„Poezia e la Bistriţa” şi se recită pe scena Sinagogii

În organizarea CJ B-N, CJC B-N şi a Societăţii de Concerte Bistriţa are loc la Bistriţa, în perioada 14-17 iulie, Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică de Cameră intitulat „Poezia e la Bistriţa”, aflat la ediţia a VIII-a, unde participă numeroşi creatori de versuri şi proză din ţară şi străinătate.
De asemenea, acest festival a îmbinat armonios poezia cu muzica de cameră, evoluând pe scena Sinagogii artişti profesionişti de muzică de cameră.
În deschiderea festivalului a avorbit, cu argumente şi exemplificări, urând un Bun venit participanţilor dir. CJC B-N – prof. dr. Gavrilă Ţărmure, care a subliniat importanţa acestei manifestări culturale pentru tinerii creatori ce bat la porţile afirmării.
În continuare, poeţii bistriţeni 2000-sişti, Dan Coman, prof. la CN „Liviu Rebreanu” şi Marin Mălaicu-Hondrari au prezentat pe fiecare participant în parte, fiind oferite tricourile imprimate destinate acestui festival.
A urmat un frumos şi elocvent vernisaj al expoziţiei de fotografie, semnat de cunoscutul şi apreciatul Gigi Puica, as. med. din Bistriţa.
În derularea programului, din data de 14 iulie 2016, a urmat lansarea proiectului Poetic Skin de Karina Wechter Ciuruş şi acordarea Premiului „Librarul anului” d-lui Virgil Raţiu de la Librăria Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” din Bistriţa.
A urmat un recital de lecturi publice susţinut pentru participanţii la festival de către Lidija Dimkovska, Andrei Doboş, Hila Lahav, Răzvan Ţupa, Emilian Galaicu-Păun, Alina Purcaru şi Virgil Mihaiu.
Un sensibil intermezzo muzical a fost susţinut de Cvartetul Baroc Mediteranean alcătuit din Drora Bruck – flaut drept (Israel), Marina Minkin – clavecin şi pian (Israel), Alessandro Andriani – violoncel baroc (Italia) şi Giorgio Mateolli – flaut drept (Italia), care au interpretat lucrări de Dario Castello, Eyal Bat şi G.B. Sammartini.
Prima zi a festivalului s-a încheiat la Biserica Evanghelică Bistriţa cu un concert simfonic extraordinar susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, având ca dirijor pe Vlad Vizireanu (SUA) şi solişti Ştefan Horvath (Elveţia) – vioară, Răzvan Suma (România) – violoncel, fiind interpretate Dublu concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de J. Brahms şi Simfonia a 4-a Italiana de F.M. Barthaldy.
Festivalul va continua până duminică, 17 iulie, cu manifestări din programul de pe afişul şi agenda festivalului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5