Peste 1.400 de suspiciuni de fraudă în dosare pentru ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei
Inspectorii sociali au identificat 1.469 de cazuri de fraudă în dosare pentru ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei, în peste 1.600 de situaţii fiind găsite nereguli în acordarea ajutoarelor pentru încălzire sau indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului.
Până la finele lunii octombrie, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud desfăşoară o campanie de monitorizare a cazurilor de beneficiari care au prezentat suspiciuni de nedeclarare a unor venituri sau bunuri, în obţinerea principalelor beneficii sociale, respectiv: ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei.
Campania se desfăşoară în urma suprapunerii de către Camera de Conturi BN şi Agenţiei Judeţene de Plăţi şi inspecţie Socială B-N, a unor baze de date furnizate de către: ANAF, Casa Naţională de Pensii Publice, ANOFM, DGASPC, Direcţia Sanitar Veterinară, APIA, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia economică a municipiului Bistriţa. Cele mai multe cazuri de suspiciuni s-au înregistrat la depozitele bancare de peste trei mii de lei, deţinute de beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinţei.
,,Din totalul suspiciunilor descoperite, 403 sunt pe ajutor social, 1066 pe alocaţie de susţinere a familiei, 1578 pe ajutorul pe încălzirea locuinţei. Verificarea a fost efectuată pentru toate beneficiile sociale, inclusiv indemnizaţia pentru creşterea copilului, unde au fost identificate 43 de suspiciuni privind realizarea de venituri din activităţi salariale sau independente în perioada de acordare, fapt care contravine prevederilor legale.
Titularii identificaţi cu suspiciuni confirmate ca urmare a nerespectării prevederilor legale, au fost suspendaţi de la plata beneficiilor sociale, urmând ca în baza dispoziţiilor primarilor să le fie întocmite decizii de debit pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit. Totodată s-a solicitat verificarea de către primării, prin anchete sociale şi acte doveditoare, a suspiciunilor care nu au putut fi confirmate de către AJPIS BN, urmând să fie aplicată aceeaşi procedură a recuperării, pe parcursul confirmării acestora.
Rugăm solicitanţii de beneficii sociale, precum şi titularii acestor beneficii să acorde maximă importanţă datelor menţionate în cererile şi declaraţiile pe propria răspundere cu privire la venituri şi bunurile deţinute, pentru a fi în raport cu realitatea, nedeclararea corectă atrăgând după sine sancţiuni legale”, ne comunică directorul AJPIS BN, Nastasia Ani Bob.
Citiţi şi:
- Peste 40 de controale derulate de Inspecţia Socială, mai puţin de un sfert din suspiciuni s-au confirmat
- Plăţi de peste 65 milioane lei pentru asistenţă socială în judeţ
- În judeţul nostru, peste 8.000 de familii au cerut ajutoare de încălzire
- Ajutoare de stat suspendate pentru circa 1.000 de persoane din judeţ pentru că nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale
- Peste 82.000 dosare în plată, la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială
Adaugă comentariu nou