Pr. Vasile Beni: Blând zâmbeşte din icoană Cuviosul Niculaie
Dragii noştri credincioşi!
Prima sărbătoare pe care o avem în luna decembrie este cea închinată unuia dintre cei mai iubiți sfinți și este o sărbătoare mult așteptată și în special de cei mici.
Puţini creştini cunosc amănunte privind viaţa şi slujirea Sfântului Nicolae, însă credem că toţi ştiu că el este „Moşul” care aduce daruri la copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie, punându-le discret în papuci, ghetuţe sau bocanci.
Sfântul Nicolae este un personaj real din istoria Bisericii, devenit peste timp simbol al bunătății sufletului, fiind numit „chip al blândeților”, mai ales pentru că a îmbinat smerenia cu dărnicia.
Viaţa Sfântului Nicolae. Se știe că s-a născut în localitatea Patara în jurul anului 272, din părinți bogați atât din punct de vedere spiritual cât și material care purtau numele de Teofan și Nona. Încă din copilărie, Sfântul Nicolae (biruitor de popor) a dat semne de comportament spiritual excepţional, iar în timpul tinereţii s-a remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţa sa, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească.
După moartea unchiului său, vine în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni. Tradiţia spune că Dumnezeu s-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să pună arhiepiscop pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică. Nicolae a refuzat la început această funcţie, însă Mântuitorul i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia şi îndemnându-l să primească noua demnitate.
Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae a avut o activitate deosebită. S-îngrijit cu mare atenţie de păstoriţii săi, fiind tot timpul acolo unde era nevoie de el. A ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoşi, a apărat credinţa de erezii şi de persecutorii păgâni, el însuşi fiind chinuit de soldaţii împăraţilor Diocleţian şi Maximian, care au încercat să distrugă creştinismul şi să reintroducă religiile păgâne.
Sfântul Nicolae este cel mai ecumenic sfânt cinstit în toată creştinătatea. Îndreptător al credinţei, pentru că el a fost cel mai vehement apărător al învăţăturii despre Mântuitorul Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu şi Dumnezeu adevărat, la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la care au participat 318 episcopi din toată lumea.
Se spune despre Sfântul Nicolae că a condamnat erezia lui Arie, iar această condamnare a fost atât de vehementă, atât de convingătoare şi el a fost atât de supărat de atitudinea lipsită de credinţă a lui Arie, încât l-ar fi pălmuit chiar pe acesta.
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzaţi pe nedrept.
În țara noastră se află o parte din moaștele sale și anume mâna sa cea dreaptă în Biserica Sf.Gheorghe din București, ctitoria marelui domn creștin și mucenic Constantin Brâncoveanu. De aceea, spre încheiere, să zicem: „Pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Nicolae, Doamne Iisuse Hristoase Fiule a lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește și pe noi păcătoșii”. Amin!
La mulți ani tuturor sărbătoriților!
Citiţi şi:
- Preot Vasile Beni: Blând zâmbeşte din icoană Cuviosul Niculaie (Octavian Goga, poezia Pace)
- Pr. Vasile Beni: Viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni
- Pr. Vasile Beni: Sfântul Nicolae, cel mai iubit dintre sfinţi, întruchipează binele sub toate formele
- Preot Vasile Beni: Sfântul Nicolae, simbol al bunătăţii sufletului
- Pr. Vasile Beni: Sfântul Nicolae este modelul uman al dărniciei lui Dumnezeu
Adaugă comentariu nou