Peste 400 de bistriţeni, programaţi într-o singură zi la analize medicale, în Policlinica Bistriţa. Gabriel Lazany: Nu pot fi repartizate sume şi pentru laboratoarele private, în lipsa bugetului!

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, a anunţat că, astăzi, Ambulatoriul spitalului – Policlinica – s-a confruntat cu o situaţie fără precedent, cel puţin în ultimii 19 ani. În fapt, la primele ore ale dimineţii, aproximativ 400 de persoane aşteptau să-şi facă programare pentru efectuarea de analize medicale la laboratorul Policlinicii.

„Este o problemă pe care cred că am gestionat-o corespunzător, dar este strict legată de apariţia bugetului pe anul 2019. Având în vedere că preşedintele României nu a promulgat bugetul de stat, Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud nu a putut repartiza sume către laboratoarele private. Din această cauză, niciunul dintre laboratoarelede analize medicale din oraş nu au putut face programări pentru o parte dintre pacienţi şi toţi s-au îndreptat către Policlinica Bistriţa”, a declarat ec. Gabriel Lazany.

Potrivit acestuia, nu au fost incidente speciale, ci doar pacienţi mai nemulţumiţi, din cauza timpului de aşteptare foarte lung. „Au fost programaţi 390 de persoane şi au fost puşi pe o listă de aşteptare încă vreo 60 de pacienţi, astfel încât, în cazul în care se suplimentează fondurile, sau din primii 390 unii au analize mai ieftine şi rămân bani, să fie chemaţi de pe lista de rezervă. Capacitatea estimată pentru luna martie este de 390 persoane. Noi primim o valoare în bani, dar nu o putem transforma în număr de pacienţi”, a explicat dr. Ştefan Pop, coordonatorul Policlinicii Bistriţa.

În context, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a menţionat că la Ambulatoriu funcţionează un sistem de programări online, implementat cu succes încă din martie anul trecut. „Anul trecut am avut peste 21.000 programări online, din care aproximativ 4000 au fost făcute de pe adrese de internet din străinătate. Persoane vârstnice, care nu au acces la internet, au fost programate de către copii, rude din străinătate. Am mai avut încă 17.000 de programări, în sistemul paralel, la oficiu sau prin telefon. (...) Din păcate, la Laborator acest sistem de programare online nu poate fi implementat, pentru că nu există o baterie de analize fixă care se prestează către pacienţi, analizele sunt solicitate de către medicii de familie şi sunt diferite de la pacient la pacient. De aceea, nu putem cuantifica un anumit număr de pacienţi pe care să-l putem programa. Ei vin în ordine cronologică, se cuantifică în funcţie de ce analize solicită şi bugetul se diminuează de la zi la zi, până se termină. Anul trecut am avut un buget destul de generos. Pe Laborator nu am avut probleme şi am acoperit până în data de aproximativ 25 a fiecărei luni toate solicitările. Anul acesta, sperăm să putem merge fără nicio problemă pe parte de analize medicale de laborator”, a explicat managerul SJU Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5