Petrică Popşor (OJFIR): La Orheiu Bistriţei, avem cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte din România!
Fondurile europene atrase de beneficiarii privaţi bistriţeni - într-un parteneriat cu consultanţii şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - au dus la modele de succes. Unul dintre acestea este Ferma Peica.
La Orheiu Bistriţei, familia lui Liviu Peica deţine cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte, după cum a precizat ing. Petrică Popşor, director executiv al OJFIR B-N, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural. Potrivit acestuia, cinci roboţi deservesc tot ceea ce înseamnă flux de creştere, furajare, alăptare etc. Practic, doi roboţi se ocupă de partea de muls, un robot – pentru alimentarea cu furaje, un robot pentru evacuarea dejecţiilor şi un robot pentru alăptare. Ferma, cu peste 250 de capete, funcţionează cu doar doi angajaţi, şeful de fermă şi un îngrijitor, care este şi electrician.
Investiţia a fost realizată printr-un proiect cu fonduri europene de aproximativ 500 mii euro, în urma căruia a fost modernizată şi automatizată această fermă, ultima tranşă de plată fiind făcută în aceste zile. Familia Peica lucrează peste 200 hectare teren pentru a-şi asigura furajarea animalelor.
Ceea ce se întâmplă la ferma Peica de la Orheiu Bistriţei poate reprezenta un model pentru întreaga Românie, mai ales pe fondul crizei de forţă de muncă, dar şi a îmbătrânirii populaţiei din mediul rural. Sperăm ca ideea să fie multiplicată în mai multe zone din judeţ!
Citiţi şi:
- Cea mai moderna ferma de bovine din Romania este la Orheiu Bistritei!
- Ferma Carmo Lact, în Top 3 în Europa la producţia de lapte! Ing. Popşor, OJFIR BN: Calitatea laptelui e foarte bună, de aceea sunt competitivi!
- Directorul general al AFIR şi preşedintele Radu Moldovan, în vizită la ferma lui Liviu Peica şi la Carmolact Monor: Felicitări acestor antreprenori curajoşi!
- Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală
- Proiecte de peste 187 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor rurale din Bistriţa-Năsăud, în drumuri, şcoli, cămine culturale, ferme, fabrici!
Adaugă comentariu nou