POIANA CĂTUNENILOR, O POARTĂ SPRE RAI

Comuna Ilva Mare se găseşte în nord-estul judeţului Bistriţa-Năsăud, pe cursul superior al râului Ilva, în partea centrală a Munţilor Bârgăului, la o altitudine între 600 de metri şi 1457 de metri la Vârful Cornii, relieful fiind predominant vulcanic, iar temperatura medie este de 4-6 grade Celsius.

Poiana Cătunenilor ţine de comuna Ilva Mare şi este o mică comunitate de oameni viguroşi, căliţi în vremuri, cu doar 50 de case aruncate şăgalnic pe larga platformă a soarelui, la o altitudine de 1200 de metri. Este străjuită, pe axa est-vest, de Măgura Păltinesii, Culmea Poiana Mărului, Muntele Măgura Neagră, în vest deschidere spre Valea Someşului, Muntele Cornii, Dealul Ivan, Dealul Frâului. Platforma aceasta a soarelui este una dintre cele mai pitoreşti din lanţul Carpaţilor Răsăriteni, cu un formidabil potenţial turistic. Poziţia aceasta de colţ de rai românesc, trebuie atent şi insistent promovată pentru că are mari resurse de frumuseţe şi vorba prefectului, Florian Cristian, „încercăm să ne lăsăm amprenta pe aceste meleaguri, cu ajutorul lui Dumnezu.”

Domnul profesor Sever Ursa, om al acestor duioase locuri, ne aducea aminte de vorbele lui Alexandru Dumas, care spunea, „puţini oameni ştiu să fie bătrâni.” Aşa este, însă printre aceştia puţini, se găsesc, fără îndoială, şi cătunenii din Poiana lor de sus, oameni care au traversat viscolele vremurilor prinşi semeţ în rădăcinile lor ortodoxe româneşti. Au rezistat pentru că au ştiut să se lipească de pământul lor strămoşesc şi dacă vijeliile vremurilor i-au bătut cumva, n-au reuşit niciodată să le smulgă rădăcinile lor, îmbrăţişaţi în simbioza veşniciei, au spus nu.

Neamul Cătunenilor a avut legea lui, lumea lui, credinţa lui, din care nu l-a clintit nimeni, niciodată. Viaţa este aspră acolo sus. Există o formidabilă unitate de supravieţuire între oameni, animale, păşuni şi păduri. Deşi tinerii mai pleacă în cele patru zări, seduşi de alte zâmbete, aici sus în Poiană oamenii ştiu să îmbătrânească frumos. Şi dacă ştiu, atunci nu mor niciodată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5