O ANIVERSARE ROTUNDĂ
Ioana Hangan, câştigătoarea medaliei de argint la ediţia din 1970 a Concursului soliştilor de muzică populară „Regele brazilor”, a avut numeroase colaborări în domeniul artistic, începând de la Căminul Cultural din Bistriţa Bârgăului, unde a avut ca instructori pe dir. prof. Andrei Neuc, prof. Teo Vrăsmaş, înv. Maria Neamţu şi la Prundu Bârgăului, unde a activat în cadrul Ansamblului Folcloric „Plaiurile Bârgăului”, apoi la Casa orăşenească de cultură Bistriţa, în Asamblul „Cununa de pe Someş”, la Casa de cultură a Sindicatelor, în Ansamblul „Codrişorul” din Bistriţa, la case de cultură din Bucureşti, în ansamblurile „Doina Bucureştiului” (sector III), „Periniţa” (sect.II), Şcoala Populară de Artă şi Rapsodia Română, ansamblul „Mugurelul”.
A participat la numeroase manifestări folclorice, festivaluri şi concursuri obţinând valoroase premii şi diplome, începând din 1965, când a câştigat Locul I la Concursul Pionierilor din raionul Bistriţa şi la cel al artiştilor amatori din regiunea Cluj, în 1968, dar adevăratul botez al solistei se poate spune că a fost cel de la „Concursul soliştilor de muzică populară „Regele brazilor”, ediţia a III-a, 1970, unde a obţinut Premiul II, Medalia de argint. Ulterior, drumul artistic al Ioanei Hangan a încununat şi alte importante sucese, la festivalurile naţionale „Maria Tănase”, Craiova, 1981, „Maria Lătăreţu”, Târgu Jiu, 1982, „Floarea din grădină”, etapa I, Petroşani, 1983, obţinând premiul I, la concursurile interpreţilor de balade şi al rapsozilor, Bucureşti, 1984, locul II la concursurile cultural artistice din Braşov şi Alexandria şi Marele Premiu „Teodor Zavaidoc”, Piteşti, 1985.
Ioana Hangan a obţinut atestat de solist vocal în domeniul muzicii populare, este membru al A.T.M. şi membru CREDITAM.
A efectuat mai multe turnee în ţară şi a realizat numeroase colaborări, cu importante personalităţi artistice, la radio şi la televiziune, făcând câteva înregistrări, la studiouri particulare, cu cântece vechi, pricesne şi colinde. Este înregistrată pe un disc, alături de alţi interpreţi din judeţul Bistriţa – Năsăud şi pe o casetă întitulată „Pe Bârgău în sus şi-n jos”, având un repertoriu bogat, compus din: doine, balade, cântece de jale, bocete, cântece de cătănie, război, dragoste, nuntă, joc şi cimpoituri, precum şi un manuscris conţinând peste 100 de culegeri de folclor.
Ioana Hangan are referiri favorabile în presa scrisă, fapt pentru care, în 2001, Primăria Bistriţa i-a acordat „Premiul anului”, ca semn de recunoaştere şi apreciere a eforturilor depuse în slujba folclorului de autentic.
Despre activitatea prezentă şi talentul deosebit, ale Ioanei Hangan, încă nu s-a spus totul. Artista bârgăuană este prezentă la multe manifestări culturale şi emisiuni de televiziune. Cea mai recentă participare, prin care şi-a trezit din uitare bârgăuanii, dar nu numai, a fost cea de la Festivalul Internaţional de Folclor “Regele brazilor” - ediţia jubiliară din 15 august 2010 - unde un public numeros a răsplătit-o cu îndelungate aplauze, dar şi prezenţa sa la AS Tv Bistriţa de miercurea trecută.
La mulţi ani Ioana Hangan!
Adaugă comentariu nou