Planeta respiră ușurată: America și-a găsit Președintele

         Greu a fost!  Ați văzut, cinstiți boieri dumneavoastră și voi, domnițe? O țară așa de mare, de 350 de milioane de suflete, n-a fost în stare să afle doi bărbați în putere tinerească pentru a se înfrunta electoral și apoi a conduce nava celui mai puternic stat al planetei (încă)!

                   Nu există în Statele Unite lăcomia de putere, lăcomie care la noi înflorește pe toate pajiștile și are atâția „agricultori”. Nici guvernatorul de California, nici cel din Florida n-au vrut să intre în ring. Să nu-i fi lăsat nevestele?

          A câștigat cel mai tânăr...decât mine  cu câțiva ani, împotriva unei doamne abia de ceva luni mai cunoscută, deși năvalnică.

          Pe năbădăiosul Donald Trump îl cunoștea bine lumea, fiindcă el a dăruit din rațiuni economice la începutul primului său mandat o sumă frumușică fiecărui american adult. Foșnetul dolarilor nu se uită; prind foarte bine.

          (Așa trebuia să facă România între altele și UE în Moldova. Degeaba le-a făcut găgăuzilor și altora grădinițe și șosele, fiindcă ei au votat anti-Maia și anti-UE câte 97% pe bani rusești. Mai important e buzunarul decât șoseaua.)

          Iubiți cititori, vremurile sunt dificile și tensionate. Dușmanii democrației sunt mulți și adesea este nevoie de o mână puternică spre a conduce un stat.

          Dacă ar fi câștigat Kamala Harris, era bine poate pentru Ucraina, pentru Europa, dar cum s-ar fi descurcat cu viesparul din Orientul Mijlociu și cu China? Există consilieri și un „team”, dar unele ceasuri ale istoriei pretind toată puterea fizică și intelectuală a unui șef de stat.

          Puterea deplină a unui om nu ține doar de intelect, ci și de starea sa fizică. Pe măsură ce puterea fizică scade, o urmează și cealaltă componentă.

          Noul revenit Președinte nu este cel ideal. Nu mi-a plăcut cum se trăgea de curea cu micii dictatori (nord-coreean, turc ș.a), dar omul beneficiază de o experiență valoroasă.

          A pus taxe pe importurile chineze, cu Iranul s-a arătat ferm, a fost prieten și pe față și pe revers, cu Israelul, cu Netanyahu iar pe europeni i-a certat că nu dau 2% pe apărare. Acum dăm și mai mult și ne înarmăm frenetic pentru a-i vorbi lui Putin pe limbajul lui. Nu trebuie să ne mai îndemne nimeni, știm, vedem.

          Ne temeam că Trump președinte va părăsi NATO. Când dușmanii te încolțesc și mârâie la tine, există cineva care să-și părăsească aliații?

          Statele Unite sunt legate de Europa cu mii de fire...electrice: istoria (vezi cele două războaie mondiale), credința, complementaritatea economiilor și gândirea democratică. Prin aceste fire circulă puterea civilizației noastre, a cărei emblemă este HRISTOS.

          Altă grijă? Ucraina, da, Ucraina. S-a zis că o va da lui Putin. Donald Trump se fălea că în 24 de ore va face pace, încă înainte de a-și prelua mandatul. Desigur, în opoziție poți vorbi de toate, responsabilitatea fiind departe. „Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.” Desigur, pacea bazată pe dreptate. Va reuși Donald Trump în această operă urieșească?

                   Idei ar fi.

          Prima, încetarea focului pe toate fronturile.. Fiecare pe poziția lui. E destul! Se aude?Dacă nu se aude, tragem câteva rachete cu rază lungă de acțiune spre est, spre Moscova și Urali. Ucraina se retrage din Kursk, în semn de bunăvoință, iar coreenii se duc la mama lor.

          A doua, așezarea la masă. Obligatorie! Etc.

Ce presiune uriașă apasă pe Donald Trump! Cred că  bunul Dumnezeu, văzând că promite pacea, i-a dat și ocazia să o facă. „Hai să te vedem!” Ce distanță colosală este între  a promite și a face, o știu numai unii oameni.

                   Orice slăbiciune în fața neobrăzării rusești  ar fi o cumplită deziluzionare a aliaților europeni, dar și asiatici - Japonia, Coreea de Sud, Australia, Taivanul. Afară de bunul Dumnezeu, în cine ar mai avea ei încredere?

                   Au sperat muscalii că va veni Trump? Hai că vi s-a împlinit dorința. Abia acum vedeți că rău v-ați dorit. De aceea n-are Putin cerneală să-i scrie lui Trump o felicitare. A căzut omul pe gânduri. Și nici chinezii nu prea se bucură. Vine iar afaceristul să ne pună taxe comerciale! Și nici Iranul, care tace, văzând că Israelul are un amic strașnic. Li s-au terminat ilustratele cu felicitări.

         

          Dumnezeu să-ți ajute, Noule Președinte! „Onoarea și libertatea sunt lucrurile fără de care un om (sau o națiune-n.n.) nu pot trăi”, spunea Miguel de Cervantes Saavedra.

                                      Prof. Vasile Găurean

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5