Oficiu de dezvoltare montană, în Bistriţa-Năsăud. Sorin Roşu Mareş: Reorganizarea Agenţiei Zonei Montane, aprobată

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat că a apărut deja hotărârea privind reorganizarea Agenţiei Zonei Montane, precum şi stabilirea numărului centrelor regionale de dezvoltare montană şi a oficiilor de dezvoltare montană, numărul de posturi aferente fiecărei structuri, structura profesionale şi atribuţiile personalului de specialitate.

         „Ţin foarte mult la Legea muntelui, a apărut deja hotărârea reorganizării Agenţiei Zonei Montane. Am găsit posturi, prin redistribuire, din cadrul Ministerului Agriculturii pentru înfiinţarea acestor oficii judeţene şi a centrelor regionale pentru zona montană. Intrăm în linie dreaptă pentru a implementa Legea muntelui şi toate programele subsecvente”, a precizat oficialul guvernamental.

         Sorin Roşu Mareş a spus că şi în Bistriţa-Năsăud va fi înfiinţat un oficiu de dezvoltare montană care se va ocupa de implementarea Legii muntelui, finanţate prin programe guvernamentale, dar vor avea şi un rol de consultanţă pentru cei din zona montană, mai ales că din 2021, pentru orice documentaţie de obţinere a fondurilor europene, prin subvenţie sau un proiect, este necesară „consultanţa agricolă”.

         Potrivit acestuia, prin Legea muntelui sunt o serie de programe foarte clar definite, inclusiv o lege de aprobare a programului pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi procesare primară a laptelui în zona montană, prin care se asigură fondurile necesare. „Avem o lege, acum se pot prinde fondurile necesare pentru aceste centre de colectare a laptelui. Este singura lege din Legea muntelui promulgată de preşedinte, pe restul le-a contestat, şi pe aceasta a contestat-o, dar Curtea Constituţională i-a trimis-o înapoi şi i-a spus că nu are dreptate. Am întârziat cam trei luni de zile prin această plimbare de la preşedinte, Curtea Constituţională şi Parlament. Acum legea este în Monitorul Oficial, avem cadru legislativ şi se vor face aceste centre. Aceste centre vor avea un tipar unic, promovat de Agenţia Zonei Montane. Ei vor pune la dispoziţie aceste proiecte tip. De asemenea, avem centrele de abatorizare şi procesare primară a cărnii, tot cu proiecte tip, avem centre de preluare-procesare a lânii, stânile montane şi centrele de colectare a fructelor de pădure şi a plantelor aromatice”, a completat Sorin Roşu Mareş.

         Secretarul de stat bistriţean a menţionat că, în centrele de colectare şi prelucrare primară a laptelui se vor putea prepara iaurturi, lapte bătut, smântână, telemea, produse care vor da valoare adăugată materiei prime. „Chiar dacă vedeţi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud că suntem destul de bine organizaţi în ce priveşte coelctarea laptelui, noi când gândim asemenea programe nu ne gândim doar la o anumită regiune a ţării, zona montană ocupă aproximativ 30% din teritoriul României. În alte zone sunt probleme în ceea ce priveşte colectarea laptelui”, a completat Sorin Roşu Mareş.

         Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a punctat faptul că, în sfârşit, Legea muntelui trece de la vorbe la fapte. „Cred că fermierul montan, familia fermierului montan va putea să-şi organizeze viaţa în aşa manieră ca să valorifice resursele locale într-un mod mai organizat pentru că altminteri nu vom putea vorbi de familii şi fermieri în zona de munte, din cauza condiţiilor deosebit de grele prin care pot să-şi susţină activitatea. Dacă vom avea acele mici abatoare, mici făbricuţe de prelucrare a lânii, mici făbricuţe de prelucrare a laptelui, atunci cu adevărat Legea muntelui a salvat o mare parte din agricultura românească”, a menţionat Ioan Ţintean.            

Comentarii

20/01/19 15:49
Vizitator

Povestea este ceva mai veche. Ea incepe cu Legea nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, pe care acestia le-au avut in perioada interbelica. Cu toate acestea, Legea 33/1996 nu a avut efecte de la intrarea în vigoare până în prezent, fiind blocată succesiv ori de Legea fondului funciar, ori de Codul silvic. De aceea, in anul 2007 a fost adoptată de către Parlamentul României Legea nr. 181 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane. Dar nici aceasta lege nu s-a aplicat. Astfel ca, anul trecut a fost adoptata noua LEGE Nr. 197/2018 din 20 iulie 2018, cunoscuta sub numele de „Legea muntelui”, avand ca obiect de reglementare modalităţile de protecţie şi dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă a zonei montane. Cu alte cuvinte Legea muntelui se refera la intreaga zona montana a Romaniei si nu doar la Muntii Apuseni.
Bazinul montan, în înţelesul Legii Muntelui, reprezintă un teritoriu constituit din mai multe unităţi administrativ – teritoriale cu continuitate teritorială, constituite, de regulă, de-a lungul unei văi, al unui curs de apă sau căi de comunicaţie, cu caracteristici geo-climatice comune şi cu activităţi economice şi culturale cu caracter tradiţional, similare, aflate în jurul unui centru de dezvoltare locală. Zona montană a României cuprinde 9 grupe de munţi. Fiecare grupă de munţi este formată din mai multe masive muntoase, fiecare masiv muntos cuprinzând zone aflate în imediata vecinătate şi care formează o singură entitate geografică, economică şi socială cu caracteristici asemănătoare. Ramane de vazut cat de utila va fi aceasta lege locuitorilor din zona montana.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5