Pr. Liviu Şugar: Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistriţa – hramul Catedralei judeţene

Aşa cum fiecare dintre noi purtăm un nume şi ne străduim să rămână moştenire preţioasă pentru cei ce vor veni după noi, tot aşa şi bisericile au un hram şi noi avem datoria să-l respectăm şi să-l facem preţuit de contemporani şi urmaşi.
Cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan folosesc prilejul de a rememora momentele principale din istoria Bisericii Sf. Trei Ierarhi, care a primit de la începuturi menirea de a fi „Catedrala ortodoxă judeţeană” şi care a ajuns la 90 de ani, păstrându-şi impetuozitatea şi frumuseţea.
Biserica Ortodoxă din Bistriţa a avut un parcurs greu. Românii ortodocşi, străini şi oprimaţi în propria ţară, avea dreptul la bisericuţe din bârne, construite extra-muros, într-un oraş dominat de saşi.
În istoria Ardealului, anul 1918, anul Unirii celei Mari, a fost un moment de retrezire naţională. În acest context, însufleţiţi de un mare spirit de ierarh şi român – Episcopul Nicolae Ivan (1855-1936) - s-au pus temelii pentru câteva catedrale impunătoare: la Cluj-Napoca, la Târgu Mureş, la Turda, la Huedin şi la Bistriţa. Pregătirea începerii lucrărilor s-a făcut încă din 1920 prin intervenţii pentru solicitatea de ajutoare la Guvernul român, la armata română, organizarea de concerte caritabile în scopul sprijinirii lucrărilor la biserică (cum a fost cel al marelui George Enescu). Este meritul unor personalităţi de prestigiu, care şi-au înscris numele în opera de ctitori ai acestei biserici. Menţionăm pe câţiva cu rugămintea de iertare că nu-i vom putea enumera pe toţi. La loc de cinste stă numele protopopului cărturar Grigore Pletosu (1848-1934), care a pus începutul lucrărilor. Cel ce le-a continuat, până aproape de finalizare, a fost urmaşul său, protopopul Victor Mureşan. Un sprijin ferm au primit din partea unor personalităţi puternice ale vieţii publice bistriţene: avocatul Vasile Pahone, Corneliu Mureşan, primul primar român al Bistriţei şi mulţi alţii.
Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul anilor 1927-1937, după planurile arhitecţilor Elena Preda şi Ioan Sas. Sculpturile au fost executate de Aurel Pop, iar pictura din cupola centrală a fost executată de Iosif Daboni şi Hercseg din Tg. Mureş.
Sfinţirea bisericii s-a făcut în 29 iunie 1941, în plină perioadă de război, de către episcopul academician Nicolae Colan.
La altarul Bisericii Sf. Trei Ierarhi au slujit mari personalităţi ale vieţii bisericeşti: preotul martir Liviu Munteanu, Gheorghe Noveanu, Virgil Gutiu.
Anul 1980 a însemnat schimbarea generaţiilor şi reluarea lucrărilor pentru finalizarea picturii în întreaga biserică. Aceasta a fost dorinţa cea mai mare a Arhiepiscopului Teofil Herineanu. Lucrarea s-a desfăşurat pe parcursul anilor 1987-1990 de către pictorul Mihail Fordea din Bucureşti, cu o frumoasă echipă. Lucrările s-au realizat sub purtarea de grijă a preoţilor Liviu Şugar, Ioan Bartoş şi Victor Făgăraş.
Biserica a fist resfinţită de Arhiepiscopul Teofil Herineanu şi un frumos sobor de preoţi, în 2 septembrie 1990.
La cei 90 de ani, Biserica Sf. Trei Ierarhi are aceeaşi statură măiestuoasă şi este neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care o cercetează, participând cu emoţie la slujbele înălţătoare săvârşite de actualii preoţi: Liviu Şugar, Ioan Pintea şi Ştefan Borodi.
pr. Liviu Şugar

Comentarii

29/01/17 22:43
Pr. Cristian Ciobanu

Intru multi si fericiti ani! Un hram binecuvantat! O catedrala superba cu preoti deosebiti! Din insula Afroditei, ii imbratisez cu drag, pe parintii slujitori ai catedralei ortodoxe a Bistritei! Ganduri bune, recunostinta si multumiri Pc. Pr. Liviu Sugar!

30/01/17 13:18
Vizitator

Biserica de pe Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” a fost primul edificiu construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea. In “Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu a functionat inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita .
Cat priveste "Biserica de la Coroana", cel mai vechi locas de cult din Bistrita, trebuie stiut ca aceasta a facut parte din ansamblul manastiresc al minorintilor. In 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi, iar in vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, sfidand cu nonsalanta dreptul la proprietate a unei biserici romanesti .

31/01/17 09:32
Silviu

La numai o zi de la sarbatoarea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, respectiv pe 31 ianuarie, 2011, IPS Mitropolitul Bartolomeu Anania a trecut la cele veşnice după ce a păstorit cu vrednicie vreme de 18 ani Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului. Pe parcursul pastoratiei sale IPS Bartolomeu Anania, a fost un statornic apropiat al meleagurilor bistritene. Lui i se datoreaza Crucea monumentala ridicata in Pasul Tihuta langa Manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului de la Piatra Fantanele. O alta dorinta, din pacate neandeplinita, a IPS Bartolomeu Anania, a fost aceea de a infiinta la Bistrita un muzeu de arta religioasa . Dupa cum se mentiona in presa la vremea respectiva, IPS Bartolomeu a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma ca dupa reabilitare să fie amenajat muzeul.
(vezi: http://www.mesagerul.ro/2006/05/17/cj-isi-modernizeaza-sala-de-sedinte ).
Chiar daca, dupa reabilitare in cladirea fostei filiale a BNR a fost mutata Biblioteca Judeteana, dorinta IPS Bartolomeu ar trebui indeplinita, prin amenajarea unui muzeu de arta sacra, eventual chiar in cladirea protopopiatului unde a functionat o lunga perioada de timp Muzeul Judetean. Ar fi chiar un gest de cinstire a memoriei Inaltului prelat ca acest muzeu de arta sacra sa poarte numele Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Este regretabil ca Vrednicului de pomenire IPS Bartolomeu Anania nu i-a fost respectata nici macar dorinta de a fi inmormantat la Manastirea Nicula, asa cum rezulta din testamentul sau: „Doresc să fiu înmormântat în groapă de pământ reavăn, având deasupra piatra pe care mi-am pregătit-o din timp”. Dupa cum se stie a fost inmormantat in subsolul Catedralei din Cluj unde a fost adus pamant de la Nicula si presarat simbolic peste sicriu, ceea ce nu inseamna „groapă de pământ reavăn”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5