Părintele Vasile Beni: Puterea biruitoare a credinței în Dumnezeu

”E uneori grea calea / Sunt uneori vrăjmași Credința-nvinge totul / Nicicând să nu te lași…. Nu ești învins cât timp credința / Nu ți-ai schimbat și nu ți-ai stins Credința iarăși te ridică / Poți fi căzut, dar nu învins”!(Traian Dorz)
 
   Textul Evangheliei la Duminica 31-a după  Rusalii: ”În vremea aceea, pe când Se apropia Iisus de Ierihon, un orb ședea lângă drum, cerșind. Și, auzind el mulțimea care trecea, întreba ce se întâmplă. Și i-au spus că trece Iisus Nazarineanul. Atunci el a strigat, zicând: Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă! Și cei care mergeau înainte îl certau ca să tacă, dar el cu mult mai mult striga: Fiule al lui David, miluiește-mă! Deci, oprindu-Se, Iisus a poruncit să-l aducă la El; și apropiindu-se, l-a întrebat: Ce voiești să-ți fac? Iar el a spus: Doamne, să văd! Și Iisus i-a zis: Vezi! Credința ta te-a mântuit. Și îndată a văzut și mergea după El, slăvind pe Dumnezeu. Iar tot poporul care văzuse a dat laudă lui Dumnezeu" Ev(Luca 18, 35-43).
 
Dragii și bunii noștri credincioși!
      Călătorind pe cărările acestei vieți, fiecare dintre noi am văzut oameni orbi, fie din naştere, fie din accidente, fie în urma unor boli grele. Şi ori de câte ori vedem un om orb, ne cuprinde pe fiecare un sentiment de milă, pentru că el nu poate merge singur, nu poate vedea cerul, soarele şi frumuseţea florilor. Nu poate privi icoana şi crucea la care se închină, nici faţa mamei, a copiilor şi a semenilor săi. Orbul nu poate citi o carte sfântă, nu poate lucra mai nimic şi se simte o povară pentru familie şi societate, căci trăieşte mai mult din mila altora. 
     Textul Evangheliei duminicii a 31-a după Rusalii am putea spune că ne descrie în sinteză despre rolul covârșitor pe care îl are sănătatea și vederea în viața noastră, dar și puterea biruitoare a credinței în Dumnezeu. Să ne oprim în cele ce urmează la câteva învățături legate de credință: 
Ce este credința teoretică. Putera sufletească de a accepta ca adevărate datele învățăturii de credință, ce nu pot fi înțelese rațional uneori sau nu pot fi văzute cu ochii. Iar această credință noi  ne-o mărturisim de fiecare dată atunci când rostim Crezul sau Simbolul credinței
Pentru că în Crez noi ne mărturisim credința în Dumnezeu-Tatăl, Care a creat lumea, în Dumnezeu-Fiul, Care a mântuit-o și în Dumnezeu-Duhul Sfânt, Care îi poartă de grijă. Ne mărturisim credința în Biserică și care este “una, sfântă, sobornicească și apostolească”, în Sfintele Taine, dar și faptul că ne îndreptăm spre viața veșnică, pe care de altfel o și așteptăm.
Ce este credința practică. Este credința noastră  personală, prin care noi contribuim la săvârșirea unei minuni. Iar Sfânta Scriptură ne oferă asemenea exemple:
 a. În evanghelia de astăzi la vindecarea orbului din Ierihon, ni se descrie despre puterea biruitoare a credinței care apropiindu-se de Iisus îl ruga: ”Fiule a lui David, fie-ți milă de mine! Ce voiești să-ți fac? Doamne, să văd! Vezi! Credința ta te-a mântuit” (Luca 18,42).
b. Femeia cananeancă care vine la Iisus și îl roagă stăruitor să-i vindece fiica bolnavă, iar Mântuitorul îi răspunde: ”O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești. Și s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela” (Matei 15, 28).
c. Iar Iisus i-a zis: De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede. Și îndată strigând tatăl copilului a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinței mele”(Marcu 9, 23-24). 
 d. Iar în Evanghelia de la vindecarea slăbănogului din Capernaum ni se spune: „Şi Iisus, văzând credinţa lor” L-a vindecat pe slăbănog. e. ”Cereți și vi se va da, căutați și ve-ți afla, bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui care bate I se va deschide”(Matei 7, 7-8).
     
  Când credința se oprește doar la partea teoretică. Este un exemplu despre un faimos acrobat de circ și-a propus odată să meargă pe o frânghie deasupra Cascadei Niagara. A strigat la mulțimea care s-a adunat: „Credeți că pot merge pe această frânghie și să trec granița dintre SUA și Canada?” (După cum știți, un mal al Niagarei se află în statul New York și celălalt în Ontario.) Mulțimea a spus: „Da, credem!”. Așa că acesta a parcurs drumul pe frânghia întinsă peste şuvoiul de ape, acompaniat de uralele și încurajările mulțimii. El a întrebat a doua oară: „Credeți că pot căra un scaun în timp ce merg pe frânghie de la un capăt al cascadei la celălalt?”. Mulțimea a spus din nou: „Da, credem!”. Așa că a făcut-o cu succes, spre aplauzele mulțimii. În cele din urmă a întrebat a treia oară: „Credeți că pot transporta o persoană pe umerii mei în timp ce merg pe frânghie de la un capăt la celălalt?” Mulțimea a spus din nou: „Da, credem!”. Atunci, omul a spus: „Acum, cine se oferă voluntar?”. Și a urmat o liniște deplină.
Poți să pierzi averi și ranguri
Bogății în orice chip
Dacă n-ai pierdut credința
Încă n-ai pierdut nimic(Vasile Militaru).
Vă doresc să fiți binecuvântați și să nu uităm ca sus să avem inimile!
Pr. Vasile Beni
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5