Nunta tradiţională şi cea modernă, în competiţie la Colegiul „Andrei Mureşanu”. Cine a câştigat ?
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a organizat proiectul „Nunta la români. Ieri şi azi”, în care au fost puse în scenă atât momente ale nunţii tradiţionale, cât şi a nunţii din zilele noastre. Aspectele din nunta modernă au fost prezentate de către Cristian Verhon şi Patricia Vultur din clasa a XII-a D (dansul de azi, dar şi muzica modernă adusă în scenă prin saxofon şi chitară). Imaginile nunţii de azi au completat partea artistică a nunţii moderne.
De cealaltă parte, ceremonialul nupţial al nunţii tradiţionale a fost prezentat de către Andreea Bugnar, elevă în clasa a XI-a G, care a şi coordonat echipajul. Peţitul, datul miresei, ciuitura în prag, făcutul steagului, jocul miresei, datul găinii au fost prezentate de către elevii clasei a VIII-a C. Elevii Andreea Catalano şi Mircea Macarie au prezentat costumul tradiţional, parte identitară a tradiţiilor poporului nostru. Pentru acest moment, un sprijin aparte a venit din partea maestrului coregraf Teodor Puşcaş. Cele două echipaje au fost jurizate pe baza unei grile cu descriptori de performanţă care au vizat prezentarea obiceiului, reprezentarea scenică şi costumele, un criteriu aparte constituindu-l aprecierea personală a membrilor juriului. Competiţia a fost câştigată, bineînţeles, de nunta tradiţională.
Proiectul, iniţiat de prof. Doina Macarie, a avut cuvinte de apreciere din partea directorului instituţiei, Iuliana Vlad, dar şi a preşedintelui comisiei, prof. univ. dr. Adrian Chircu Buftea, cel care, impresionat de tradiţiile noastre, a intrat în jocul socăciţei, „plătind” găina. De asemenea, conf. univ. dr. Eleonora Sava, vicepreşedinte a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România a apreciat implicarea şi păstrarea tradiţiilor în judeţul nostru.
Competiţia s-a încheiat cu acordarea de diplome pentru echipaje, dar şi cu felicitări pentru coordonatoarea evenimentului, prof. Doina Macarie.
Citiţi şi:
- „Obiceiul nunţii la Maieru”. Expoziţie de fotografie şi obiect la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru, din 26 aprilie
- Nunta tradițională de pe Valea Țibleșului, pusă în scenă de micii artiști, la Cercul pedagogic de la Școala Gimnazială Spermezeu!
- Promovarea nunţii năsăudene
- Ioana Hangan povesteşte despre druştele de la mireasă
- Nouă obiceiuri de nuntă și cum le pui corect în practică
Adaugă comentariu nou