Popitan , Cartea si Colegii

Scriitorul Dumitru Popitan , un om erudit si spirit luminat si-a facut din carte un Crez , asumandu-si dreptul la o cultura nationala si prin ea la inaltimea demnitatii de sine.

Proiectele sale isi gasesc menirea si idealurile in slavirea satului romanesc , a satului natal , Vararea pe care l-a imbogatit sufleteste cu peste 40 de volume , istorie si poezie intarindu-i prestigiul nu numai prin zestrea proprie de carti si documente dar si prin scoaterea din anonimat a celor 15 condeieri varareni , mijloc eficient in lupta cu ignoranta dand publicului cititor o oglinda clara a satului natal.

La orice intalnire , Dumitru Popitan scoate in fata cartea ca un model de propaganda culturala . In fiecare an , de 17 septembrie se intalneste cu colegii de clasa , o promotie de prestigiu a Scolii Normale Nasaudene , intalnire menita sa mijloceasca lansarea cartii pentru relaxare , documentare , distractie , inaltare spirituala , un adevarat cult a cartii si a lecturii .

Dumitru Popitan , organizatorul intalnirii anuale cu colegii este omul care isi da singur de lucru spre a-si forma o cultura vasta si profunda . Este o fire pasionala cu tenacitatea de luptator . Se dovedeste un om cu o temelie a gandirii in continua evolutie spre a construi constiinte si conduite .

A expus colegilor realizarile sale scriitoricesti de la intalnirea precedenta , adica 17 septembrie 2010 . A readus in prim-plan si ziarul “Rasunetul” care deseori ii acorda spatiul cuvenit pentru a-si expune gandurile sale in versuri . S-a dat citire unui articol intitulat “Intoarcere in timp” cu aspecte de la intalnirea precedenta cat si doua portrete in cuvinte a colegilor sai : Teodor Sechei si Ion Marica ce au aparut in volumul VIII “ In varful penitei “ scrise de prietenul si colaboratorul sau nasaudean .

Sub tutela carturarului Dumitru Popitan a avut loc la Nasaud o activitate de suflet menita sa elimine aboseala si surmenajul , printr-o importanta responsabilitate sociala de organizare a unor conditii optime pentru petrecerea intr-un mod util a timpului , folosind metode active si stimulative .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5