Peste 4500 de bistriţeni au actul de identitate expirat de mai bine de un an
În prezent, la nivelul judeţului nostru, un număr de 9.980 de persoane nu au solicitat eliberarea unui act de identitate în termenul prevăzut de lege, anunţă comisarul şef de Poliţie Liliana Cotfas, director executiv al Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţa Persoanelor. Mai mult, autorităţile au constatat că 7.937 persoane au actul de identitate expirat, iar 2.043 au împlinit vârsta de 14 ani şi nu se află în posesia unui act de identitate. Mai grav este faptul că 4.508 persoane au actul de identitate expirat mai mult de un an.
“Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţa Persoanelor, cu sediul în municipiul Bistriţa, P-ţa Centrală nr. 2, face apel către toţi cetăţenii din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a-şi verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate deţinute, iar în situaţia deţinerii unui act de identitate cu termen de valabilitate expirat, informează că, în conformitate cu OUG 97/2005 -Republicată- au obligaţia de a se prezenta la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, în vederea punerii în legalitate cu un nou act de identitate", transmite comisarul şef de poliţie Liliana Cotfas.
Potrivit sursei citate, “nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează după caz, cu amendă cuprinsă între 40 lei - 80 lei”.
Citiţi şi:
- Aproape 9300 persoane nu deţin acte de identitate valabile
- Aproximativ 7.400 de bistriţeni deţin acte de identitate «expirate»
- Referendum, 6-7 octombrie: Verificaţi valabilitatea actelor de identitate!
- Peste 31.600 de acte de identitate, eliberate în Bistriţa-Năsăud, anul trecut
- Program extins la serviciile publice de evidenţa persoanelor
Comentarii
Vreau sa deschid discutiei o prostie de nu se poate mai mare in activitatea de "stare civila si evidenta populatiei".
Dupa legea in vigoare, la decesul unei persoane, eliberarea "certificatului de deces" se face in baza "certificatului medical de constatare a decesului " eliberat de medicul de familie pentru persoanel care mroare "acasa" , ori unitatea spitaliceasca pentru cei internati si mor la spital...
Problema este de ce inregistrarea decesului la "starea civila" si eliberarea certificatului de deces, nu se poate face atat la locul de deces la defunctului, cat si la locul de domiciliu ( judetean...) al acestuia ( la alegere ) , doerece foarte multe persoane mor prin Bucuresti sau Cluj... ( deci departe de casa si in municipii mari...) si iti vine "sa mori"... cat ai de umblat pana reusesti sa obtii astfel de document... actualmente neputand fi emis, decat de Consiliul Local al locului in care a decedat persoana in cauza.
Si inca un amanunt, oameni buni... pe care nu ti-l "spune" nimeni... Nu va dati din mana "certificatul medical constatator al decesului" eliberat de medic, pana nu faceti dupa acesta "copie legalizata " la un notar public, pentru ca acest document va trebuie la societatile de asigurare, la fisc, la medicul de familie si nici nu banuiti pe moment unde va trebuieste si odata "dat din mana" la acest "serviciu de stare civila" ... nu-l mai "vedeti" si vi se refuza sa va mai dea macar o copie dupa el, pe motvul ca o copie ... nu e poate elibera decat numai "autoritatilor publice judiciare, adica politie, parchet, instante de judecata... ) si "dati in balbaiala" pana gasiti pe cineva de intelegere sa va rezolve aceasta problema.
Eu stiu pe cineva care a decedat recent la Fundeni, actul medical a fost depus la Primaria sectorului 2 din capitala si aceasta refuza sa dea o copie failiei, sa-si poata rezolva problemele unde acest document este imperios necesar... ! Aveti grija... !
Ar trebui modificata aceasta lege, ca oamenii, cand ridica un decedat de la spital, sa-l poata duce "acasa" si acolo sa poata obtine certificatul de deces, primaria sa fie obligata sa elibereze familiei o copie conforma a "certificatului de constatare a decesului" in baza caruia se intocmeste "certificatul de deces", fara atata "ploconeala" si "justificare dupa un temei legal " tembel si prost gandit , deoarece "starea civila" ... tot "stare civila " este si la locul de deces cat si la cel de domiciliu al defunctului .
Poate Dvs cei de la "presa"... puteti la lamuri partidul de la putere sa initieze o Ordonanta de Guvern, care sa modifice aceasta lege prost facuta !
Adaugă comentariu nou