Pasărea cu clonţ de rubin a readus o clipă printre noi pe scriitorii luaţi de timpuriu

Astra năsăudeană și Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor (lideri Floarea Pleș și Ioan Mititean)  își unesc destul de des gândurile și ideile în favoarea obștei, a iubitorilor de carte, prin acțiuni culturale bine orânduite, ce captivează și încântă. Astfel, în data de 4 august 2022, sala de lectură de la Biblioteca orășenească „Veronica Micle” a fost ocupată în întregime de scriitori și astriști din Năsăud, Dej, Bistrița, Maieru, Nepos, Ilva Mare, Rebrișoara, spre a întâmpina conform tradițiilor locului pe cei 63 de scriitori plecați la ceruri prea de timpuriu dintre care și năsăudenii Veronica Micle, Mihai Pleș și lechințanul Ioan Moldovan.

Sosirea la Năsăud într-o zi comemorativă, a năsăudencei noastre Veronica la 133 de ani de la trecerea în Lumea Drepților, a fost înlesnită de scriitorii Dumitru Cerna și Aurel Podaru, (unul născut la Tulcea și unul la Tritenii de Sus, între Cluj și Turda, stabiliți la Cluj și Beclean, cu ușoare posibilități de comunicare și colaborare). O călătorie imaginară cu o „navă cosmică”, lungă de 533 m cu 63 de locuri ocupate de cei ce scriu în ceruri încă din plină tinerețe  ca de exemplu - Eminescu la 39 de ani, Vasile Cârlova la 22 de ani, Iulia Hașdeu la 19 ani, Nicolae Labiș la 21 de ani, Șt. O Iosif la 38 de ani, Panait Cerna la 32 de ani, Daniel Suciu la 20 de ani, cât și năsădenii noștri mai sus amintiți. Comanda navei a fost preluată de scriitorul Nicolae Băciuț de la Tg. Mureș, bun prieten și colaborator al năsăudenilor, spunând că vine la Năsăud cu mare plăcere, deoarece aici  găsește un izvor viu de inspirație cu cuvinte ce au putere, apreciind strădania celor doi, scriitori-autori, cărturari cu fapte mari, demne de laudă, incitând cititorul la reflecție, amintindu-ne de oamenii condeiului, plecați de timpuriu, dar au intrat cu succes în rândul autorilor de cărți.

Nava literară condusă de cei doi (Cerna-Podaru) a poposit  și la  Năsăud, transformând ziua de 4 august ca o zi de sărbătoare a sufletului, dând valoare trecutului, scriitorilor care de ani buni scriu în alte medii culturale, unde cititorii, probabil, sunt mai buni, mai recunoscători Domnului  pentru tot ce ne dăruiește zi de zi. Întâlnirea cu scriitorii la Năsăud a fost un simbol al prieteniei care  nu se pierde niciodată, se pierd doar oamenii falși, dintr-o  prietenie. Cei prezenți au venit cu completări și aprecieri ca de exemplu: Icu Crăciun, Elena Macavei, pr. Georgică Cira, Ioana Lăpușneanu,  Ioan Boțan, Raveca Vlașin, Gabriela Sermeșan, Ioan Mititean, Ioan Seni, Lucreția Mititean, Mircea Daroși (care a prezentat ultimul număr al  revistei Astra), Floarea Pleș, scriitori năsăudeni însoțiți de cultul recunoștinței, a prieteniei și respectului reciproc.

Desigur cei 63 condeieri au avut o anume sursă de inspirație, o muză, o temă în funcție de stil, de dorința și putința de a realiza o carte cât mai atrăgătoare. Avem deci toate genurile literare, poezie, proză, teatru, memorialistică, opere literare ce altoiesc cerul cu pământul, în care găsim sămânța neamului, iubirea de locul natal și de oamenii care au călcat acest pământ, iubirea de frumos și autentic,  istorie, leagăn, destin. Oameni cu idei și gânduri diferite, dar trebuie să  recunoaștem că semnul nostru pe pământ nu este să-i schimbăm pe cei care nu gândesc la fel ca noi, să-i facem pe placul nostru ci să-i răbdăm așa cum sunt, să eliberăm prejudecățile,  constrângerile, gândurile negative  care ne  risipesc energia și ne obosesc mintea, cum sunt acei pământeni care oricâte caltăți ar avea omul, ei se uită numai după defecte.

Respect și admirație pentru tinerii scriitori de ieri care multe ar mai fi avut de scris. Veronica ar fi îmbogățit sfânta limbă românească, Mihai ar mai fi descoperit atâția psalmi curbi, Labiș ar mai fi dat mamelor atâtea sfaturi de a-și crește copiii în spiritul dragostei de țară și să se teamă de rușinea zilei, când ar ști că țării nu i-au dat nimic.

Să sperăm că cei 63 nu au murit, ci au adormit, trecând în altă viață, deoarece  Hristos a zdrobit puterea morții pentru totdeauna.

 

Comentarii

10/08/22 11:26
cititor

În articol se spune: „sala de lectură de la biblioteca orășenească (...) a fost ocupată în întregime de scriitori și astriști (...) spre a întâmpina conform tradițiilor locului pe cei 63 de scriitori plecați la ceruri prea de timpuriu”. Cum i-ați întâmpinat? În cadrul unei ședințe de spiritism?

10/08/22 11:33
Îndreptar de stânga

Dacă-i clonț, colți să fie că mâncare-i destulă!

10/08/22 13:05
Delia Velescu

"O clipa de aducere aminte, o clipa de tacere, de respect, in amintirea lor. Amin."

10/08/22 21:03
cititor

Evocarea celor plecați e necesară și întremătoare. Felicitări autorilor cărții pentru idee și munca de cercetare!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5