Poliţiştii trimişi la patrulare, până acum au jucat „table şi cărţi”
Inspectorul general al Inspectoratului general al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a anunţat că, cel mai devreme, din 1 mai, va fi pus în aplicare un proiect de reformare a Poliţiei Române, care prevede inclusiv restructurarea Poliţiei Rurale şi, implicit, desfiinţarea posturilor de poliţie. Deocamdată, „reforma structurală şi funcţională a poliţiei” este în stadiul de proiect, acesta urmând să fie finalizat până în 15 februarie, a precizat chestorul Liviu Popa. În fapt, poliţiştii din zona rurală vor deveni sectorişti de patrulare, la nivelul judeţului urmând să fie înfiinţate mai multe secţii de poliţie, cărora să le fie arondate un număr de 5-10 comune, funcţie de specificul infracţional al zonei.
„Dorim o reformare pe fond a Poliţiei Române care vine să aducă ca filon principal eficienţa. Cred că este un moment bun în care să putem să organizăm poliţia şi să valorificăm resursele pe priorităţi, şi nu haotic. Putem descentraliza decizia şi responsabilitatea în poliţie”, a adăugat el. Potrivit şefului IGPR, România este singura ţară din Uniunea Europeană unde mai funcţionează posturi de poliţie. În prezent, există judeţe cu proiecte pilot unde se experimentează această măsură a desfiinţării celor 2834 de posturi de poliţie rurală. Decizia are la bază şi faptul că 86% din poliţiştii din zona rurală au considerat oportună desfiinţarea posturilor.
„Există o rezistenţă din partea sistemului, o rezistenţă dată de comoditate. În mediul rural nu va fi o reducere de personal, aceştia nu vor pierde la salariu, pentru că vor fi sectorişti”, a precizat chestorul de poliţie, Liviu Popa. El a menţionat că măsura va determina şi reducerea cheltuielilor, iar fondurile economisite vor fi relocate pentru maşinile din dotare, astfel ca poliţiştii să fie în stradă 24 din 24 de ore. Şeful IGPR a adăugat că activitatea de patrulare în zona rurală a fost neglijată în ultima perioadă, deoarece poliţiştii preferau să stea în secţie „să mai joace o tablă, o carte”.
Potrivit acestuia, sediile posturilor de poliţie, care nu aparţin autorităţilor locale, vor fi transformate în locuinţe de serviciu sau în case de odihnă.
Citiţi şi:
- Posturile de poliţie comunală se reînfiinţează din 1 septembrie. Revin la post … şefii de post
- Poliţiştii, de la evaluare … în pensie sau şomaj
- Poliţia Rurală va fi reorganizată în şapte secţii de poliţie comunală
- Reorganizarea Poliţiei Rurale nu va lăsa poliţiştii pe drumuri, nici “tranşeele libere”
- Poliţia bistriţeană, la ceas de bilanţ. Ioan Buda, inspectorul general IGPR: Am încredere în echipa managerială şi în fiecare poliţist din IPJ B-N
Adaugă comentariu nou