Oficialităţile în straie populare, în frunte cu preşedintele CJ şi prefectul. Vicepremierul Dâncu, oaspete de onoare. Spuma folclorului bistriţean într-un spectacol gigant la 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Manifestarea folclorică cum nu a mai văzut judeţul, decât la centenarul dedicat bardului de la Hordou. Sub genericul „Sunt suflet în sufletul neamului meu” în sufletul ce-mi poartă numele, Coşbuc a fost cinstit la 150 de ani de la naşterea acestuia. Poate, niciodată nimeni nu va mai aşeza în versuri ca geniul de pe Sălăuţa frumuseţea satului nostru.
Evenimentul a debutat cu un moment de nuntă tradiţională, cu oamenii locului, din Coşbuc, ce au adus alături de doi frumoşi miri, Zamfira (Ioana Pavelea) și (Vasile Bichigean) , frumuseţea tradiţiilor de aici, alături de Taraful ”Păunița” din Sîngeorz-Băi. Nunta a pornit de la casele mirilor, în alai, pe uliţele comunei, în frunte cu călăreţi, druşte şi stegari, aşa cum scrie şi poetul în versurile lui:
Şi ca la mândre nunţi de crai / Ieşit-a-n cale-ales alai / De sfetnici mulţi şi mult popor / Cu muzici multe-n fruntea lor; / Şi drumul tot era covor / De flori de mai. / .... / Şi-atunci de peste larg pridvor, / Din dalb iatac de foişor / Ieşi Zamfira-n mers isteţ, / Frumoasă ca un gând răzleţ, / Cu trupul nalt, cu părul creţ, / Cu pas uşor. / Un trandafir în văi părea; / Mlădiul trup i-l încingea / Un brâu de-argint, dar toată-n tot / Frumoasă cât eu nici nu pot / O mai frumoasă să-mi socot / Cu mintea mea. / Şi ea mergând spre Viorel, / De mână când a prins-o el, / Roşind s-a zăpăcit de drag, - / Vătavul a dat semn din steag / Şi atunci porniră toţi şireag / Încetinel. / Şi-n vremea cât s-au cununat / S-a-ntins poporul adunat / Să joace-n drum după tilinci: / Feciori, la zece fete, cinci, / Cu zdrângăneii la opinci / Ca-n port de sat. / Trei paşi la stânga linişor / Şi alţi trei paşi la dreapta lor; / Se prind de mâini şi se desprind, / S-adună cerc şi iar se-ntind, / Şi bat pământul tropotind / În tact uşor. / .... / A fost atâta chiu şi cânt / Cum nu s-a pomenit cuvânt! / Şi soarele mirat sta-n loc, / Că l-a ajuns şi-acest noroc, / Să vadă el atâta joc / P-acest pământ! / De-ai fi văzut cum au jucat / Copilele de împărat, / Frumoase toate şi întrulpi, / Cu ochi şireţi ca cei de vulpi, / Cu rochii scurte până-n pulpi, / Cu păr buclat. / Şi principi falnici şi-ndrăzneţi, / De-al căror buzdugan isteţ / Perit-au zmei din iaduri scoşi! / De-ai fi văzut jucând voioşi / Şi feţi-voinici, şi feţi-frumoşi, / Şi logofeţi. / ..... / Sunt grei bătrânii de pornit, / Dar de-i porneşti, sunt grei de-oprit! / Şi s-au pornit bărboşii regi / Cu sfetnicii-nvechiţi în legi / Şi patruzeci de zile-ntregi / Au tot nuntit".
După momentul de nuntă au avut alocuţiuni ale oficialităţilor, coordonatorul manifestării, Alexandru Pugna, spunând printre altele: ”Aducem un omagiu celui ce va rămâne peste timp o mare personalitate a spiritualității românești, George Coșbuc, poetul pe care îl purtăm în suflet și în gând. Nu există om de aici să nu știe câteva versuri din ceea ce Coșbuc a lăsat pentru nemurirea neamului nostru fiind, fără îndoială, poetul sufletului românesc”.
La rândul lui, președintele CJ Radu Moldovan a declarat: ”Este o mare bucurie, o onoare să încercăm să-l cinstim pe marele poet George Coșbuc. Timp de şase zile avem manifestări de înaltă ținută”. În acest cadru, preşedintele CJ l-a rugat pe vicepremierul Vasile Dâncu să sprijine în reabilitarea podului de lemn de peste Sălăuța, monument istoric, singurul rămas în picioare.
Vicepremierul Vasile Dâncu a avut un discurs legat de frumuseşea tradiţiilor, de mândria de a fi român: ”Ar fi trebuit să fie o sărbătoare națională acum, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc. Bistrița-Năsăud dă o lecție Bucureștiului prin aceste manifestări în cinstea lui George Coșbuc. Este o lecție foarte importantă că reușești numai dacă îți prețuiești oamenii și că nu merită să tragem între noi granițe politice sau de altă natură, pentru că numai sprijinindu-ne oamenii de valoare vom putea să rămânem în veacuri și vom putea să transmitem spiritul nostru liber. O a doua lecție pe care au înțeles-o foarte greu este că numai școala te poate scoate din sărăcie sau din sclavie. Ceea ce au făcut năsăudenii, hordouanii, runcanii a fost să facă orice sacrificiu pentru ca să meargă la școală copiii lor și să ducă astfel mai departe sufletul neamului românesc. Aici suntem noi speciali. Mă bucur că George Coșbuc este fiul preotului din Runcu Salvei, acolo a fost prima parohie pentru tatăl său. Sunt bucuros că ați îmbrăcat costumele de sărbătoare ca să ne aduceți aminte tutor de unde am plecat. Vă felicit că știți să vă cinstiți oamenii valoroși. Numai prin acest tip de atitudine putem să mergem mai departe. În numele premierului Dacian Cioloș, care m-a rugat să vă transmit un gând bun, vă felicit pentru asta și vă promit sprijinul nostru. Nu vă cerem în schimb voturi sau alte lucruri, sunteți oameni liberi”.
În acest cadru, prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila“ din București, a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Coșbuc.
A urmat un spectacol maraton cu cele mai valoroase ansambluri folclorice și formații artistice din județul Bistrița-Năsăud, dar şi cu artiştii invitaţi: Maria Butaciu, Mărioara Precup Stoica, Cornelia Ardelean Archiudean, Cristian Pomohaci, Petre Petruse, Domnica Dologa, Ana Strâmturean, Viorica Telcean, Nicolae Cioancă, Olimpia Deneș, Anuța Motofelea, Mirela Petruș, Ioachim Spân, Ioana Hangan, Marcel Avram, Lenuța Purja, Cristina Retegan, Oana Matei, Eugenia Horoba, Lenuța Filipoi, Cristina Bugnar, Veronica Bălan, Alina Ceuca, Paul Ban, Larisa Bozbici, Ionuț Zăgrean, Vlăduț Sărmaș, Grupul vocal ”Valeria Peter Predescu”și mulți alți interpreți. La această oră spectacolul încă continuă în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului folcloric profesionist ”Dor Românesc” – dirijor Ștefan Cigu, Taraful ”Păunița” din Sîngeorz-Băi.
Coordonator și prezentator al evenimentului este artistul Alexandru Pugna, care merită toate felicitările pentru modul în care a pus în scenă acest eveniment deosebit.
Au venit îmbrăcaţi în costumul popular năsăudean, alături de primarul comunei Coşbuc, Ioan Pavelea, preşedintele Consiliului Judeţean,Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, Doru Ciocan, preşedintele ANRC, Alexandru Gavrilaş de la Muzeu, primarii Anchidim Pavelea din Runcu Salvei, Vasile Codrea din Budeşti , Vasile Borş din Maieru, consilierul judeţean Doris Moldovan, creatoarele Lucia Todoran şi Virginia Linul, bucurându-se de tradiţiile şi portul din Ţara Năsăudului, demonstrând împreună cu localnicii că suntem demni de a fi urmașii poetului Coşbuc. Oaspete de seamă a fost vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu, iar printre cei prezenţi au fost parlamentari( Ioan Deneş, Daniel Suciu, Ioan Oltean, Stelian Dolha, Cristian Florian), vicepreşedintele CJ, Ioan Ţintean, primari, şefi de instituţii. În joc s-a prins şi scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene, împreună cu soţia, la eveniment fiind şi celilalţi doi şefi ai instituţiilor culturale organizatoare: Alexandru Gavrilaş de la Muzeu şi Gavril Ţărmure de la CJC.
Felicitări primarului comunei Coşbuc, Ioan Pavelea, şi întregii comunităţi pentru modul în care l-au sărbătorit, în colaborare cu Consiliul Judeţean, pe cea mai mare personalitate născută pe Valea Sălăuţei, doinitorul, în versuri, a neamului nostru, George Coşbuc. Momente pe care nu ai cum să le uiţi, ele vor fi trecute în istorie. Peste doi ani, vom sărbători şi centenarul de la trecerea în veşnicie a poetului, care a plecat la ceruri cu doar câteva luni înainte de a vedea împlinit visul lui: Marea Unire.
Citiţi şi:
- La 100 de ani de când este stea în Cer, George Coşbuc a revenit acasă.Bustul poetului, sfinţit de mitropolitul Andrei. Alături de urmaşii bardului, actorul Dorel Vişan
- Mitropolitul Andrei, la amplul eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Coşbuc
- Azi, 150 de ani de la naşterea geniului de pe Valea Sălăuţei. Mitropolitul Andrei, Cetăţean de Onoare al comunei Coşbuc
- Felicitări! Trei runcani purtând acelaşi nume, Vasile Dâncu, distinşi de Mitropolitul Andrei
- Sărbătoare la Bistriţa! „Suflet în sufletul neamului”, George Coşbuc a revenit acasă
Adaugă comentariu nou