Opera Veronicăi Micle, în atenția Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc ” Bistrița-Năsăud

       Ori de câte ori scriem sau vorbim despre Mihai Eminescu, ne amintim cu drag de năsăudeanca Veronica Micle, marea iubire a poetului nostru național. Viața și opera ei a  stârnit de-a lungul timpului  interes  din partea criticii literare. S-au scris multe pagini în care au încăput gânduri, idei și sentimente de aleasă prețuire și admirație, dar și păreri mai puțin favorabile.

Dacă Eminescu a trecut sau nu prin Năsăud,  în mod sigur a avut prieteni năsăudeni în perioada vieneză ( Ion Neamțu, Ion Ciocan, Artemiu Publiu Alexi, Grigore Silași ),  iar pe fiica lui Ilie și Ana Câmpeanu,  a purtat-o în suflet până la capătul vieții. În semn de mare prețuire pentru ea, administrația locală năsăudeană a numit strada pe care a locuit familia ei,  ,,Veronica Micle”, Biblioteca  orășănească poartă același nume, iar busturile celor doi îndrăgostiți sunt expuse în apropierea Casei de Cultură.

Cel mai frumos dar pe care ni l-a oferit Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița- Năsăud, acum, în anul Centenarului Marii Uniri, este cartea ,,Veronica Micle  – Bibliografie, alcătuită de Laura Goia, apărută în Editura ,,Școala Ardeleană”, Cluj –Napoca, 2018, proiect inițiat de către directorul bibliotecii, Ioan Pintea. Este o lucrare ce vrea ,,să  ofere un tablou cât mai fidel al operei poetei Veronica Micle”. Ea se bazează pe o atentă cercetare asupra scrierilor apărute în decursul vremii și pe o documentare directă la Casa Memorială din Târgu- Neamț și Mănăstirea Văratec. Materialul prezentat  cuprinde manuscrise aflate în cele mai împortante instituții culturale din țară (Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară ,,Carol I ”, București,  Muzeul Literaturii Române, București ), sunt enumerate 15 ediții ale poeziilor Veronicăi Micle, apărute sub diferite titluri ( Dor nemângâiat, Lui Eminescu, Raze de lună, Poezii de dragoste, Florilegiu ), precum  și o bogată corespondență dintre Veronica și Eminescu. Un loc special îl ocupă scrisorile inedite aflate în arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea, publicate de Christina Zarifopol-Ilias în Editura Polirom, 2000,  cu titlul ,,Dulcea mea Doamnă, Eminul meu iubit ”.

Poeta a fost inclusă în 20 de antologii, a avut 146 de apariții în diferite reviste renumite din țară : Familia - Oradea, Convorbiri literare- Iași, Universul literar- București, Adevărul literar și artistic- București, Luceafărul - Botoșani, Sămănătorul-București, Literatorul-București, Curierul Român-Botoșani, etc. Veronica Micle este autoarea a două scrieri de proză și anume : ,, Primblarea de mai, la Iași ” și ,,Rendez-vous ”, publicate în ,, Noul Curier-Român ”, 1872 , ambele semnate Corina. A tradus  poezii din Gauthier și Lamartine, dar s-a bucurat și de traduceri din opera sa. Este prezentă în câteva Dicționare și Enciclopedii, în istorii literare și studii monografice întocmite de reprezentanți de seamă ai criticii românești, precum Mircea Zaciu, Șerban Cioculescu, Vladimir Streinu, Augustin Z.N. Pop, Ion Mitican, Smaranda Gârbea și mulți alții.  Alături de Eminescu, Veronica Micle a devenit personajul unor lucrări în proză : ,, Mite ; Bălăuca ” de Eugen Lovinescu, ,, Simfonia venețiană : romanul unei mari iubiri : Eminescu- Veronica Micle ” de Octav Minar, ,, Romanul lui Eminescu ” de Cezar Petrescu și ,,Miradoniz : copilăria și tinerețea lui Eminescu ” de Gheorghe Tomozei.  În perioada post-decembristă, Veronicăi Micle îi sunt dedicate numeroase studii și articole, între care se află și cele ale năsăudenilor Gavril Istrate, Ioan Pintea și ale semnatarului acestor rânduri. S-au făcut înregistrări vedeo, filme documentare și artistice, care redau viața și opera poetei. În colecțiile Bibliotecii Județene ,, George Coșbuc ” Bistrița-Năsăud  se află câteva ediții ale poeziei Veronicăi Micle : ediția îngrijită și prefațată de Augustin Z.N Pop, 1969, ,,Poezii și corespondență”, ediție îngrijită de Lucian Chișu, 1991, ,,Veronica Micle ,,Poezii ” cu prefață de Florentin Popescu, 1997, ,,Poezii ” de Veronica Micle, ediție îngrijită de Ioan Pintea, 2008, ,,Când te-am văzut Verena...  Scrisori de dragoste ”, ediție îngrijită de Simona Cioculescu, 1998, ,,Poezii ”-Iași, Editura Muzeelor Literare, 2014, ,,Veronica Micle, ,,Raze de lună ”, prefață, itinerar bibliografic, selecție de texte critice de Daniel Corbu, 2011, ,,Dulcea mea Doamnă, Eminul meu iubit ”, Editura Polirom, 2000. Lucrarea Laurei Goia este un important document care întregește imaginea celei care a fost poetă și personaj din legenda unei mari iubiri din literatura română.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5