O speranţă de mai bine pentru copiii cu autism din judeţ
-
View the full image
foto1
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto2
-
View the full image
foto3
Centrul de referinţă şi resurse în autism „Micul prinţ” a fost inaugurat, ieri, la Bistriţa, prin efortul susţinut al Anei Dragu, mama unui băieţel cu autism, o mamă care a reuşit să mobilizeze autorităţile locale şi judeţene. Centrul de recuperare pentru copiii autişti „Micul prinţ” a readus părinţilor astfel încercaţi, încrederea că există un viitor şi pentru copiii lor.
La inaugurarea oficială a centrului au fost prezenţi primarul Ovidiu Creţu, directorul Spitalului Judeţean, doctorul Mircea Gelu Buta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Luca Iancu, administratorul public al judeţului, Vasile Negruşeri, deputatul PDL Ioan Nelu Botiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Anca Andriţoiu, dar şi personalul care lucrează la Centrul „Micul Prinţ”. Curăţenie, mobilier nou, locuri de joacă, cabinete de logopedie au constituit decorul în care s-a ciocnit un pahar de şampanie. Tot ieri, a avut loc o slujbă de sfinţire a sediului. Centrul „Micul Prinţ” al Asociaţiei Autism Europa Bistriţa funcţionează în incinta Spitalului ORL de pe Bulevardul Independenţei, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Consiliul Judeţean şi Primăria Bistriţa (finanţatorul unui proiect de reabilitare a clădirii).
„Ana Dragu, un om cu abilităţi speciale”
„Ana Dragu este un om cu abilităţi speciale”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, exprimându-şi respectul pentru Ana Dragu, părintele căruia i se datorează acest demers şi sufletul proiectului. Primarul Bistriţei a subliniat în discursul său dificultatea cu care concretizezi proiectele cu fonduri europene, care chiar dacă presupun nişte activităţi şi obiective grandioase, este extrem de greu să ajungi în faza finală, să ai toate dotările necesare şi o echipă completă.
„Tot respectul pentru ceea ce a realizat Ana Dragu, dovedind reale abilităţi manageriale. Tot respectul pentru că îşi ajută semenii”, a afirmat vicepreşedintele CJ Luca Iancu. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi-a manifestat respectul pentru perseverenţa şi tăria de caracter a Anei Dragu, care nu a lăsat garda jos, pentru ca acest centru să funcţioneze.
Directorul Spitalului Judeţean, doctorul Mircea Gelu Buta a vorbit despre autism, o boală din ce în ce mai frecventă şi a subliniat faptul că datorită Anei Dragu, mama unui băieţel cu autism, a ajuns să cunoască mai îndeaproape greutăţile cu care se confruntă părinţii acestor copii. Buta a mai spus că a fost, încă de la început, deschis acestui proiect, deoarece numărul copiilor cu autism este în continuă creştere.
Un rol important în povestea Centrului „Micul Prinţ” îl are şi profesorul universitar Heinrich Schnatmann, administratorul organizaţiei neguvernamentale de utilitate publică Internationales Bildungs-und- Sozialwerk, care a cunoscut-o pe Ana Dragu prin intermediul partenerilor de la Consiliul Judeţean. Schnatmann nu a putu fi prezent la eveniment, dar a trimis o scrisoare prin care şi-a exprimat respectul pentru munca depusă la Bistriţa. Consilierul de relaţii externe din cadrul Consiliului judeţean, Remus Lungu, a dat citire scrisorii trimise de profesorul universitar Heinrich Schnatmann.
„Îi doresc Anei Dragu, multă putere de muncă în greaua activitate pe care o desfăşoară”, spunea Heinrich Schnatmann în scrisoare.
Unul dintre voluntarii anunţaţi ai centrului „Micul Prinţ” este deputatul PDL, Ioan Nelu Botiş, care le oferă ajutor părinţilor în întocmirea de amendamente la Legea autismului, la care se lucrează în acest moment.
15 copii cu autism beneficiază de servicii speciale
De serviciile Centrului „Micul Prinţ” beneficiază 15 copii cu autism cu vârste cuprinse între 2-11 ani, cărora li se vor adăuga alţi patru copilaşi cu autism, aflaţi în prezent pe lista de aşteptare. De asemenea, la Centrul „Micul Prinţ” lucrează 15 persoane (psihologi, logopezi, asistenţi medicali, părinţi care au urmat cursuri de instruire, dar şi voluntari). Cu excepţia voluntarilor, personalul este plătit din fondurile care provin din costurile cursurilor de terapie, costuri pe care le suportă părinţii copiilor cu autism.
Potrivit psihologului Liviu Cotuţiu, obiectivele generale ale Centrului „Micul Prinţ” sunt dezvoltarea serviciilor de reabilitare pentru copiii cu autism din judeţ, creşterea incluziunii şcolare şi sociale, creşterea gradului de informare a comunităţii în problematica copiilor cu autism, îmbunătăţirea gradului de adaptabilitate şi a calităţii copiilor cu tulburări din spectrul autist şi ale familiilor acestora.
În acest moment, în judeţul nostru, în bazele de date ale DGASPC sunt înregistraţi 35 de copii cu autism. Liviu Cotuţiu a precizat că numărul acestora este mult mai mare, dar sunt şi părinţi reticenţi în declararea copiilor bolnavi, ceea ce le înrăutăţeşte evoluţia.
Autismul este o afecţiune complexă care apare în primii trei ani de viaţă. Aproape cinci persoane din 10.000 suferă de autism, indiferent de mediul social.
Citiţi şi:
- Micul Prinţ are casă nouă. Diplomă de Onoare pentru Ana Dragu de la preşedintele Radu Moldovan
- Heinrich Schnatmann, din nou, în vizită în Bistriţa
- Lumina albastră pentru autism!
- Descoperire fundamentala în întelegerea mecanismelor autismului
- Intervenţii stomatologice cu anestezie generală pentru copiii cu autism, la Spitalul Judeţean!
Adaugă comentariu nou