O carte despre viaţa unui primar

După apropae patru decenii în Capitală, originile transilvane (sunt sibian get beget) mă îndeamnă tot mai mult să poposesc măcar cu lectura în Ardealul nostru frumos care în trecut atât a avut de suferit din pricina prea multor vicisitudini ale istoriei şi în special a răutăţii cotropitorilor maghiari.

Zilele acestea am putut călători cu gândul în frumoasa comună Parva din judeţul Bistriţa-Năsăud datorită unei cărţi excelente apărută la editura Karuna Bistriţa şi care se numeşte „STELIAN GHEORGHE-O VIAŢĂ ÎN SLUJBA COMUNITĂŢII” scrisă de dl. Prof. Mircea Daroşi. O lucrare editorială impresionantă! Copertă sugestivă, fotografii atent selectate şi în general o realizare editorială frumoasă, care prezintă pe larg viaţa unui primar care şi-a legat existenţa de comuna sa. Citind cele cuprinse în paginile cărţii poţi afla ca şi cum te-ai afla acolo cum a crescut şi evoluat un om-Stelian Gheorghe, a cărui viaţă s-a înşurubat în căuşul localităţii pe care o administrează şi fără de care nu ar putea trăi.

Considerându-mă un cititor cât de cât avizat, l-aş atenţiona pe autor în privinţa unoe scăpări legate de modul de urmărire a şirului descrierii biografice, care sare în ochii celor mai simpli cititori. Făcând uitat acest avertisment pur prietenesc, volumul este unul deosebit şi informaţiile din el mă fac să-mi retrăiesc copilăria şi tinereţea petrecute într-un sat de la poale de Cibin când iarna mergeam la colindat iar vara la scăldat. Văd aievea, ca în cartea pe care tocmai am terminat-o de lecturat, bucătăriile în care se coace cozonacul, scoarţele întinse pe pereţii „caselor dinainte”, simt în nări mirosul fândului proaspăt cosit, în picioare parcă mi se readuce freamătuli jocului popular de pe când eram şi eu membru al unui ansamblu de dansatori şi încet mă contopesc cu această parte idilică de ţară, judeţul Bistriţa-Năsăud, mai exact localitatea Parva.

Volumul este o fereastră larg deschisă către familia primarului Stelian Gheorghe care ne invită în casa sa bucuroşi de oaspeţi şi ne pofteşte la masă pentru a închina un pahar de tărie autentică în compania copiilor şi nepoţilor săi de care este atât de mândru. La fel de mândră pare să fie şi doamna primăreasă, Octavia, care pe lângă minunatele sale realizări în domeniul familial şi al creşterii copiilor a dat literaturii trei volume de poezie pe care aş fi foarte bucuros să am ocaţia să le pot parcurge.

Citind această carte îmi fac o nouă promisiune de a vizita locurile despre care se vorbeşte în ea căci până acum am văzut doar Beclean şi Bistriţa cu ocazia unor simeze culturale de amploarea însă doresc să vin ca turist simplu şi să mă bucur de parfumul zilelor obişnuite ale vieţii de la ţară.

Prof. Dr. Eugen Precup

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5