Părintele Protopop al Bistriței, Alexandru Vidican, prezent la întrunirea preoților din Cercul Pastoral Valea Șieului I din Parohia Mărișelu
Joi 30 mai, preoții Cercului Pastoral Misionar Valea Șieului I au avut bucuria de a-l avea prezent în mijlocul lor pe preacucernicul părinte protopop Alexandru Vidican care a participat și prezidat activitatea Cercului. Dacă fiecare întâlnire se desfășoară după un anumit tipic, întâi liturgic apoi catehetic, de data aceasta putem spune că întâlnirea a fost una liturgică, pastorală și misionară.
Așadar în biserica ce poartă hramurile "Acoperământul Maicii Domnului " și "Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil " din Mărișelu, întrunirea a debutat cu slujba de TeDeum, ca drept mulțumire pentru toată facerea de bine ce a fost asupra părinților , a familiilor lor, cât și a tuturor credincioșilor pe care îi păstoresc, dar și ca semn a mulțumirii la împlinirea unui an de activitate. Așa frumos și lin au curs mulțumirile părinților slujitori :Florin Gordon de la Domnești, Ovidiu Cimpoieș de la Posmuș și Viorel Gotea de la Ardan ce a avut și calitatea de protos, făcând parcă o scară către cer: "Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeul îndurărilor şi a toată milostivirea, a Cărui milă este nemăsurată şi iubire de oameni adânc neajunsă, la a Ta slavă căzând, cu frică şi cu cutremur, ca nişte robi netrebnici, cu umilinţă aducem acum mulţumire bunătăţii Tale, pentru binefacerile ce au fost asupra robilor Tăi protopopul Alexandru, pr. Lazăr, pr. Aurelian., pr. Ioan, pr. Viorel, pr. Florin și pr. Ovidiu dimpreună cu familiile și credincioșii lor; şi ca pe Domnul, Stăpânul şi Binefăcătorul, Te slăvim, Îţi cântăm şi Te lăudăm. Şi iarăşi căzând înaintea Ta, mulţumim, rugând cu umilinţă nemăsurata şi nespusa Ta milostivire, ca precum ai binevoit a primi acum rugăciunile robilor Tăi şi cu milostivire i‑ai învrednicit a li se împlini cererile, aşa şi de acum înainte învredniceşte‑i a spori întru dreapta credinţă, în dragostea cea către Tine şi cea către aproapele şi întru toate faptele cele bune şi a dobândi ale Tale binefaceri, împreună cu toţi credincioşii Tăi. Mântuieşte‑i de toată reaua întâmplare, dăruindu‑le pace şi linişte. Şi ne învredniceşte pe toţi, totdeauna a grăi şi a cânta Ţie şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de‑viaţă‑făcătorului Tău Duh, Dumnezeului celui slăvit întru o fiinţă. Slavă Ţie, Dumnezeului nostru, Dătătorului nostru de bine, în vecii vecilor. Amin."
Răspunsurile la strană au fost date de către tânărul cântăreț bisericesc Adrian Sbarci de la Mărișelu, care la numai 15 ani a deprins tainele cântării bisericești și a rânduielilor într-un mod aparte, iar ca dovadă a implicării tinerilor în viața bisericească alături de el în ajutorul dat la Sfântul Altar (paraclisier), a fost la fel de tânărul și talentatul Andrei Dragoste din Măgurele, care după cum poate predestinat are și numele, își ocupă o mare parte din timpul său dedicându-l dragostei slujirii lui Dumnezeu.
După ce partea liturgică a fost încheiată, părintele coordonator Aurelian Poptean de la Mărișelu a mulțumit tuturor părinților și familiilor lor prezente în Sfânta biserică și în mod cu totul aparte exprimând bucuria prezenței, părintelui protopop Alexandru Vidican, căruia i-a încredințat și prezidarea întâlnirii.
Cu un buchet de cuvinte alese părintele protopop a vorbit celor prezenți despre importanta acestor întâlniri, preotul trebuind a fi permanent în starea de veghe dar și a se pregăti continuu, iar cu referire directă asupra temei anului omagial a pus la suflete balsam de mângâiere pentru cei bolnavi, cât și nădejdea în marele tămăduitor Mântuitorul Iisus Hristos care prin Sfinții săi doctori fără de arginți dă tuturor izbăvire.
A urmat apoi cuvântul părintelui Ioan Creța de la Șieu, un cuvânt cu un bogat conținut teologic, practic, didactic, o prelegere cu tema: " Pastorația bolnavilor sau medicina duhovnicească", din care am reținut patru aspecte foarte importante :
- Sănătatea, boala și suferința din perspectivă creștin-ortodoxă;
- Hristos, Doctorul – mântuirea ca vindecare;
- Lucrarea tămăduitoare a Bisericii: parohia, spital duhovnicesc.
- Provocările și oportunitățile în pastorația bolnavilor la nivelul parohiei rurale”.
După expunere așa cum era și firesc părintele protopop a coordonat discuțiile libere pe marginea temei, iar cel care a luat întâi cuvântul a fost părintele profesor Lazăr Cozman de la Sărata, care cu haru-i retoricesc a adus un plus valoare celor expuse, dând mărturia unor minuni petrecute prin lucrarea harului invocat de rugăciunile slujitorilor altarelor, cât și credința lucrătoare a bolnavilor, ceea ce pe bună dreptate conferă bisericii titulatura de "spital duhovnicesc ".
Din partea laicatului pe lângă familiile preoților prezenți au fost de față și d-na prof. înv. primar Iulia Teodora Bălaș, care de altfel are și funcția de secretar de redacție pentru editarea revistei Cercului Pastoral cât și prof. dr. Florin Bojor , care în cuvântul său a scos în evidență necesitatea formării continue a preotului : "este bine ca preoţii să se întâlnească la discuţii de specialitate pentru a-şi împărtăşi experienţele pastorale, a-şi întări credinţa şi a nu se lăsa pradă plafonării. "
Cuvântul de final a aparținut părintelui Aurelian Poptean, gazda întrunirii, care a apreciat la modul superlativ prelegerea și toată activitatea în sine, manifestându-și mulțumirea pentru toate cele ce au fost de-a lungul împlinirii unui an de activitate, iar ca o concluzie a temei expuse a folosit cuvântul medicului neurochirurg și academician Leon Dănăilă :" Dumnezeu nu mi-a dat nimic din ceea ce am cerut, dar mi-a dat tot ce am avut nevoie. Am cerut în viață iubire și Bunul Dumnezeu mi-a dat oameni în suferință să îi pot ajuta. Ruga mea a fost ascultată."
Cu nădejdea că rugăciunile au fost ascultate, iar învățăturile asumate, dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Pr coordonator
Pr. Aurelian Poptean
Citiţi şi:
- Preoții din Cercul Pastoral Valea Șieului I, adunați în Parohia Mărișelu, preocupați de pastorația vârstnicilor
- Sfânta Liturghie, cerul de pe pământ. Cerc pastoral la Posmuș
- Cuvântul Credinței, prima revistă a unui Cerc Pastoral din Protopopiatul Bistriţa
- Filia Măgurele a parohiei Mariselu în sărbătoare
- Bucurie și binecuvântare la Șoimuș
Adaugă comentariu nou