Şedinţa Consiliului Local Bistriţa

Păşuni şi declaraţii… politice

Consiliul Local a adoptat miercuri, 7 aprilie, cu 19 voturi „pentru”, proiectul de hotărâre iniţiat de primar, privind organizarea păşunatului şi stabilirea taxelor de păşunat pe anul 2010. Proiect respins în şedinţa ordinară din 25 martie. În… disperare de cauză, primarul a recurs la „comunicat de presă” cu „impactul dezastros pentru crescătorii de animale din localităţile componente”… devoalând astfel, o dată în plus, blocarea proiectului de către grupul de consilieri ai PD-L.

În ultimă instanţă, în disputa din plenul Consiliului, dar şi din comisiile reunite, s-au conturat şi mai categoric două moduri de abordare. În viziunea celor din grupul PD-L – crescătorii de animale din localităţile componente trebuie încurajaţi, stimulaţi, fie şi prin organizarea păşunatului, stabilirea datei ieşirii la păşunat, a taxei de păşunat. Sau încheierea „contractului de închiriere” a păşunii pe minim 3 ani şi nu pe un an cum prevede proiectul iniţiat de primar.

La vot „au căzut” toate modificările propuse de consilierul Gheorghe Tuţă, care a susţinut propunerile grupului de consilieri PD-L. S-a putut vedea, a câta oară?, şi cum funcţionează „mecanismul de vot”, când PNL … joacă la „capătul” opus.

Amorţeala unei şedinţe extraordinare, în Săptămâna Luminată, a fost salvată şi de micile ieşiri în decor gen Andrei Rusu (PNL): Colegi care pretind că deţin „adevărul absolut”. Fireşte… cei din PD-L sau „Partidul-Stat” care s-a transformat într-un fel de Dracula al Bugetului… Replica lui Gheorghe Tuţă: „În şedinţe extraordinare nu se fac declaraţii politice. Dar sunteţi în alegeri interne şi vreţi să vă faceţi remarcat… Legat de „Partidul-Stat”… tânjiţi după această ipostază!”…

Dialogul provocator îl cucereşte şi pe Ovidiu Creţu care observă atitudinea duplicitară şi îl vizează, nominal, pe Andrei Rusu…

Cât despre cum vede primarul problema patrimoniului pastoral pe care-l deţine municipiul – stabilit în suprafaţă de 1616 ha pentru păşunat, aflată în administrarea R.P.L. Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa R.A. -, viziunea sa este una mult diferită de cea expusă de un economist ca Gheorghe Tuţă. Pe Ovidiu Creţu nu-l încântă – să spunem – „peisajul pastoral”… Când e să pună faţă în faţă 100 de deţinători de animale care au nevoie de păşune şi o activitate de „tip industrial”, fie şi o fabrică producătoare de „tubulatură”. „Responsabilitatea acestui Consiliu este să administreze bunurile acestui municipiu în folosul celor 85.000 de locuitori ai săi”. Şi încheie cu avertizarea „Nu aruncaţi odată cu apa din copaie şi copilul!” Creşterea oilor se face la munte – vrea să spună primarul.

Dialogurile din Consiliul Local devin, se vede, interesante. Să vedem cât de utile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5