Trup si Singe al domnului nostru Hristos,e starea noastra de discretie creand echilibru si pace interioara,e dreapta judecata si masura in toate,aducatoare de liniste,de tihna si stare de bine”.
Va invitam sa lecturati cu mare placere acest volum avind in vedere ca ”Rugaciunea umanizeaza si indumnezeieste,fiind marea taina a imbratisarii cu Dumnezeu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5