„Peisajul literar bistriţean este unul extrem de bogat”

-afirmă scriitorul Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud

-Domnule preşedinte Andrei Moldovan, cum a fost din punctul dumneavoastră de vedere anul cultural 2009 la nivel naţional? Dar local?

- E dificil sa judeci anul literar 2009, pe plan naţional, pentru ca ai nevoie de criterii şi repere foarte solide într-un domeniu în care relativitatea este mai accentuată decât în altă parte. Tocmai de aceea, nu mă voi hazarda, ci voi aprecia din perspectiva alegerilor ce au avut loc la vârful Uniunii Scriitorilor din România, precum şi în filiale. Realegerea lui Nicolae Manolescu în funcţia de preşedinte al U.S.R., la Conferinţa Naţională din 24 noiembrie, în ciuda unui val important de nemulţumiţi (cei mai mulţi, supăraţi că nu s-au regăsit în lucrarea sa, Istoria critică a literaturii române, operă cu valoare discutabilă, dincolo de aspectele subiective), precum şi în ciuda atacurilor (nu prea periculoase) ale „lupilor tineri”, dovedeşte că scriitorii din România doresc o continuitate a proiectelor derulate de echipa ce a condus şi până acum şi care, trebuie să recunoaştem, are câteva realizări importante (nu le detaliez, pentru că sunt cunoscute), chiar dacă nu spectaculoase. Acelaşi lucru se poate spune şi despre filiala noastră de la Cluj (de care aparţin cei mai mulţi scriitori bistriţeni), unde Irina Petraş a fost realeasă. De altfel, spiritul ei organizatoric şi priceperea managerială, fără să fiu părtinitor, sunt de domeniul evidenţei şi o situează mult deasupra altor conducători de filiale din ţară. Echilibru ar fi cuvântul potrivit care să definească anul literar trecut. In privinta apariţiilor editoriale, ele intră în aceeaşi notă generală a unor evenimente ce îmbogăţesc peisajul literar, dar nu îl bulversează. Nu s-a produs nici un cutremur care să impună reaşezarea valorilor.

În plan local, evenimentele literare au devenit mult mai numeroase, fie că e vorba de lansarea unor volume, fie ca avem în vedere manifestări complexe. Eu cred că e un lucru pozitiv faptul că avem mai multe grupări ale scriitorilor, că este o reală sete de comunicare prin literatură, că presa de orice fel acordă spaţii autorilor, cu generozitate. Peisajul literar bistriţean este unul extrem de bogat. Să nu uităm, însă, că un peisaj se compune din valori diferite. Mai devreme sau mai târziu, lucrurile se cern şi răzbeşte ceea ce are substanţă. Există nişte filtre valorice de care se poate trece doar cu muncă multă, cu seriozitate, cu un ideal căruia să-i sacrifici multe din bucuriile obişnuite ale vieţii. În literatură, victoriile nu se câştigă în echipă, ci individual. Ceea ce nu înseamnă că echipa nu are şi ea rolul ei. În Bistriţa-Năsăud avem de toate: multe echipe, dar şi individualităţi de certă valoare.

-Ce acţiuni importante a avut SSBN în 2009?

-Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud nu este un organism care să înlocuiască cenaclurile sau revistele culturale. Rolul ei este de a crea un cadru în care toate astea să lucreze aşa cum cred fiecare de cuviinţă. Anul 2009 – primul în care am avut finantare – înseamnă şi o experienţă ce ne arată încotro trebuie să ne îndreptăm. În primul rând, am sprijinit financiar apariţia unor cărţi ale colegilor care ne-au adresat solicitări în acest sens. Pot afirma că nu am refuzat pe nimeni. În al doilea rând, am instituit, cu sprijinul Consiliului Judeţean, premiile Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, acordate anul trecut unor colegi pentru întreaga activitate, iar începând din acest an, pentru volume apărute în anul ce s-a încheiat. Apoi, trebuie să menţionăm implicarea în organizarea celor mai importante manifestări literare, de tradiţie, cum ar fi cele dedicate scriitorilor George Coşbuc şi Liviu Rebreanu. Un lucru foarte important este pagina de internet a societăţii, unde exisă prezentarea detaliată a fiecărui membru şi ilustrare cu texte. Am iniţiat o serie de lecturi publice plătite (suma e modestă, dar mi se pare importantă ideea că nu sunt gratuite), cuplate pe manifestările artistice ale Centrului Judeţean pentru Cultură, însă aici – îmi e greu să-mi explic -, nu am prea avut succes: colegii noştri, deşi informaţi, nu ne-au prea solicitat. Cred că, pentru a-i face pe scriitori mai apropiaţi de posibilii cititori, trebuie să găsim o altă modalitate.

-Se spunea la un moment dat de mai multe întâlniri gen cenaclu la sediu. Este un sediu propriu, o sala dedicată bibliotecii SSB?

-Din păcate, încă nu avem un sediu propriu. Funcţionând în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură, ne raportăm deocamdată la biroul şefului de serviciu care e responsabil de partea literară. Sper că din primăvara asta să avem o încăpere numai a noastră (tot în incinta CJC), unde să avem şi biblioteca SS BN, constituită mai întâi din volumele membrilor societăţii. Lucrurile au demarat deja pozitiv în acest sens.

-Membrii au trimis texte ptr o antologie despre grupările literare, ce trebuia să apară în prima jumătate a anului 2009. Ce s-a întâmplat cu ea?

-Trebuie să spun cu regret că antologia dedicată grupurilor literare, proiectată să apară anul trecut, nu am putut-o scoate. Impedimentul nu a fost de natură financiară. Pur şi simplu, colegii pe care i-am solicitat pentru colaborare cu texte au onorat o astemenea solicitare doar în proporţie de 50%. O astfel de carte nu o poţi edita renunţând la prezentarea unor grupuri literare, pentru că astfel ai oferi o imagine falsă a mişcării literare judeţene. Nu am renunţat la antologie, dar suntem obligaţi să reînnoim (a câta oară!?) solicitările şi să aşteptăm. Suntem optimişti, ca la orice început de an.

-Vom avea alte antologii sau cărţi cu implicarea membrilor SSB?

-În fiecare an vom scoate câte o carte colectivă a membrilor SS BN. Ce tematică va avea volumul programat în 2010, rămâne să stabilim împreună la reuniunea noastră din această lună.

-Vom avea colaborări cu scriitorii din alte zone?

-În general, invităm scriitori din alte zone geografice în cadrul manifestărilor la care suntem organizatori. Aşa am făcut până acum, aşa vom face şi în acest an. Orientarea asupra persoanelor invitate poate fi discutată şi sugerată de oricine.

- Pentru dvs. personal ce a însemnat 2009?

-Pentru mine personal, 2009 a fost un an foarte important. Editura Academiei Române a publicat volumul Liviu Rebreanu prin el însuşi (deşi a apărut în 2009, pe carte e trecut 2008, pentru că figura în planul editorial al acelui an), carte ce am scos-o în colaborare cu Niculae Gheran. Cu toată modestia, trebuie să spun că a fost un eveniment editorial pe plan naţional. Prin modul în care este concepută, lucrarea este unică în cultura română şi s-a bucurat de două cronici în „România literară”, dar şi „Cultura”, „Evenimentul zilei”, printre altele. Lansarea a avut loc la Bucureşti cu o asistenţă importantă, iar la Muzeul Literaturii Române s-a consumat în octombrie o interesantă dezbatere pe seama ei. Tot 2009 a însemnat demararea unor alte proiecte editoriale în colaborare cu N. Gheran, proiecte la care munca a demarat deja, dar despre care poate că vom vorbi altadată.

-Ce proiecte avem pentru 2010?

-Proiectele mele pentru 2010 sunt multe şi importante, sper că nu numai pentru mine. Propun să avem o altă discuţie în legătură cu ele, pentru că, mi se pare, ar fi bine să observăm că ne-am cam întins pentru o discuţie care nu ar trebui să plictisească.

-Prima întâlnire va fi odată cu acordarea premiilor? care vor fi criteriile pentru aceste premii?

-Prima întâlnire de lucru a Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud va avea loc imediat după festivitatea de premiere ce se va întâmpla la 15 ianuarie (criteriile de premiere le-am pomenit mai sus). Va fi o întâlnire de analiză a activităţii şi de alegeri a unei noi conduceri a societăţii.

-Un mesaj pentru membrii SSB....

-Unor colegi scriitori nu poţi să le urezi decât ca, pe lângă sănătate, să le dea Dumnezeu multă inspiraţie, o uriaşă putere de muncă, astfel ca în 2010 să poată scrie cele mai importante cărţi din cariera lor. Un an minunat şi bogat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5