Parlamentarii bistrițeni, front comun pentru susţinerea eliminării taxelor pentru depozitarea deşeurilor
Senatorii Ioan Deneș, Dorin Dobra și Cristian Florian, alături de deputatul Stelian Dolha au dat curs invitației staff-ului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea deșeurilor din Bistrița-Năsăud, tema întâlnirii fiind proiectul de lege care modifică O.U.G. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. De altfel, atât primarii, în unanimitate, cât și președintele Consiliului Județean Bistrița- Năsăud, prin Hotărârea A.G.A. nr. 61 din 10.11.2015, a A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud și-au manifestat dezacordul cu privire la acest act normativ solicitând dezbaterea cu parlamentarii din județ pe acestă temă.
Proiectul de Lege aflat în dezbatere publică, începând cu 5 octombrie 2015, pe site-ul M.M.A.P., la care face referire Hotărârea A.G.A a A.D.I Deșeuri Bistrița-Năsăud, modifică art. 9 alin. (1) lit. c) cu următorul conținut : “taxele încasate de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deșeurile inerte și nepericuloase depozitate în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 2”, respectiv în 2016 – 80 lei/tonă, iar în 2017 – 120 lei/tonă.
„Taxele încasate pentru depozitarea deșeurilor inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare, respectiv 80 lei/tonă, începând cu anul 2016 și 120 lei/tonă începând cu anul 2017, vor genera creșterea gradului de depozitare necontrolată. Considerăm că taxa aplicată la depozitarea deșeurilor inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale se va reflecta în tariful plătit de populație pentru colectarea deșeurilor. Prin urmare, o creștere a taxei de depozitare, considerăm că va genera o creștere a tarifului pentru colectare, existând riscul de a depăși limitele de suportabilitate ale populației. Se depășesc indicatorii financiari din proiecte, indicatori asumați prin Memorandumul de Finanțare al Proiectului de Management al Deșeurilor Solide în Județul Bistrița-Năsăud. Aplicarea acestor taxe presupune neîndeplinirea indicatorilor financiari prevăzuţi în analizele cost-beneficiu, parte a Memorandumurilor de Finanţare. În plus, se vor bloca fluxurile financiare şi va fi aproape imposibilă efectuarea serviciului în mediu rural, unde în momentul de față, gradul de încasare al serviciului de colectare al deșeurilor este de doar de 60-65 %, în condiţiile taxelor actuale”, se arată în comunicatul de presă, referitor la consecinţele adoptării acestui proiect de lege.
Aparatul tehnic al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud a menţionat că taxele pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare nu sunt suficient de bine fundamentate și nu a fost făcut un calcul corect al impactului social asupra populației privind gradul de suportabilitate, respectiv tehnic și economic asupra proiectelor implementate sau aflate în implementare.
„Reprezentanților județului în Parlamentul României prezenți li s-a solicitat să prezinte o poziție fermă și unitară atât în cadrul grupurilor parlamentare din care fac parte, cât și în comisiile de specialitate, pentru ca această modificare să nu se aplice sub forma actuală prevăzută în proiectul de lege. Parlamentarii și-au arătat toată disponibilitatea și interesul pentru a veni în sprijinul cetățenilor județului, în ceea ce privește modificările aduse de Proiectul de Lege privind modificarea și completarea O.U.G. 196/2005 privind Fondul de Mediu. De asemenea, parlamentarii au tras un semnal de alarmă cu privire la obligația fiecărui cetățean de a colecta selectiv, deoarece, potrivit normelor europene, neselectarea deșeurilor în propria locuință ne va costa tot mai mult de la an la an.
Reprezentații județului în Parlamentul României și-au manifestat disponibiliatea de a verifica dacă proiectul delege privind modificarea și completarea O.U.G. 196/2005 privind Fondul de Mediu nu este condiționat de o Normă Europeană. În acest caz, vor depune toate diligențele pentru susținerea punctului de vedere al A.G.A. A.D.I. Deșeuri Bistrița – Năsăud”, se mai precizează în comunicatul ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Vicepreşedintele Ioan Ţintean: Taxa de depozitare, de 80 lei/tonă, o penalitate care trebuie plătită de operator
- Tarifele de salubrizare cresc! Vezi cu cât!
- De la 1 octombrie începe COLECTAREA SELECTIVĂ a deşeurilor menajere în judeţul Bistriţa-Năsăud- OBLIGATORIE PENTRU TOATĂ LUMEA
- Vezi tarifele care vor fi practicate prin noul contract cu SUPERCOM!
- VESTE PROASTĂ: Depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu AR PUTEA FI SISTATĂ? Supercom este datoare Vitaliei cu 1,2 milioane de lei
Adaugă comentariu nou