Penitenciarul Bistriţa, apreciat ca una din cele mai bune unităţi din sistem

„Pot să spun că au fost realizate majoritatea obiectivelor stabilite pentru anul 2011, cu rezultate bune şi foarte bune. Pot considera din punct de vedere profesional că 2011 a fost un an foarte bun, în ciuda problemelor cu care ne-am confruntat. (…) Activitatea noastră a fost apreciată ca atare de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, de dl. dr. comisar şef Ilea Ioan, care ne-a onorat cu prezenţa la activitatea de bilanţ, care a aprecia Bistriţa ca una dintre cele mai bune unităţi din sistemul penitenciar”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Penitenciarului Bistriţa, comisarul de penitenciare Lucian Siman.

Penitenciarul Bistriţa – 100% ocupat

La finele anului, în Penitenciarul Bistriţa se aflau 582 persoane private de libertate, la o capacitate de 582 paturi instalate (inclusiv camerele de izolator şi infirmerie). Ca naţionalitate, 384 dintre deţinuţi sunt români, un sfert sunt romi, 49 maghiari, „rezidenţi” fiind şi 2 germani şi un macedonean. Toate persoanele private de libertate de la Bistriţa sunt condamnate definitiv, în peste 40% din cazuri fiind vorba despre comiterea unor infracţiuni de furt. Aproape 2/3 dintre persoane au de executat pedepse privative de libertate între 2 şi 5 ani.

Pentru soluţionarea afacerilor judiciare, peste 3600 deţinuţi au fost prezentaţi la instanţele de judecată, pachetele de pe lângă acestea şi organele de poliţie, totodată, au fost primite în tranzit în vederea prezentării la instanţele de judecată, un număr de 744 persoane private de libertate.

Chiar dacă Penitenciarul Bistriţa nu s-a confruntat cu evenimente negative majore (nicio tentativă de evadare), totuşi, au fost consemnate abateri disciplinare grave şi foarte grave. În 34 cazuri au fost sesizate acte de violenţă asupra altei persoane private de libertate, 26 de situaţii a fost vorba despre nerespectarea regulamentului de ordine interioară. Printre abaterile cele mai frecvente figurează şi refuzul de a efectua dispoziţiile primite, confecţionarea sau deţinerea de obiecte interzise, distrugerea bunurilor puse la dispoziţie, sustragerea şi comercializarea de bunuri sau autoagresiune. Pentru aceste nereguli, deţinuţii au fost sancţionaţi fie cu avertisment, fie prin suspendarea dreptului de a primi şi cumpăra bunuri, de a primi pe cineva în vizită sau de a participa la activităţi culturale, artistice şi sportive.

Au fost, totuşi, şi deţinuţi premiaţi, majoritatea cu suplimentarea dreptului la pachet şi la vizite. Au fost acordate şi 60 recompense cu permisiunea de ieşire din Penitenciar, 36 de deţinuţi ieşind pentru o zi din închisoare, alţi 24 având posibilitatea de a petrece „afară” mai mult de două zile.

Fără telefoane şi droguri la Bistriţa

În 2011, asupra deţinuţilor bistriţeni nu au fost găsite telefoane mobile sau substanţe stupefiante. În urma percheziţiilor generale lunare, precum şi corporale asupra persoanelor private de libertate şi în toate locurile unde acestea au acces sau desfăşoară activităţi, au fost descoperite doar şapte cartele SIM, trei obiecte de valoare şi suma de 19,20 lei şi zece euro cenţi. Potrivit directorului Penitenciarului Bistriţa, comisarul de penitenciare Lucian Siman, acest lucru demonstrează responsabilitatea cu care s-a efectuat percheziţie, corectitudinea şi integritatea personalului unităţii.

Chiar dacă deţinuţii nu… deţin telefoane, asta nu înseamnă că nu şi-au sunat apropiaţii. Anul trecut au fost acordate un număr de peste 5700 convorbiri telefonice în reţeaua Romtelecom, în paralel cu asigurarea convorbirilor telefonice în reţeaua RETEL. Deţinuţii scriu şi scrisori, aceştia solicitând aproape 2000 plicuri timbrate pentru a răspunde la cele 6925 de scrisori primite. Pentru menţinerea şi consolidarea legăturilor cu familia, persoanele private de libertate au avut parte de peste 5700 vizite şi de peste 3000 pachete. De asemenea, au fost aprobate 333 vizite intime şi au avut loc 11 căsătorii în Penitenciar.

O treime dintre deţinuţi preferă munca

În 2011, Penitenciarul Bistriţa a onorat 42 contracte în regim de prestări servicii şi de voluntariat, pentru derularea cărora au fost repartizate 163 persoane private de libertate. Prin folosirea la muncă a deţinuţilor, în regim de prestări servicii, s-au obţinut venituri în valoare totală de 950.765 lei (la nivelul anului 2008), iar în regim de voluntariat s-au prestat peste 11.000 ore.

Totuşi, instituţia mai are de recuperat de la debitori peste 160.000 lei plus penalităţile de întârziere, parte din dosare fiind pe rolul instanţei, fie în faza de executare silită. Printre datornici se numără SC Casa de Vis SRL Bistriţa, SC Frattelo Pet Grup Bistriţa, Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Pomicultură, SC Cabana Cuşma SRL etc.

Statul cheltuie peste 2000 lei pentru fiecare deţinut

La Bistriţa, costurile lunare pentru un deţinut sunt estimate la circa 2029 lei, sub media naţională de 2200 lei, dintre care doar 456 lei/lună reprezintă norma de consum (alimentaţie, utilităţi etc.). În aceste cheltuieli totale intră, de fapt, şi sumele repartizate pentru funcţionarea instituţiei, inclusiv salarizarea personalului.

Comentarii

23/01/12 16:38
Vizitator

Normal ar fi, ca penitenciarele sa nu primeasca de la stat decat banii pentru salariile personalului militar care-l deserveste. Atat. Pentru celelalte activitati de gestionare a penitenciarului, hotii,talharii si criminalii... , daca vor sa nu moara de firg, daca vor sa aiba ce manca si daca vor conditii cat de cat omenesti acolo, sa binevoiasca sa iasa la munca in folosul comunitatii si sa produca cele necesare bunei functionari a locului de detentie. Asa ca pe vremea lui Ceausescu... si "Cine nu munceste nici sa nu manance" - cum spune Biblia...
Mie unul mi se pare ca prea va lafaiti voi talharii ... din banii nostri ai tuturor ( ca sunteti tinuti din banii publici ) si este o prostie cum nu se mai poate... Eu nu v-as da de la stat absolut nici un ban. Prin munca voastra, sa faceti blocuri de locuinte, sa maturati strazile si toate drumurile, sa curatati santurile , canalele si wc-ele... , sa curatati cursurile de ape, sa participati la constructiile civile de orice tip... etc... sa aveti unitate de productie sa faceti mobila, feronerie, legumicultura, zootehnie... etc. etc. unde sa aveti si " ocupatie", sa nu va plictisiti si unde daca vreti sa mancati, sa va produceti toate aceste bunuri.
Dimineata v-as da o cana de ceai ( neindulcit ) cu o felie de paine goala, la amiaz v-as da acolo o farfurie de supa cu o felie de paine si seara cateva macaroane cu marmelada, asa... cat sa "supravietuiti". Atat. Carne ? Doar la Craciun, la Boboteaza, la Pasti si de Anul Nou... si nu tuturor, ci doar celor care muncesc si se remarca pentru asta.
Camera de hotel, TV, sex... cititul presei... etc... cine vi le-au dat, cred ca se asteapta sa intre si el la puscarie, de aia vi le-a dat...
Alea sunt lucruri "omenesti" mai... si voi sunteti "animale" cu chip de om doar...
Ce drepturi si libertati ?
V-as face eu viata in puscarie asa de grea, ca atunci cand "scapati"... sa nu va mai trebuiasca sa va mai inapoiati in veci acolo... ! Societatea asta de "caca-0... " cred ca inebunit de-a bine-lea... Auzi domnule sa cheltuie sume enorme cu cainii vagabonzi si cu puscariasii... in timp ce in spitale mor de foame, n-au medicamente si batranilor nostri le vine sa se spanzure... in timp ce voi huzuriti...
Cred ca Statul Roman a inabunit de-a bine-lea... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5